Miercuri, 5 decembrie, la sediul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) al MAI a avut loc prima ședință a grupului de lucru ce are ca obiectiv dezvoltarea serviciilor de pompieri voluntari în Republica Moldova. La eveniment au participat  Vitalie Bârsan, secretar de stat în domeniul gestionării crizelor și situațiilor de urgență, rezervelor materiale de stat și de mobilizare, Mihai Harabagiu, general, șef al Serviciului Protecției Civile și Situații Excepționale, directorul executiv al CALM Viorel Furdui,  colonelul Alexei Lavrinenco, căpitanul Alexandru Susarenco, căpitanul Ludmila Neațu, locotentent-colonelul Ghenadie Daniliuc, vicepreședintele CALM, primarul satului Sărata Veche Maria Galiț, expertul juridic în cadrul CALM Ludmila Malai, șef adjunct Serviciu, șef al direcției Pompieri și Salvatori a Serviciului Protecție Civilă și Situații Excepționale a MAI Anatol Viniciuc.

Grupul de lucru a fost creat pentru a identifica modalitățile de dezvoltare ale acestui serviciu și de a elabora o concepție privind problemele și identificarea soluțiilor ce ar impulsiona procesul de creare a serviciilor de pompieri voluntari pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Ideea a apărut ca rezultat al cooperării CALM cu IGSU, dar și cu asociația austriacă Structure Projects Network. Recent, reprezentanți ai CALM și ai IGSU au întreprins o vizită în Austria unde au stidiat metoda austriacă privind organizarea și activitatea serviciilor de pompieri voluntari.

Potrivit directorului executiv al CALM Viorel Furdui, pentru a elabora conceptul serviciului de pompieri voluntari  este nevoie de viziuni clare, dar și de consensul tuturor părților implicate în acest proces. „Conceptul ar urma să prevadă care sunt competențele, atribuțiile pompierilor voluntari, responsabilitatea diferitor autorități, cooperarea APL și  APC pentru buna funcționare a acestui serviciu. Vom oferi acest concept partenerilor noștri de dezvoltare, unul dintre aceștia fiind asociația Structure Projects Network, în frunte cu Hans Cohler, o persoană destul de cunoscută în Republica Moldova, care cu adevărat își dorește să ajute statul nostru să preia cele mai bune prictici austriece din acest domeniu.

Secretarul de stat Vitalie Bârsan a menționat că proiectele de voluntariat și crearea echipelor de pompieri voluntari în comunitățile locale trebuie să fie dezvoltate cu suportul APL I și APL II, această sarcină revenind în prezent doar APL I. Vitalie Bârsan a adus drept exemplu satul Zârnești, raionul Cahul, acolo unde a fost creat un centru comunitar multifunctional și în cadrul căruia sunt realizate mai multe activități în interesul comunității, dar funcționează și serviciul de pompieri și salvatori.

CALM consideră important ca acest serviciu să fie reglementat în modul corespunzător, urmează să fie revăzut și îmbunătățit regulamentul tip care există. „Este necesar de a acorda atenția necesară posturilor de pompieri care deja au fost create, inclusiv membrilor acestor posturi de voluntari, instruirea lor. Există o propunere din partea partenerilor noștri din Austria de a organiza o conferință mare ce ar aduce în atenția societății noastre, dar și a partenerilor de dezvoltare importanța domeniului. În cadrul conferinței ce va fi organizată în primăvara anului viitor vor fi prezentate bunele practici care există în Austria, dar și în Republica Moldova, va fi expusă viziunea statului nostru privind dezvoltarea acestui serviciu, vor fi prezentate idei de proiecte ce ar fi în beneficiul dezvoltării serviciului de pompieri voluntari, a menționat Viorel Furdui.

Generalul Mihai Harabagiu a vorbit despre necesitatea de a construi cu ajutorul partenerilor de dezvoltare a unui centru de instruire pentru pompieri, inclusiv cei voluntari. Sunt și alte categorii de personae care pot fi implicate în diferite activități privind situațiile excepționale, inclusiv instruirea diferitor grupuri de cetățeni privind acordarea primului ajutor. Participanții la ședință au fost de părere că voluntariatul poate fi dezvoltat pe bază de parteneriat cu colegii din Austria, APL/CALM.

Amintim că datorită cooperării între CALM și asociația lui Hans Cohler „Structure Projects Network, în parteneriat cu Departamentul Situații Excepționale, în ultimii ani au fost aduse în Republica Moldova circa 38 de autospeciale care sunt implicate deja în stingerea incendiilor,  dar și în alte situații excepționale. 

Serviciul de Comunicare al CALM













Imprimare