Necesitatea edificării unui cadru instituțional adecvat și instituirea unui mecanism real de colaborare între autoritățile centrale și cele locale ce ar urgenta procesul de descentralizare şi consolidare a autonomiei locale la toate nivelele de administrație publică au fost cele mai importante subiecte discutate vineri, 21 iunie, la întrevederea celor peste 700 de aleși locali cu premierul Maia Sandu și alți reprezentanți ai administrației centrale. Evenimentul a fost organizat de Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) și Cancelaria de Stat și fost moderat de directorul executiv al CALM Viorel Furdui.

Premierul i-a asigurat pe cei prezenți că actuala guvernare înțelege foarte bine prin ce coșmar au trecut aleșii locali în ultimii ani. „Știm că ați fost amenințați cu deschiderea dosarelor penale, știm că ați fost șantajați cu reducerea finanțării pentru comunitățile DVS., astfel încât să nu puteți să îndepliniți promisiunile pe care le-ați făcut în fața cetățenilor. Maia Sandu le-a dat asigurări aleșilor locali că va începe procesul de descentralizare reală. „Vom face totul pentru ca cuantumul bugetelor locale să crească. Vom deschide calea finanțărilor din partea partenerilor străini, să existe finanțare directă către APL. Vor rămâne și proiecte care vor fi coordonate la nivel central, dar vom promova metode și mecanisme de finanțare directă, astfel încât să reducem dependența APL de puterea centrală. Noi avem un obiectiv comun. Atunci când oamenii din localităţile în care lucraţi dvs. se vor simţi bine, atunci când standardele de viaţă ale locuitorilor vor fi mari, atunci misiunea autorităţilor centrale va fi îndeplinită, a afirmat prim-ministrul.

Potrivit președintelui CALM Tatiana Badan, prezența numeroasă a primarilor la acest eveniment este o dovadă a faptului că în inimile majorității reprezentanților APL a renăscut speranța și există așteptări foarte mari privind schimbarea lucrurilor în bine. Tatiana Badan s-a arătat convinsă de faptul că un aspect important ce ar contribui la această schimbare așteptată este crearea unui mecanism efectiv și permanent de colaborare, consultare și implicare a APL în procesul decizional național. „Astfel, vocea APL va fi auzită la fiecare etapă a procesului decizional din Republica Moldova. Printre acțiunile prioritare în domeniul consolidării cooperării și dialogului între Guvern și APL, președintele CALM a propus acordarea CALM a statutului de membru al Guvernului, cu vot consultativ. „Astfel va fi asigurată prezența opiniei generalizate a tuturor APL în cadrul ședințelor Guvernului. În prezent de acest drept beneficiază doar UTA Găgăuzia, în timp ce  majoritatea covârșitoarea a APL din Republica Moldova NU beneficiază de acest drept; revigorarea activității Comisiei Paritare (cu participarea membrilor Guvernului), a grupului de lucru CALM–Guvern ( la nivelul secretarilor de stat), grupurilor de lucru comune cu CALM de pe lângă fiecare minister;   introducerea în Regulamentul Parlamentului, în Legea actelor normative etc. a obligativității consultării opiniei APL/CALM de către reprezentanții Comisiilor Parlamentare și autorilor proiectelor de legi a tuturor inițiativelor ce vizează drepturile și interesele APL etc.

Sergiu Litvinenco, președintele Comisiei Juridice, Numiri și Imunități a Parlamentului i-a asigurat pe aleșii locali că în programul de guvernare există un compartiment special dedicat descentralizării și administrației publice locale și a prezentat câteva dintre prioritățile noii guvernări, printre care angajamentul legat de implicarea efectivă a APL în procesul de luare a deciziilor.

Igor Munteanu, președintele Comisiei Parlamentare economie, buget și finanțe a amintit că la evenimentul organizat de CALM și Cancelaria de Stat s-a spus că, în sfârșit, suntem liberi.  „Ar trebui să fim nu doar liberi, dar și lideri. Lideri în restabilirea competențelor APL, lideri la reprezentarea intereselor atât de diverse și atât de importante ale comunităților locale, lideri la nivelul de recăpătare a prestigiului de care RM trebuie să se bucure în raport cu instituțiile internaționale. În vederea impulsionării descentralizării APL, Igor Munteanu a pledat pentru ca Parlamentul, de comun acord cu Guvernul și ministerele de ramură, să examineze și să analizeze cu foarte multă atenție propunerile care au venit în ultima vreme din partea CALM-ului.

Primarul municipiului Edineț, vicepreședintele CALM Constantin Cojocaru și-a exprimat dorința de elimina structurile administrative parazitare, intermediare. „Suntem o țară mică și mă întreb dacă chiar avem nevoie de APL I, APL II, APC etc? Nu vreau să spun că unii sau alții din structura la care mă refer sunt buni sau mai puțin buni, dar mi se pare că prea mulți bani publici se duc acolo și prea mult este politizat acest ban public.

