Locuitorii satului Costești, raionul Ialoveni, beneficiază de o sală spațioasă și luminoasă de festivități în Casa de cultură, unde pot participa la diverse activități comunitare. Proiectul de renovare a interiorului acestui edificiu cultural a fost realizat prin Programul Național „Satul European”.
Clădirea Casei de cultură din satul Costești datează din anii ’80 ai secolului trecut. De-a lungul timpului, edificiul nu a avut nici o reparație capitală, astfel că în ultimii ani ajunsese într-o stare deplorabilă, nefiind potrivit pentru găzduirea evenimentelor comunității.
Datorită proiectului depus de administrația locală în cadrul Apelului Programului „Satul European”, ediția I, la sfârșitul anului 2022, care a fost ulterior selectat ca beneficiar, a fost posibilă inițierea lucrărilor de reparație a căminului cultural.
Astfel, proiectul „Reparația interioară a Casei de cultură din Costești” a inclus lucrări de reabilitare a pereților și tavanelor, înlocuirea geamurilor și reconstrucția capitală a sălii mari de festivități cu o capacitate de 600 de locuri. Totodată, au fost schimbate rețelele electrice, au fost instalate 90 de corpuri LED, iar holul și vitraliile care împodobesc fațada acestui edificiu cultural au fost restaurate.
Datorită acestor renovări, aproximativ 400 de copii au acum posibilitatea de a frecventa cercuri pe interese, precum: dansurile populare, cele sportive sau formațiile folclorice. Pe lângă cei șase conducători artistici care desfășoară activități socio-culturale, în incinta spațiului cultural reabilitat, activează și alte trei instituții comunitare.
Potrivit primarului Ilie Ionaș, acest proiect reprezintă nu doar o investiție în infrastructură, ci și în viitorul comun al costeștenilor, oferind spații moderne și funcționale pentru tineri, femei, artiști și toți cetățenii care vor participa la activitățile satului.
”Grație condițiilor adecvate create pentru activitatea instituției, ne-am asumat provocarea de a diversifica și extinde serviciile oferite, redenumind Casa de Cultură în Centrul Multifuncțional Socio-Cultural. Acum, în cadrul acestui Centru, pe lângă cele șase colective artistice care promovează tradițiile locale, funcționează și Biblioteca satului, Consiliul Local al Tineretului și Clubul Femeilor. De asemenea, ne bucurăm să anunțăm că am proiectat Muzeul localității, un obiectiv cultural ce va aduce istoria și patrimoniul nostru mai aproape de comunitate, împreună cu alte cluburi de interes care își vor desfășura activitatea în spațiile renovate.
Aducem mulțumiri Guvernului, Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, precum și specialiștilor de la Oficiul Național de Dezvoltare regională și Locală care ne-au ghidat, de fiecare dată, când am avut nevoie. Suntem deosebit de onorați și recunoscători că am fost selectați printre beneficiarii Programului „Satul European”, ediția 2024, obținând o finanțare de 10 milioane de lei, ceea ce ne va permite să continuăm lucrările de renovare ale acestui edificiu, cu o importanță strategică pentru dezvoltarea comunității noastre. Această nouă etapă de modernizare ne va ajuta să consolidăm Centrul Multifuncțional Socio-Cultural ca un veritabil pilon al vieții culturale și sociale din Costești, un sat cu o populație de aproximativ 11.000 de locuitori, dintre care în jur de 2.800 sunt copii.”, a adăugat primarul.
Costul total al proiectului implementat la Costești în cadrul Programului „Satul European”, ediția I, a fost de peste 3,7 milioane de lei. Din această sumă, 3,67 milioane de lei au fost alocate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, iar contribuția APL a fost de 34 mii de lei.