Într-o Adresare expediată procurorului general al Republicii Moldova Alexandr Stoianoglo, CALM solicită reevaluarea și reexaminare acuzațiilor și cauzelor penale deschise în ultimii ani cu un substrat politic vădit în privința unor aleși locali. Solicitarea are loc în contextul în care recent Procurorul General a recunoscut că activiști civici, avocați, oameni de afaceri și jurnaliști au fost persecutați ilegal iar prin aceste acțiuni abuzive a avut loc o degradare a imaginii Procuraturii Generale și a justiției, în general.

În Adresarea sa, CALM prezintă mai multe exemple de cauze penale cu substrat politic vădit în privința unor aleși locali, menționând că adesea cadrul legal din domeniul APL este interpretat eronat, conținând elemente de presiune și șantaj politic. „Organele de procuratură ale statului au fost folosite în calitate de bâtă asupra aleșilor locali incomozi. Cazurile președintelui raionului Dubăsari, primarilor de Basarabeasca, Taraclia, Chișinău, Ghelăuza, Holercani, Bilicenii Vechi și alte dosare de rezonanță reprezintă diferite forme de presiune asupra aleșilor locali prin folosirea organelor de justiție și anchetă. În acestea și alte cazuri au fost ignorate prevederile constituționale privind autonomia locală, precum și materialele dosarelor, se menționează în Adresare.

De asemenea, CALM amintește că în ultimii ani sute de primari/președinți de raioane/aleși locali au fost constrânși, prin intermediul organelor de anchetă/justiție să-și schimbe orientarea politică și să adere la partidele de la guvernare.  Procurorii care au instrumentat aceste cazuri la cerere  au călcat în picioare onoarea și demnitatea primarilor și a comunităților locale care i-au ales, astfel sute de vieți si familii au fost distruse, oamenii și-au pierdut sănătatea și liniștea, au pierdut timp și bani în încercarea de a-și face dreptate, ceea ce a determinat mai mulți aleși locali să nu mai candideze pentru o funcție publică.

În acest context, reiterăm că în recentele Recomandări ale Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei (cum ar fi nr. 411 (2018)) și nr. 436 (2019) se atenționează asupra necesității examinării procedurilor penale împotriva aleșilor locali pentru a ne asigura că acestea nu constituie un element de hărțuire și nu împiedică aleșii locali să-și administreze în mod liber colectivitățile lor locale, dar și să găsească echilibrul corect între interesul public local și lupta împotriva corupției, pentru a menține un nivel bun de guvernare locală, în lumina Cartei și a altor standarde europene și pentru a permite aleșilor locali să-și exercite liber mandatul politic, beneficiind în același timp de prezumția de nevinovăție, lucru menționat și de către procurorul general în adresarea sa către colegii săi că este valabil în Republica Moldova.

În calitate de organizație reprezentativă a APL, CALM și-a exprimat deschiderea și disponibilitatea de a coopera cu organele de justiție și procuratură ale statului, în vederea îmbunătățirii cadrului legal și evitării pe viitor a oricăror posibilități de a aplica intenționat și în mod  eronat legea și de a utiliza organele procuraturii/de anchetă la comandă și în scopuri de presiune asupra aleșilor locali.

Fișier:

ADRESAREA CALM referitor la cauzele penale cu tentă politică intentate împotriva unor aleşi locali

Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare