La 20 iulie a avut loc ședința online privind proiectul Hotărârii Guvernului pentru aprobarea Regulamentului –cadru de organizare și funcționare a Caselor de Cultură din Republica Moldova. La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și experți ai Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM).
Potrivit CALM, în noul regulament se păstrează abordarea de pe parcursul tuturor anilor de după independență și anume faptul că ministerul de profil, dar și direcțiile raionale de cultură exercită mai multe atribuții care diminuează din autonomia autorităților publice locale de nivelul I. „Nu este vorba doar de coordonare metodologică a activităților culturale, ci și de ingerințe în gestiunea Caselor de Cultură, începând cu constituirea, reorganizarea, lichidarea, statele de personal, angajarea directorului, până la aspecte privind bugetul, etc”, a declarat directorul executiv al CALM Viorel Furdui.
„Citind regulamentul ne creăm impresia că aceste Case de Cultură sunt subordonate Direcțiilor cultură raionale și ministerului de profil. Credem că aceste prevederi au fost incluse deoarece multe nuanțe legate de autonomia locală nu sunt cunoscute”, a fost de părere și expertul CALM Cătălina Scorțescu.
Viorel Furdui a vorbit despre necesitatea respectării autonomiei locale și reducerea amestecului altor nivele de administrare în activitatea primăriilor.
CALM a afirmat că aceste ingerințe creează dificultăți în activitatea APL și adesea generează mai multe conflicte, în acest sens atestându-se și cazuri de litigii.
CALM a insistat ca tot ce este legat de activitățile culturale și gestiunea infrastructurii Caselor de Cultură, în regulament trebuie să fie specificat clar că primăriile vor informa organele de profil, dar nu vor coordona aceste activități.
Totodată, CALM a confirmat că APL de nivelul I sunt interesate să aibă o colaborare cu direcțiile de cultură, în ceea ce privește aspectele metodologice, consultările privind modul de organizare a unor activități sau chiar finanțarea acestora, dar să nu mai existe această supraveghere care provine din perioada sovietică.
Reprezentanții Ministerului Educației au fost de acord să excludă din regulament termenul coordonare și să rămână doar cel privind necesitatea informării autorităților centrale privind gestionarea și activitatea Caselor de Cultură.
CALM salută asemenea discuții constructive, astfel în regulament urmează să fie incluse modificările de rigoare, după care documentul va fi retrimis spre avizare.
Serviciul de Comunicare al CALM
Fișier: