La 22 ianuarie, primarii din Republica Moldova au participat la o întrevedere cu membrii Guvernului Ion Chicu și alți reprezentanți ai autorităților centrale. Președintele Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) Tatiana Badan a salutat această inițiativă menționând însă că pentru a putea schimba lucrurile este nevoie de un dialog consolidat, instituționalizat și permanent între Guvern și APL/CALM. Președintele CALM a afirmat că în cadrul acestui dialog CALM poate oferi soluții la multiplele carențe din domeniul APL.
Tatiana Badan a punctat câteva din probleme de ordin strategic și general pe care CALM le-a colectat în ultima perioadă de timp din teritoriu și care afectează grav activitatea APL și dezvoltarea locală, inclusiv în domeniile aprovizionării cu apă, gestionare deșeurilor, iluminat stradal etc. „Una dintre problemele-cheie ale APL sunt resursele financiare destul de limitate. Autonomia financiară locală și un sistem hipercentralizat al finanțelor publice din Republica Moldova limitează enorm dezvoltarea locală, dar și cea națională. Sistemul actual de finanțare a APL este unul depășit și total necorelat cu competențele proprii extrem de costisitoare atribuite APL, mai ales în domeniul drumurilor, aprovizionării cu apă, deșeurilor, social etc. Competențe sunt, iar venituri și bază fiscală locală nu.”
De asemenea, președintele CALM a constatăm că acordarea recentă a unor cote mai mari din impozitul pe venitul persoanelor fizice, deși a fost un pas înainte, totuși nu a avut efectul scontat deoarece aceste inițiative nu au fost susținute de alte măsuri concomitente de lărgire a bazei fiscale locale, propuse de CALM, inclusiv acordarea direct bugetelor locale a unei parți din impozitul pe venitul persoanelor juridice. „În afară de aceasta, pe umerii APL a fost pusă majorarea salariilor, ceea ce a redus enorm efectele de dezvoltare a acestei schimbări. Prin urmare, în perioada următoare, această direcție trebuie să devină una prioritară, deoarece de progresul în acest domeniu depinde și progresul în soluționarea altor probleme ale APL.”
Un alt subiect abordat de președintele CALM a fost sistemul de salarizare neconform și inechitabil al funcționarilor/angajaților din cadrul APL. „Efectul negativ al hipercentralizării și-a spus cuvântul și în acest domeniu. Situația actuală este gravă și inechitabilă. Sunt vizate astfel de categorii precum secretarii Consiliilor locale, contabilii, perceptorii fiscali, specialiștii funciari etc. Problema cadrelor din APL devine catastrofală”, a atenționat Tatiana Badan.
Președintele CALM și-a exprimat speranța că împreună cu reprezentanții Guvernului se vor identifica soluții la acestea, dar și alte probleme, altfel vom pierde ultimii specialiști calificați din administrația locală. Tatiana Badan a fost de părere că o soluție în acest caz ar fi descentralizarea sistemului de salarizare la nivel local și acordarea unei mai mari flexibilități pentru APL în tot ce înseamnă remunerare și angajare. „Noi cu acești cinci-șase oameni de la primărie scriem proiecte, cu ei și cu resursele mici pe care le avem încercăm să soluționăm problemele oamenilor din comunitățile noastre. Nu putem să mai așteptăm ani de zile până când aceste probleme vor fi soluționate.”
Finanțarea drumurilor locale/comunale, a grădinițelor, procedura anevoioasă și costisitoare de defrișare a copacilor, utilizarea resurselor naturale, procesul de delimitare a bunurilor imobile/terenurilor, scutirile unilaterale la impozitele și taxele locale acordate de Parlament /Guvern fără acoperire financiară și pierderile din bugetele locale, examinarea unor măsuri de consolidare a bazei fiscale, garanții sociale pentru aleșii locali au fost alte subiecte abordate de primarii prezenți la întrevederea cu membrii Cabinetului de Miniștri.
Tatiana Badan a menționat că primarii sunt temelia unui stat sănătos iar în spatele acestora sunt cetățenii. „Trebuie să găsim împreună soluții”, a punctat președintele CALM.
Premierul Ion Chicu a afirmat că evenimentul de astăzi este inițierea unui dialog constructiv. „Sunt de acord că nu mai putem aștepta nici până în 2022, nici până în 2023, iată de ce propunerea Guvernului este de a începe cu toții să muncim. Problemele sunt foarte multe dar dacă doar le constatăm ele nu se vor soluționa de la sine.” Ion Chicu a salutat intenția CALM-ului de a avea acest dialog, inclusiv instituționalizat, afirmând că în perioada imediat următoare va avea o întrevedere cu CALM.
Serviciul de Comunicare al CALM