Au devenit mai independenţi de gazele ruseşti, după ce au schimbat sursele tradiţionale de energie pe cele regenerabile.
Vorbim despre satul Cărpineni, din raionul Hânceşti, unde practic în toate instituţiile publice au fost instalate centrale pe bază de biomasă. După ce s-au convins de beneficile energiei regenerabile, tot mai multe gospodării au început să fie încălzite cu biocombustibil.
Recent, primarul localităţii a fost invitat în Parlamentul European pentru a povesti istoria de succes a satului.
Primele instituţiile care au fost conectate la centrale termice pe bază de biomasă au fost gimnaziu şi grădiniţa din localitate. Acest lucru s-a întâmplat în 2012.
De la început a întâlnit o rezistenţă foarte mare din partea populaţiei nimeni nu a crezut că din paie poţi să obţii energie termică, a afirmat primarul satului Cărpineni, Ion Cărpineanu.
Până a trece la încălzirea pe bază de biomasă, instituţiile erau încălzite cu cărbune. Administrația grădiniței spune că acum cheltuielile pentru încălzire s-au redus considerabil.
Mai mult, noile centrale sunt automatizate şi nu necesită supraveghere permanentă. Și operatorul centralei spune că munca lui s-a uşurat.
A fost cam greu, lucru manual, tot cu mâna. Ridicam cărbune la al doilea etaj cu mâinele, trebuia de curăţat toată cenuşa iar înapoi, a afirmat operatorul la centrala termică, Andrei Şterbeţ.
Construcţia cazangeriei a fost posibilă datorită proiectului Energie şi Biomasă. Tot din fonduri europene a trecut la biomasă şi Centrul Medicilor de Familie din satul vecin. După care au urmat şi alte proiecte.
Am reuşit să convingem Fondul de Investiţii Sociale din Moldova ca să ne doneze două centrale termice pentru casa de cultură şi pentru gimnaziul din satul Horjeşti, după care din surse proprii am reuşit să mai construim două centrale termice, una la primărie şi una la grădiniţa, a afirmat primarul satului Cărpineni, Ion Cărpineanu.
În scurt timp, energia regenerabilă şi-a făcut loc şi în gospodăriile oamenilor din Cărpineni. Oleg Tulbu este unul din locuitori care şi-a instalat un astfel de cazan.
La mai multi, care trăiesc şi la oraş şi în alte sate unde au gaze spun că este foarte costisitor, alţii la aşa casă cheltuie şi 20.000 de lei pe lună, a spus locuitorul satului Cărpineni, Oleg Tulbu.
Şi câteva companii private şi-au instalat cazane moderne. Modelul comunei Cărpineni a fost prezentat la începutul lunii decembrie în Parlamentul European.
Domnul Johannes Han s-a arătat mulţumit de rezultatele Republicii Moldova la acest capitol şi şi-a exprimat dorinţa ca acest proiecte să fie replicat şi în Georgia, inclusiv şi Ucraina ţări care depind energetic de resursele altor ţări, a afirmat primarul satului Cărpineni, Ion Cărpineanu.
În prezent, în comuna Cărpineni sunt 6 instituţii publice şi peste 50 de gospodării care se încălzesc cu energie produsă din biomasă.