Vineri, 31 ianuarie, directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) Viorel Furdui și expertul în domeniul economic al CALM Viorel Gîrbu s-au întrunit în cadrul unei ședințe cu reprezentanți ai Confederației Naționale a Patronatului.  Este cunoscut faptul că bugetele locale au prea puține resurse iar posibilitatea creșterii acestora depinde și de modul în care vor fi construite relațiile dintre APL și mediul de afaceri. Directorul executiv al CALM Viorel Furdui a prezentat situația generală ce caracterizează modul de desfășurare a activităților la nivel local, lipsa resurselor și dependența foarte mare față de banii din bugetul central, inexistența, de facto, a autonomiei financiare la nivel local etc.

 Pe durata evenimentului au fost prezentate viziunile  Confederației Naționale a Patronatului asupra taxelor locale, fiind agreată posibilitatea inițierii unei cooperări ce ar avea ca obiectiv promovarea intereselor comune care să contribuie la dezvoltarea localităților din Republica Moldova. De asemenea s-a vorbit despre posibilitățile de a avea un mesaj comun în relațiile cu autoritățile centrale în vederea atingerii obiectivelor stabilite.

Potrivit expertului Viorel Gîrbu, urmează să fie format un cadru de discuții între mediul de afaceri și autoritățile locale, în condițiile în care sunt multe situații când mediul de afaceri nu înțelege necesitatea achitării unor taxe, nici contextul general în care APL sunt nevoite să majoreze anumite taxe. „Businessul din localități se consideră uneori discriminat iar acest lucru vorbește despre lipsa de comunicare. Este nevoie și de unele abordări comune dintre APL și mediul de afaceri pentru a înregistra rezultate comune. APL doresc taxe mai mari, așa cum e și firesc acest lucru, iar businessul dorește să plătească mai puține taxe. Totuși, această aparentă divergență nu există și este cauzată din lipsa de comunicare.

CALM a menționat că scopul businessului este dezvoltarea localității. Afaceri nu se fac pe câmp deschis iar antreprenorii beneficiază de o anumită infrastructură, de o anumită asistență, de un cadru creat de APL și trebuie să contribuie, în măsura posibilităților, la menținerea și dezvoltarea acestui cadru instituțional, în primul rând, în beneficiul propriu. Este avantajos pentru fiecare antreprenor ca în localitatea în care activează să se dezvolte piața muncii,  lucrătorii să fie calificați, să existe o infrastructură care să permită dezvoltarea afacerii, APL să cunoască problemele cu care se confruntă antreprenorii. „Interesele, de fapt, sunt mutuale, din acest motiv este cazul să se acționeze de-o manieră comună,  în vederea atingerii scopurilor care sunt în beneficiul tuturor, a concluzionat Viorel Furdui.

Imprimare