În perioada 17 – 22 octombrie curent, o delegație a Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) a participat la cea de-a 31-a sesiune a Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei, care a avut loc la Strasbourg, Franţa. În cadrul acestui forum important, membrii CALM au expus un șir de probleme cu care se confruntă APL din Republica Moldova. Totodată, vicepreședintele CALM, primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a fost ales vicepreşedinte al Camerei Regiunilor din Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei.
Discuțiile în cadrul sesiunii actuale au fost marcate de alegerea noilor candidaturi în organele reprezentative ale Congresului, inclusiv a Președintelui CALRE. Totodată, un accent deosebit a fost pus pe mecanismele de prevenire a corupției la nivel local și regional, pe utilizarea resurselor administrative pe durata campaniilor electorale, precum și pe situația populației de etnie romă în contextul fenomenului crescând al rasismului și xenofobiei.
În cadrul acestei sesiuni, austriaca Gudrun Mosler-Törnström a devenit prima femeie care a fost aleasă președinte al Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei. Gudrun Mosler-Törnström a afirmat că printre principalele sarcini ale Congresului se numără monitorizarea democrației la nivel local și regional în statele membre și monitorizarea alegerilor locale, lupta împotriva corupției, a radicalizării și a extremismului violent, precum și integrarea migranților și importanța consolidării zonelor rurale. „Consolidarea democraţiei, a drepturilor omului şi a statului de drept la nivel local şi regional sunt obiectivele fundamentale ale Congresului. Fără aceste valori, societăţile noastre s-ar confrunta cu o scădere a solidarităţii şi o creştere a radicalizării, a extremismului, a xenofobiei şi a recentralizării”, a declarat ea în faţa membrilor Congresului, reuniţi în cadrul celei de-a 31-a sesiuni la Strasbourg. Subliniind faptul că structura democratică a continentului european este supusă riscului, Gudrun Mosler-Törnström a declarat că descentralizarea este unul dintre răspunsurile la aceste provocări. „Descentralizarea este un proces evolutiv care are nevoie de implicarea noastră deplină. Munca Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei este, prin urmare, mai importată ca oricând”, a mai spus ea.
Republica Moldova a fost reprezentantă la acest eveniment de delegaţia naţională, formată din membrii CALM. Edilii spun că sesiunea a fost un prilej important pentru autoritățile publice din Republica Moldova să se facă auzite, dar și o ocazie pentru CALM de a-și consolida rolul de mediator și de promotor al drepturilor APL. Pe întreaga durată a sesiunii, membrii delegaţiei CALM s-au implicat activ în dezbaterea subiectelor discutate în cadrul ședinţelor, contribuind cu informaţii relevante despre situația din Republica Moldova. În cadrul acestor intervenţii s-a pus accent pe politicile promovate şi implementate în țara noastră, la for fiind prezentate practicile de succes în domeniile respective, dar și restanțele pe care le au autoritățile în procesul de implementare a Strategiei de Descentralizare și Autonomiei Locale. ”Strasbourg este un exemplu pentru noi în ceea ce privește abordarea și soluționarea problemelor. M-a impresionat modul aproape impecabil în care au fost pregătite problemele pentru dezbatere, cum s-a desfășurat alegerea organelor de conducere. Partidul Popular European, având majoritate, a cedat funcția de președinte. Au fost dezbătute două subiecte extrem de sensibile și actuale – radicalizarea în societate și lupta cu corupția. Ultima este privită ca un fenomen planetar și chiar am auzit o părere care corespunde conceptului meu, și anume este discutată oportunitatea creării unui Tribunal Internațional pentru lupta cu corupția. Pentru Republica Moldova este un subiect actual. M-au impresionat, de asemenea, proiectele de decizie privind situația din Turcia, unde au fost arestați sute de primari, în urma puciului eșuat. E foarte important ca activiștii CALM să participe la astfel de congrese, pentru a comunica cu colegii din alte țări, pentru a vedea cum funcționează astfel de foruri și în ce măsură mecanismele puse la dispoziție pot fi utilizate pentru a schimba în bine situația din Republica Moldova.”, a menționat unul dintre participanții la Congres, primarul de Cimișlia, Gheorghe Răileanu.
Într-un interviu oferit în cadrul sesiunii, președintele CALM a menționat că rolul participanților la Congres este de a promova interesele administraţiei publice locale atât din RM cât şi din toate 47 de ţări care şi-au trimis delegaţii: ” Delegaţia RM are o nouă componenţă în cele două camere ale Congresului, locală şi regională, fiind alcătuită din 5 reprezentanţi de bază şi mai mulţi supleanţi, reprezentând APL din sate şi oraşe, precum şi preşedinţi de raioane. Mulţi dintre colegii noşti participă pentru prima dată la acest eveniment şi au fost interesaţi de activitatea acestei structuri europene care promovează Carta Europeană şi respectarea prevederilor ei de către toate ţările care au subscris acestui document, inclusiv RM, pentru fortificarea democraţiei şi autonomiei locale.”
TATIANA BADAN: ”Încercăm astfel să transmitem, în cadrul lucrărilor Congresului European, a unui mesaj din partea CALM şi a reprezentanţilor APL din RM către partenerii noştri europeni ca fondurile pentru dezvoltarea şi consolidarea autonomiei locale să fie distribuite direct autorităţilor locale, ca de aceşti bani să profite cetăţenii la nivel local, iar primarii independenţi şi cei din opoziţie să primească şi ei finanţări pentru dezvoltarea comunităţii, fără să mai aştepte să se schimbe puterea!”
Totodată, Badan a menționat că alegerea vicepreședintelui CALM, organizație reprezentativă a majorității APL din RM, în calitate de vicepreşedinte al Camerei Regiunilor din Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei, este un lucru pozitiv pentru RM, o ţară cu o democraţie tânără: ”Cu domnul Chirtoacă în această funcţie vom putea mai uşor să punem unele chestiuni în discuţie, să dialogăm şi e bine, de asemenea, pentru vizibilitatea ţării. Este important ca această poziţie a dlui primar de Chişinău să aducă plusvaloare democraţiei şi autonomiei locale în ţară. În RM sunt în desfăşurare diverse proiecte europene pentru susţinerea ţării în multe domenii. În ceea ce priveşte APL, noi am beneficiat direct mai puţin, pentru că cea mai mare parte a proiectelor în acest domeniu vin prin intermediul guvernului RM. Încercăm astfel să transmitem în cadrul lucrărilor Congresului European un mesaj din partea CALM şi a reprezentanţilor APL din RM către partenerii noştri europeni ca fondurile pentru dezvoltarea şi consolidarea autonomiei locale să fie distribuite direct autorităţilor locale, ca de aceşti bani să profite cetăţenii la nivel local, iar primarii independenţi şi cei din opoziţie să primească şi ei finanţări pentru dezvoltarea comunităţii, fără să mai aştepte să se schimbe puterea. Este important ca să simplificăm acest mecanism de distribuţie a fondurilor şi ajutoarelor pentru a putea obţine rezultate şi a aduce schimbări. În localitatea mea, de 13 ani de când sunt primar, am reuşit să reabilităm doar un drum. De aceea dorim mecanisme care să pună în practică descentralizarea și aceste programe, fonduri, bani alocaţi de UE să vină direct la APL şi cetăţeanul să simtă acest sprijin, pe care, în ciuda sumelor enorme injectate de UE în RM, nu l-au simţit. Multe localităţi din ţară continuă să supraviețuiască fără drumuri, fără reţea de apă, canalizare şi de aceea e foarte important ca la Congres să avem o foarte bună prestaţie şi să putem convinge partenerii noştri de necesitatea simplificării programelor şi a modului de alocare a fondurilor pentru ca de ele să beneficieze direct cetăţeanul!”
În contextul discuțiilor din cadrul forumului privind persecuțiile la care sunt supuși primarii turci, președintele CALM a menționat că edilii moldoveni se bucură de libertate, doar că nu dispun de pârghiile necesare pentru a rezolva problemele cetăţenilor şi mulţi dintre primari sunt nemulțumiţi, pentru că distribuirea acestor fonduri de ajutorare se face pe criterii politice: ”În Republica Moldova nu este o situaţie ca în Turcia, tindem spre democraţie, dar ca democraţia să funcţioneze trebuie să reformăm sistemul. Recent, RM a semnat Foaia de Parcurs cu toate recomandările CE şi angajamentele RM vizavi de democraţia locală, de procesul de descentralizare. Ne mişcăm însă cam încet pe calea reformelor şi dorim ca acest proces să se accelereze şi să devină mai eficient. Până nu vom schimba sistemul, ne vom pierde în discuţii şi nu vom putea schimba nimic. Sunt necesare reforme şi acele susţineri financiare care vin din partea UE să le simtă cetăţeanul, nu autorităţile. CALM colaborează foarte eficient cu Asociaţia Comunelor din România. Am creat un Consiliu prin care stabilim şi ajutăm autorităţile locale de pe ambele maluri ale Prutului să dezvolte aceste colaborări bilaterale. Printr-o ordonanţă a guvernului român, APL din România au dreptul şi posibilitatea să ajute localităţile din RM cu care sunt înfrăţite. Ajutorul din partea României s-a concretizat şi în numeroase proiecte de reabilitare a grădiniţelor şi instituţiilor de învăţământ care vor continua şi de care a beneficiat şi localitatea noastră. Pe 25 august s-a aflat în vizită în localitatea noastră primul ministru la României, dl Dacian Cioloş, care, împreună cu premierul Pavel Filip, au participat la festivitatea de deschidere a grădiniţei din Selemet, reconstruită şi renovată în întregime cu bani de la Guvernul României. Este un sprijin enorm din partea României care, din păcate, se mediatizează foarte puţin. Este un ajutor pe care oamenii îl simt direct şi de care se bucură alături de copiii lor. Şi aici, solicitările primarilor din ţară este ca aceste ajutoare din partea României să nu vină prin guvern, ci direct la beneficiari, ca să nu poată fi distribuiţi pe criterii politice.”
În finalul interviului, președintele CALM a reiterat că, în acest moment istoric, este nevoie nu doar de o unitate și consolidare națională, dar și internațională în aspectul consolidării descentralizării și democrației locale. Edilul de Selemet a menționat că primarii au nevoie de pârghii reale pentru a putea influența în bine calitatea vieții cetățenilor, care i-au ales prin vot direct să le rezolve problemele.
Cea de-a 31-a sesiune a Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale din Europa reuneşte reprezentanţi ai autorităţilor locale şi regionale din 47 de state europene membre ale Consiliului Europei. Congresul este un organ reprezentativ al autorităților locale și regionale din statele ce fac parte în Consiliul Europei, și în cadrul căreia se regăsesc mai mulți aleși locali din Republica Moldova. CALRE oferă anumite sugestii Comitetului de miniștri și Adunării Parlamentare a Consiliului Europei în ceea ce privește aspectele politicii locale și regionale din țările membre care își doresc o democrație veritabilă. Congresul efectuează, cu regularitate, misiuni de monitorizare în fiecare ţară membră pentru a evalua punerea în aplicare a Cartei autonomiei locale. Ca rezultat a acestor misiuni, Congresul îşi prezintă concluziile în rapoartele de monitorizare şi adoptă recomandări pe care guvernele trebuie să le respecte, precum şi rezoluţii în vederea ameliorării guvernării colectivităţilor.