Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) salută decizia Guvernului de a aproba noul mecanism de distribuire a resurselor Fondului Rutier. Această hotărâre aduce, în sfârșit, transparența, previzibilitatea și echitatea solicitată de CALM, a declarat directorul executiv CALM, Viorel Furdui: ”Conform acestui mecanism, pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, satele și orașele vor primi direct și conform unor criterii obiective surse pentru întreținerea și dezvoltarea infrastructurii drumurilor. În special, urmează ca 50% din taxa rutieră să ajungă direct în bugetele locale în dependență de numărul de locuitori. Astfel, fiecare sat și oraș din Republica Moldova va primi circa 100 mii de lei la o mie de locuitori.  Această măsură este una cu adevărat excepțională și istorică, deoarece oferă o șansă reală satelor și orașelor din Republica Moldova să se schimbe la față! A fost un proces destul lung si anevoios de discuții între APL și Guvern, dar care s-a soldat cu o variantă de compromis în interesul tuturor. În primul rând. în interesul cetățenilor din satele si orașele din Republica, care vor simți beneficiile acestei măsuri. Mulțumim mult tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui eveniment! În mod special, mulțumim Guvernului, în frunte cu Dl Prim ministru Pavel FILIP, pentru deschidere și curaj, înțelepciune și consecvența de care a dat dovadă în chestiunea dată fără precedent și care vizează direct fiecare comunitate locală din Republica Moldova. Mulțumim ministerului Transporturilor și echipei sale, care a elaborat și promovat acest model de descentralizare reală și în interesul comunităților locale. Mulțumim ministerului Finanțelor și echipei, care a susținut acest proiect, a prezentat toate calculele necesare și convingătoare, precum și pentru identificarea mecanismului de implementare a acestui proiect de lege. Este cu adevărat una din cele mai importante si concrete măsuri de consolidare a bazei de venituri pentru bugetele locale, realizată din ultimii 2 ani, în conformitate cu angajamentele asumate față de partenerii de dezvoltare. Știm că nu a fost ușor de depășit barierele de mentalitate, interesele de grup și alte fantome ale trecutului care împiedică multe lucruri din Republica Moldova să se miște înainte. Dar în rezultat s-a demonstrat că se poate, atunci când se dorește cu adevărat să fie auzit glasul teritoriilor și al rațiunii. Atunci, când interesul oamenilor din teritoriu este mai presus de interesele politice și de grup. Mulțumim mult tuturor colegilor membri ai CALM, primari și președinți de raioane, care nu au stat prin tufișuri si au avut curajul și demnitatea necesare pentru a se expune, participa la evenimentele organizate de CALM si a explica tuturor factorilor de decizie, despre importanta și necesitatea implementării urgente a acestei măsuri!”

În încheierea ședinței Cabinetului de miniștri, Iurie Chirinciuc, ministrul Transporturilor, a specificat că această decizie va spulbera suspiciunile care planau în jurul distribuirii Fondului Rutier: ”Este o revoluție în repartizarea Fondului Rutier, începând cu luna ianuarie 2017. S-a lucrat la acest proiect extreme de mult, au fost implicate APL, consiliile raionale, societatea civilă. Eram învinuiți că resursele Fondului Rutier se repartizează după criterii politice, de fapt așa și a fost până în anul 2015. De fiecare data, la Legea Bugetului era fie o anexă, fie o hotărâre de guvern în acest sens. După cum știți, Fondul Rutier nu este destinat reparației sau construirii drumurilor din localități, de aceea primarii au venit cu propunerea aceasta de repartizare. Astfel că, toți primarii din Republica Moldova vor avea surse financiare pentru întreținerea drumurilor locale. Acum, fiecărui cetățean îi vor reveni aproximativ 120 de lei. În același timp, primarii nu vor mai fi nevoiţi să se milogească în faţa actorilor politici pentru a obţine finanţare pentru îngrijirea drumurilor locale. Proiectul este coordonat cu finanţatorii externi, care recomandă de fiecare data ca Fondul Rutier să fie descentralizat.

Membrii CALM, dar și conducerea asociației care reprezintă majoritatea covârșitoare a APL,  speră că deputații vor conștientiza importanța acestei decizii și vor aproba proiectul până la încheierea sesiunii de toamnă, astfel încât noul mecanism să poată fi aplicat de la începutul anului 2017: ”Acum mingea este pe terenul Parlamentului. Sperăm foarte mult ca aleșii poporului să se pătrundă de importanta momentului, această măsură să fie finalizată cu succes și susținută și de toate fracțiunile din Parlament, în cel mai scurt timp. Indiferent daca sunt de la guvernare sau opoziție. Deoarece, această măsura este mult așteptată de APL și este în interesul general al tuturor comunităților locale și cetățenilor din întreaga tara.”, a subliniat directorul executiv CALM, Viorel Furdui.

Amintim că, în data de 16 decembrie curent, noul mecanism de distribuire a resurselor Fondului Rutier a fost discutat cu premierul Pavel Filip, în cadrul unei ședințe a Consiliului Național al ai Congresului Autorităților Locale (CALM) la care au participat peste 130 de primari, membri. Edilii au menționat că tergiversarea reformei pe acest segment va aprofunda fenomenul coruperii politice, drumurile locale vor rămâne inaccesibile, iar infrastructura rutieră proastă va împiedica dezvoltarea afacerilor și va speria în continuare eventualii investitori. Atunci, premierul a dat asigurări că în ceea ce privește proiectul elaborat de Ministerul Transporturilor și agreat de CALM, cabinetul de miniștri va întreprinde toate măsurile necesare pentru ca acesta să fie aprobat.  

Imprimare