CALM și  Proiectul de implicare civică în guvernarea locală- MĂ IMPLIC  au prezentat în cadrul unui eveniment online care sunt perspectivele unei platforme online de asistență și expertiză pentru APL și operatorii de servicii de gospodărie comunală.  La eveniment au participat membri și experți ai CALM, reprezentanți ai NALAS (asociația autorităților locale din Sud-Estul Europei), Proiectului DESPRO (Ucraina), Proiectului MĂ IMPLIC, Programului Comunitatea Mea și Consiliului Europei.

Vicepreședintele CALM, primarul municipiului Strășeni Valentina Casian a vorbit despre necesitatea creării unei asemenea platforme ce va contribui la sporirea capacităților angajaților din domeniul administrației  publice locale, dar și la eficientizarea serviciilor publice acordate cetățenilor.

Matthias Morgner, lider de echipă în cadrul Proiectului MĂ IMPLIC a afirmat că această platformă va fi un instrument util pentru satele și orașele din Republica Moldova, scopul întrunirii fiind de a prezenta rezultatele obținute la această etapă în urma consultărilor cu membrii CALM.

Directorul executiv al CALM Viorel Furdui a subliniat  că la baza studiului  privind elaborarea e-platformei au fost puse necesitățile beneficiarilor finali, lucru care mai rar se întâmplă în Republica Moldova. „Ideea de a crea un asemenea instrument s-a dovedit a fi una utilă, mai ales în contextul pandemiei, dar și în vederea economisirii timpului și resurselor reprezentanților autorităților publice locale și prestatorilor de servicii de gospodărie comunală.”

Participanții la eveniment au aflat care sunt beneficiile unor asemenea e-platforme create pentru autoritățile publice locale din Ucraina, dar și despre utilitatea unui asemenea instrument în cadrul asociației autorităților locale din Sud-Estul Europei NALAS, instituție ce reunește 14 asociații de APL-uri care reprezintă peste 80 de milioane de cetățeni. 

Consultantul Proiectului Mă IMPLIC Victor Guzun a specificat că intenția este de a crea o platformă online ușor de utilizat, cu un conținut clar, concis și interesant, ce va fi ajustat la necesitățile beneficiarilor direcți și care să permită integrarea diferitor instrumente online.

În același context, consultantul MĂ IMPLIC a vorbit despre avantajele pe care le vor avea autoritățile publice locale odată cu lansarea acestei e-platforme. „Vor apărea mai multe oportunități de dezvoltare profesională, instruire și suport online pentru APL și operatorii de servicii de gospodărie comunală. Platforma va răspunde necesităților privind schimbul de bune practici în diferite domenii, aici vor putea fi găsite noile standarde, legi și regulamente, iar funcționarii publici vor deveni mai pregătiți pentru a răspunde mai eficient la necesitățile cetățenilor și pentru a-și îndeplini atribuțiile.”

 În rezultatul consultărilor cu membrii CALM, dar și a studierii altor instrumente similare s-a decis ca printre componentele platformei să se regăsească cursuride instruire, un calendar cu diverse funcții, un forum online, secțiunea „Întrebări și răspunsuri”, instrumente de conferință video încorporate, secțiunea „Consultări”, o bibliotecă online, foi de parcurs și infografice, servicii juridice online, posibilitatea de a organiza ședințe online ale consiliului/primăriilor/angajaților etc.

Potrivit expertului Victor Guzun,  CALM este entitatea potrivită pentru implementarea acestei platforme de instruire și servicii de suport online deoarece este cel mai reprezentativ organ al APL din Republica Moldova. Mai mult, această platformă se pliază atît cu obiectievele și strategiile de dezvoltare ale  APL și operatorilor de servicii de gospodărie comunală, precum și cu obiectivele de dezvoltare instituționale ale CALM, care deja utilizează diferite instrumente online de comunicare și instruire, are resurse umane calificate, dar totodată, trebuie să își diversifice serviciile furnizate membrilor săi..

La finalul întrunirii s-a decis implementarea următoarelor acțiuni comune ce vor avea ca rezultat crearea și asigurarea sustenabilității unei asemenea e-platforme.

În luna aprilie a anului curent Congresul Autorităților Locale din Moldova și proiectul MĂ IMPLIC au semnat un Memorandum de cooperare în vederea coordonării eforturilor ce ar contribui la îmbunătățirea capacităților autorităților locale, asigurarea unui mediu care să permită o dezvoltare locală durabilă, furnizarea serviciilor mai eficiente, dar și reprezentarea intereselor administrației publice locale în dialogul cu autoritățile naționale.

Proiectul de implicare civică în guvernarea locală  Mă IMPLIC este implementat de Skat Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare SDC, obiectivul fiind asigurarea populației rurale din R. Moldova a accesului echitabil la servicii publice de calitate.

Imprimare