În cadrul reuniunii reprezentanților Consiliului European al Regiunilor și Municipalităților, reprezentanții CALM, alături de președintele Asociației Comunelor din România Emil Drăghici, au avut o întrevedere cu președintele Comitetului European al Regiunilor Karl-Heinz Lambertz. Participanții au făcut un schimb de opinii privind situația din Republica Moldova, Viorel Furdui menționând care sunt prioritățile CALM. „Am discutat despre necesitatea acordării unui statut special pentru autoritățile locale din Republica Moldova pe lângă instituțiile europene, în special pe lângă Comitetul Regiunilor, deoarece suntem un stat asociat la UE, o bună parte a populației Republicii Moldova deține cetățenia unui stat membru al UE și vorbește aceeași limbă, are aceeași cultură ca și România, stat membru al UE, iar aceste aspecte ne avantajează în raport cu alte state cu aceleași aspirații europene.
CALM a fost invitat să participe în perioada 26-27 iunie, la Bruxelles, în cadrul ședinței festive ce va fi dedicată celei de-a 25-a aniversări de cooperare a Congresului Puterilor Locale și Regionale cu Comitetul European al Regiunilor. Tot atunci va avea loc și o conferință unde vor fi abordate aspecte ce țin de activitatea acestor structuri ale Consiliului Europei și Parlamentului European și modalități de sporire a efectivității procesului de descentralizare și democrație locală.
„Am fost invitați pentru că avem experiență, avem ce spune, avem rapoarte recente și putem argumenta de ce mai multe eforturi făcute de aceste instituții întârzie să dea roadele pe care le așteptăm în unele state membre, a punctat Viorel Furdui.
Comitetul European al Regiunilor (CoR) este un organism consultativ al UE, format din reprezentanți ai celor 28 de state membre, aleși la nivel local și regional. Prin intermediul CoR, aceștia își pot exprima în mod direct opiniile cu privire la legislația UE care are impact asupra regiunilor și orașelor. CoR le oferă regiunilor și orașelor posibilitatea de a se implica oficial în procesul legislativ al UE, asigurându-se că punctele de vedere și nevoile autorităților locale și regionale sunt respectate.
Congresul Autorităților Locale și Regionale este o instituție a Consiliului Europei, responsabilă de întărirea democrației locale și regionale în cele 47 de state membre. Format din două camere – Camera autorităților locale și Camera regiunilor – și trei comitete, el adună 648 de funcționari aleși, reprezentând mai mult de 200.000 de autorități locale și regionale.
Serviciul de Comunicare al CALM