Membrii grupului de lucru pentru descentralizare în domeniul educației, format din reprezentanți ai CALM și Ministerului Educației, s-au reunit săptămâna trecută în cadrul unei ședințe.

Modificarea regulamentelor ce prevăd alegerea directorilor de grădinițe, gimnazii și licee a fost unul dintre subiectele abordate de participanții la eveniment. Primarul municipiului Edineț, vicepreședintele CALM, Constantin Cojocaru, a fost de părere că este nevoie de schimbări în acest domeniu, deoarece acum, în mai multe localități, sunt aleși directorii acestor tipuri de instituții de către oameni fără de studii în domeniul pedagogic. „Am propus ca viitorii directori de liceu să participe la concurs în cadrul Ministerului Educației, directorii de gimnaziu să susțină concursul organizat de Consiliile raionale, iar viitorii directori de grădinițe să fie selectați de către APL de nivelul I.”

 Constantin Cojocaru a explicat că la Edineț există situații când directorii de liceu sau alți angajați de stat sunt selectați de către cei care nu ar susține examene similare. „ Unii șefi ai direcțiilor raionale sau ai cabinetelor metodice de la Edineț, care fac parte din componența comisiei de concurs, au fost promovați în funcții, dar nu ar avea nicio șansă să treacă prin asemenea experiențe. De asemenea, de multe ori consilierii care au fost delegați în aceste comisii nu au studii pedagogice și atunci cum pot să se expună aceștia pe marginea activității unui sau alt liceu?”

Un alt subiect a vizat finanțarea grădinițelor la nivel local, acolo unde nu ajung resurse, dar și transportarea copiilor din primăriile mici și mai îndepărtate la instituțiile preșcolare din localități mai mari. „În cazul grădinițelor din satele mai mici, în condițiile în care banii sunt repartizați per capita, deseori nu ajung resurse pentru ca acestea să fie întreținute. Repartizarea banilor per capita crează insuficiență financiară în primăriile mici”, a afirmat Constantin Cojocaru.

Primarul de Botnărești, vicepreședinte al CALM, Victor Gori, consideră că acest criteriu de finanțare per elev nu este corect nici în cazul instituțiilor școlare, deoarece unii directori pun accent pe cantitate, nu și pe calitatea studiilor sau confortul elevilor.  „Trebuie să facem descentralizare financiară, să acordăm deplină autonomie nivelului I, inclusiv învățământul să fie în subordinea nivelului I de administrare, deoarece cum gestionează nivelul II acest domeniu este inacceptabil”, a menționat Victor Gori.

De asemenea, primarul de Botnărești este de părere că în cazul în care sunt optimizate două instituții școlare, este nevoie de a organiza un concurs și să rămână în funcții nu profesorii din instituția care nu a fost lichidată, dar cei care vor demonstra că sunt mai buni.  „Impresia mea este că nu suntem auziți de către reprezentanții Ministerului Educației, se organizează aceste ședințe doar pentru ca mai apoi să se raporteze în cadrul Comisiei Paritare că dialogul între APL și APC a avut loc”, a conchis Victor Gori.

Imprimare