Potrivit primarului municipiului Strășeni, vicepreședintele CALM Valentina Casian, „Drumuri bune 1 este un proiect ilegal. „Și pentru că am vorbit despre ilegalitatea acestui program am avut zeci de ședințe de judecată, pentru că am știrbit din imaginea celor care promovează și implementează acest proiect. Nu poate să decidă un președinte de raion sau un alt om din cadrul unui partid care este la guvernare, care drum trebuie să fie construit, că acesta nu este un drum de acces spre instituții publice, nu este un drum cu un flux enorm de transport și de cetățeni. Propunerea noastră este foarte clară: de stopat aceste programe ilegale, aceste resurse care nu sunt repartizate după niște criterii foarte clare.

Nicolae Tudoreanu, primar de Feștelița, Ștefan Vodă a venit cu propuneri privind îmbunătățirea sistemului de finanțe publice locale. „Codul Funciar, care astăzi este principala sursă în formarea bugetelor locale, nu a fost modificat din anul 1999.  Avem 100 mii de lei încasate în 1999 la o mie ha de teren agricol prelucrat și tot aceeași sumă o încasăm și astăzi , vă dați bine seama ce însemna 100 mii de lei în 1999 și ce înseamnă 100 mii în 2019, fără indexare, fără actualizare și fără a fi calculată inflația. Nu avem procese de reindexare a veniturilor proprii prevăzute prin lege. Poate sunt prea tehnic, dar am observat la un moment dat că anume problemele tehnice sunt probleme reale în APC.

Primarul orașului Cimișlia, vicepreședintele CALM Gheorghe Răileanu a afirmat că astăzi suntem într-o criză. „O criză care ne-a oprit din dezvoltare, iar acum suntem obligați să facem un salt… Gheorghe Răileanu a fost de părere că rolul unui primar nu este doar de a face un drum, dar și de a fi o persoana care are putea mobiliza cetățenii. „Indiferent de partidul din care facem parte, trebuie să avem interese comune. Am întâlnit primari care erau mânați ca vitele să muncească pentru partid. Trebuie să ne mobilizăm și să fim uniți, a fost îndemnul primarului de Cimișlia.

Primarul orașului Comrat, Serghei Anastasov a menționat că doar după ce sistemul judecătoresc va fi cu adevărat independent se va reuși și dezvoltarea țării. „Acum patru ani când am devenit primari am văzut că avem observatori din partea unor partide politice. Trăim într-un stat, nu în pușcărie. Ne dorim ca fiecare structură să se ocupe strict de atribuțiile sale.

Primarul orașului Bălți, Nicolae Grigorișin a declarat că oamenii nu mai cred în instituțiile statului. Cât privește proiectul „Drumuri bune, Nicolae Grigorișin a opinat că banii au fost repartizați în funcție de apartenența politică.

Primărița orașului Drochia, Nina Cereteu a vorbit din numele primarilor din opoziție. „Vreau să vă rog să nu ne mai divizați în „ai noștri și „ai voștri. Am obosit de dosare penale. Vreau să vă îndemn să faceți vizite în teritoriu și ar fi binevenit să fie revizuit rolul și locul administrației locale de nivelul 2.

Primarul de Palanca, Ștefan Vodă Larisa Voloh a vorbit despre faptul că funcția publică demult a devenit una neatractivă, nu doar din cauza unui sistem de salarizare centralizat și depășit, care contravine cadrului constituțional și legal din domeniul descentralizării și autonomiei locale, dar și din cauza unui sistem de pensionare care a exclus orice stimulente pentru persoanele cu demnitate publică. „Oameni care au activat zeci de ani în serviciul public au pensii sub limita sărăciei. Câți vor fi cei care vor dori să ocupe aceste funcții vacante în instituțiile noastre?

 Alexei Busuioc, primarul de Capaclia, Cantemir a fost de părere că reprezentanții Consiliilor raionale sunt activi doar în campaniile electorale. „Pentru întreținerea Consiliului raional din Cantemir se cheltuie circa 19 milioane de lei. Suntem 27 de primării. Chiar dacă s-ar împărți acești bani per capita, vă imaginați câte lucruri am putea face?

Svetlana Mitrofan, președinta Rețelei Secretarilor Consiliilor locale din cadrul CALM a declarat că funcționarii publici sunt temelia acestui stat. „Nu am văzut un primar performant fără o echipă profesionistă. E bine că actualul Guvern a înțeles că cetățenii au pierdut aproape toată încrederea în structurile statului și noi încercăm să facem față acestei situații. În aprilie curent a fost creată Rețeaua Profesională a Secretarilor și deja am expediat o adresare către Guvern. Svetlana Mitrofan și-a exprimat speranța că actualul Guvern va aborda cu mai multă responsabilitate problemele cu care se confruntă secretarii Consiliilor locale.

La finalul întrevederii premierul Maia Sandu a răspuns la mai multe întrebări adresate de aleșii locali și a solicitat CALM-ului să delege persoane care să participe, împreună cu reprezentanții Executivului, la identificarea celor mai bune soluții pentru APL.

Serviciul de Comunicare al CALM












































































Imprimare