20 de primari moldoveni vor vizita Norvegia, în cadrul unui proiect de schimb de bune practici. Asta, după ce CALM a inițiat un șir de activități, în colaborare cu Asociația Norvegiană a Autorităților Locale și Regionale (KS). Asociația are o experienţă considerabilă în proiecte de colaborare internaţionala atât în Europa, Balcani, Rusia, cât şi în ţări în curs de dezvoltare.
Principiile ulterioarei colaborări au fost discutate în cadrul unui seminar, cu genericul: ”Mecanismul de cooperare internațională
între comunitățile locale din Norvegia (MIC): experiența existentă, perspective și oportunități în dezvoltarea cooperării între comunitățile locale din Republica Moldova și Norvegia.
În debutul întâlnirii, consultantul superior KS, Bjorn Rongevaer, a prezentat detalii privind sistemul de administrație publică din Norvegia. Astfel, primarii au aflat că în țara fiordurilor există 159 de municipalități. Un fapt și mai interesant este că veniturile publice locale totalizează aproximativ 17% din PIB-ul Norvegiei, fără petrol și gaze. Totodată, administrațiile locale angajează circa 19% din întreaga forță de muncă norvegiană.
În același timp, reprezentantul KS a menționat că mecanismul de cooperare internațională între comunitățile locale din Norvegia și alte țări este unul care încurajează relațiile pe mai multe aspecte ce țin de dezvoltarea unei guvernări locale puternice. Oficialul a menționat: ” Cooperarea Internațională Municipală (MIC) permite autorităților locale de a exercita/livra pe deplin mandatul lor și a furniza servicii adecvate, relevante și durabile pentru cetățeni”.
Președintele CALM, Tatiana Badan, a specificat că transferul de practici norvegiene îi va ajuta pe primarii moldoveni să-și fortifice capacitățile de intervenție în diverse domenii. Asta, deoarece Norvegia are un sistem evoluat și eficient de autoguvernare locală, iar edilii norvegieni au experiența necesară, care poate mișca lucrurile și în țara noastră.
”Prin implementarea mecanismului de cooperare internațională, cu suportul KS, ne propunem consolidarea capacităților primarilor, care vor fi mai pregătiți în procesul de descentralizare și transfer de putere, responsabilități și resurse la nivel local.”, a menționat directorul executiv CALM, Viorel Furdui. În același timp, Furdui a specificat că rolul CALM în cadrul MIC va ține de mobilizarea și susținerea guvernele locale din Republica Moldova. Organizația va asigura că proiectele MIC depuse de primari vor fi în acord cu prioritățile naționale. Totodată, CALM va ajuta membrii săi în stabilirea obiectivelor și prioritizarea, planificarea și punerea în aplicare MIC: ”De fapt, la etapa actuală, vom oferi posibilitatea primarilor să stabilească anumite contacte cu colegii din Norvegia, să lucreze împreună, să identifice aspecte de interes comun și să elaboreze planuri de acțiuni. Totodată, CALM, în baza propunerilor, va elabora un formular care va fi expediat tuturor primăriilor.”, a explicat Viorel Furdui.
Discuțiile au reliefat interesul deosebit al celor două părţi de a realiza parteneriate şi proiecte comune în domeniul dezvoltării resurselor umane, în folosul şi în interesul administraţiilor publice, locale şi centrale, ale ambelor ţări.
Amintim că, în ianuarie 2015, o delegaţie a Asociației Norvegiene a Autorităților Locale și Regionale (KS) s-a întâlnit cu reprezentanţii Congresului Autorităţilor Locale din Moldova (CALM). Discuţia a vizat oportunitățile de dezvoltare a cooperării între autoritățile locale din Republica Moldova şi Norvegia. Din start, s-a decis că aceasta se va baza pe împărtășirea experienței asociației norvegiene, dar și pe elaborarea mai multor proiecte comune de dezvoltare.
Asociația Norvegiană a Autorităților Locale și Regionale (KS) este singura asociație reprezentativa a municipalităților, județelor și întreprinderilor publice locale din Norvegia.
Programul MIC este finanțat de către Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei.