Timp de două zile, 30 și 1 decembrie curent, sudul Moldovei s-a transformat într-o adevărată platformă de transfer a experienței pozitive în implementarea și desfășurarea proiectelor pentru îmbunătățirea serviciilor Publice Locale de Aprovizionare cu Apă și Canalizare.

Bunele practici au fost captate cu interes de participanții la vizita de studiu, reprezentanți APL din raioanele de nord ale țării. De către participanți au fost studiate exemple de succes din domeniul cooperării intermunicipale si prestării serviciilor din regiunea sud,  în baza proiectului Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova, implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) și partenerii săi, printre care Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM).

Reprezentanții APL beneficiare ale proiectelor de regionalizare a serviciului AAC au informat participanții despre îmbunătățirea semnificativă a condițiilor de trai ale populației din satele participante, diminuarea procesului de migrație a populației de la sat la oraș și îmbunătățirea calității apei consumate. Totodată, experții GIZ și CALM au făcut analize detaliate privind rolul primăriei si raionului în organizarea si aprovizionarea serviciului public de Aprovizionare cu Apă și Canalizare, dar și a celor mai potrivite strategii de implementare a proiectelor de dezvoltare regională prin prisma Programelor si Strategiilor de Dezvoltare Regională. Totodată, participanții s-au putut informa despre rolul alesului local pentru prestarea unui serviciu public calitativ de AAC.

Primarii satelor Roșu, Crihana Veche si Manta au împărtășit soluții practice pentru conectarea serviciului public de aprovizionare cu apă până la crearea operatorului regional.

Participanții au efectuat un tur de informare la IM ”Apa Canal” Cahul, stația de tratare și satul Colibași, pentru a vedea cu propriii ochi cum funcționează proiectele intermunicipale derulate. Totodată, edilii au putut afla și despre alte proiecte derulate în localitate.

În context, primarul de Colibași, una dintre localitățile beneficiare ale proiectului, Ion Dolganiuc, a menționat: ” Nu e pentru prima dată când primarii din republică vizitează localitatea noastră, fapt care ne bucură mult. De această dată vizita primarilor a fost organizată de GIZ (Agenția Germană pentru Dezvoltare) și CALM (Congresul Autorităților Locale din Moldova), cu scopul preluării experiențelor pozitive de dezvoltare locală, implementate în Colibași în parteneriat cu diverși actori comunitari. Motoul prezentării făcute în cadrul acestui eveniment – ”Implicarea colibășenilor în viața satului este cheia succesului”. Un interes major a trezit la vizitatori ambițiosul nostru proiect de Creare a Sălii Polivalente de Sport, astfel încât, oaspeții din nordul țării au contribuit și ei cu donații în sumă de 1345 MDL, pentru ce le mulțumim. 

Edilii au mai menționat că, în contextul implementării strategiilor în domeniul Aprovizionării cu Apă și Canalizare, este oportună utilizarea la maxim a rezultatelor studiilor și soluțiilor identificate de către experții CALM.

Menționăm că, din 2014, CALM se implică activ și consecvent în procesul de identificare a modelelor eficiente de gestionare a serviciului de apă și canalizare, reieșind din specificul activității și competențelor APL. 











Imprimare