În contextul marcării în luna august a Zilelor Diasporei, CALM și Proiectul PNUD Moldova „Migrație și Dezvoltare Locală” II (PNUD/MiDL), realizat cu suportul Guvernului Elveției, au organizat la 7 august o sesiune de instruire privind desfășurarea Zilelor Diasporei 2020 la nivel local. La eveniment au participat reprezentanții celor 22 de asociații de băștinași (AdB) beneficiare ale programului de granturi în cadrul Proiectului PNUD Moldova „Migrație și Dezvoltare locală” FAZA II „INCUBATOR AdB 2020.”
Expertul CALM Irina Luncașu a vorbit despre experiența altor localități care au creat și conlucrează cu asociațiile de băștinași privind desfășurarea Zilelor Diasporei începând cu anul 2016 și a prezentat mai multe modalități de organizare a unor asemenea evenimente. Expertul CALM a prezentat și unele rezultate ce au contribuit la dezvoltarea economică locală, dar și la implicarea băștinașilor plecați în luarea deciziilor la nivel local. De asemenea, participanții la sesiunea de instruire au avut posibilitatea să afle cum pot fi motivați băștinașii să devină membri ai AdB și să se implice în acest proces de dezvoltare a comunităților lor. Totodată, în contextul COVID-19 s-a vorbit despre comunicarea, cooperarea cu consătenii plecați, dar și organizarea ședințelor on-line ale asociațiilor de băștinași. Un alt subiect abordat a fost privind identificarea în comun a oportunităților de dezvoltare a comunităților locale.
Proiectul PNUD „Migrație și dezvoltare locală” este realizat în perioada 2015-2022, cu susținerea financiară a Guvernului Elveției, obiectivul fiind îmbunătățirea serviciilor publice locale și stimularea dezvoltării economice, inclusiv prin implicarea Diasporei. Congresul Autorităților Locale din Moldova, prin intermediul serviciului său „Migrație, Dezvoltare Locală și atragere de fonduri”, este partenerul Proiectului PNUD MOLDOVA „Migrație și Dezvoltare Locală” II în implementarea Programului „INCUBATOR AdB 2020″.
Serviciul de Comunicare al CALM