Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate/vicepreședintele Comisiei, Federica Mogherini, și comisarul pentru politica europeană de vecinătate și negocieri privind extinderea, Johannes Hahn, lansează astăzi o consultare privind viitorul politicii europene de vecinătate (PEV). Ultima revizuire a PEV datează din 2011. Având în vedere evoluțiile semnificative care au avut loc între timp în vecinătate, este esențial să se efectueze o revizuire fundamentală a principiilor pe care se bazează politica, a domeniului său de aplicare și a modului în care ar trebui utilizate instrumentele sale.

„UE are un interes vital în crearea de parteneriate solide cu vecinii săi. Evoluțiile recente din regiune au sporit provocările cu care ne confruntăm cu toții: de la presiunile economice la migrația neregulamentară și la amenințările la adresa securității. Avem nevoie de o politică puternică pentru a putea soluționa aceste probleme. De asemenea, trebuie să înțelegem mai bine diferitele aspirații, valori și interese ale partenerilor noștri. Acestea sunt aspectele pe care trebuie să se concentreze revizuirea, dacă dorim să avem o relație politică solidă cu vecinii noștri”, a declarat Înaltul Reprezentant/vicepreședintele Federica Mogherini.

„Este în interesul UE să promoveze pacea, stabilitatea și prosperitatea la granițele sale. Revizuirea ne va permite să găsim modalități mai eficace pentru a realiza aceste obiective. Îmi doresc să realizăm parteneriate mai echilibrate, care să producă rezultate”, a adăugat comisarul Johannes Hahn.

Scopul este acela de a asigura o consultare cât mai largă atât cu partenerii din țările vecine, cât și cu părțile interesate din întreaga UE, până la sfârșitul lunii iunie. După această consultare, în toamnă va urma o comunicare ce va prezenta propuneri privind direcția viitoare a PEV.

Consultarea va urmări patru priorități: diferențierea; orientarea; flexibilitatea; asumarea și vizibilitatea. Au fost deja identificate cinci domenii în care ambele părți au interese comune: comerțul și dezvoltarea economică; conectivitatea; securitatea; guvernanța; migrația și mobilitatea.

Informații privind consultarea:

Președintele Juncker a precizat că PEV va fi revizuită în primul an al mandatului noii Comisii. Pentru a stabili cadrul dezbaterilor, la 4 martie 2015 Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant au adoptat un document comun de consultare, în care sunt prezentate o serie de constatări preliminare referitoare la învățămintele desprinse din aplicarea PEV până în prezent, precum și principalele întrebări care urmează să fie discutate cu partenerii și părțile interesate.

Informații privind PEV:

Articolul 8 alineatul (1) din Tratatul privind Uniunea Europeană prevede că „Uniunea dezvoltă relații privilegiate cu țările învecinate, în vederea stabilirii unui spațiu de prosperitate și de bună vecinătate, întemeiat pe valorile Uniunii și caracterizat prin relații strânse și pașnice, bazate pe cooperare”.

PEV a fost concepută în 2003 pentru a dezvolta relații mai strânse între UE și țările învecinate. La sud, PEV vizează Algeria, Egiptul, Israelul, Iordania, Libanul, Libia, Marocul, Palestina, Siria și Tunisia, iar la est, Armenia, Azerbaidjanul, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina.

Obiectivul PEV, revizuită în 2011 în urma evenimentelor din lumea arabă, este să sprijine partenerii care întreprind reforme pe calea democrației, a statului de drept și a drepturilor omului, să contribuie la dezvoltarea lor economică favorabilă incluziunii și să promoveze un parteneriat și cu societățile, nu numai cu guvernele. Noua PEV consolidează cooperarea în domeniul politic și al securității, pentru a sprijini dezvoltarea economică și socială, generarea de creștere economică și de locuri de muncă, stimularea comerțului și intensificarea cooperării în alte sectoare.

Noul Instrument european de vecinătate (IEV), cu un buget de 15,4 miliarde EUR pentru perioada 2014-2020, asigură cea mai mare parte a finanțării acordate celor 16 țări partenere. Abordarea bazată pe stimulente permite modularea flexibilă a asistenței financiare în funcție de progresele înregistrate de fiecare țară pe calea democrației și a respectării drepturilor omului.

Pentru mai multe informații:

Documentul comun de consultare „Către o nouă politică europeană de vecinătate”:

http://ec.europa.eu/neighbourhood-enlargement/consultation/consultation.pdf

Pagina de internet dedicată consultării:

http://ec.europa.eu/neighbourhood-enlargement/consultation/index_en.htm

Site-ul Comisiei Europene referitor la politica de vecinătate și negocierile privind extinderea:

http://ec.europa.eu/neighbourhood-enlargement

Site-ul Serviciului European de Acțiune Externă:

http://eeas.europa.eu/enp/index_en.htm

Centrul de informare privind politica europeană de vecinătate:

http://www.enpi-info.eu/

Imprimare