Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) a organizat la 10 iunie un seminar informativ pentru reprezentanții și reprezentantele administrației publice locale și societății civile (inclusiv persoane cu nevoi speciale) din raioanele Ungheni și Glodeni. La evenimentul cu genericul „Importanța participării incluzive în procesele decizionale și electorale” au participat peste 120 de bărbați și femei din aceste două raioane ale Republicii Moldova.
Formatorii CALM Victoria Matveev și Viorel Rusu au vorbit despre importanța participării incluzive în procesele electorale și decizionale la nivel local și central, cum poate fi asigurat acest proces, inclusiv pentru a consolida statul de drept.
Drepturile cetățenilor de a fi parte a procesului decizional, prevederile legislative și constituționale în acest sens, noile modificări ale Codului Electoral, necesitatea consultării cetățenilor de către APL privind problemele de interes public, ce presupune excluziunea, segregarea, integrarea și excluziunea socială – au fost, de asemenea, subiecte aduse în atenția participanților la seminarul informativ.
Reprezentanții APL și societății civile din Glodeni și Ungheni și-au exprimat opiniile privind modalitățile de integrare socială a persoanelor cu nevoi speciale, părerea generală fiind că de noi toți depinde valorificarea potențialului acestor cetățeni ai Republicii Moldova.
De asemenea, s-a vorbit și despre implicarea femeilor în procesele decizionale, fiind prezentate exemple când femeile au demonstrat că pot fi bune lidere la nivel local și național. „Cele 201 primare din Republica Moldova au multe trăsături comune: curajul de a ieși în față, dorința de a candida, de a genera idei și de schimbări în bine, de a se dedica oamenilor și comunităților pe care le reprezintă”, a explicat Victoria Matveev.
Participantele la seminarul informativ au fost încurajate să candideze la alegerile locale din toamna acestui an sau să identifice femei și persoane cu nevoi speciale care pot aduce plus valoare comunităților și să le încurajeze că sunt valoroase, că merită să participe în alegeri și că pot fi schimbarea de care are nevoie comunitatea și societatea.
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al poporului american oferit prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Ambasadei Marii Britanii la Chișinău oferit prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare.