”ASTAZI UN PRIMAR, MAINE UN SIMPLU CETĂȚEAN???”
Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) se arată extrem de îngrijorat de reținerea primarului orașului Basarabeasca, Valentin Cimpoeș, învinuit de oamenii legii de neglijență în serviciu, și anume că nu ar fi întreprins acțiunile necesare pentru a preveni exploatarea unei minore din localitate. Acesta în pofida faptului că prganele de poliție și de procuratură au cunoscut despre aceste fapte de mai mult timp și anume ele urmau să intreprindă acțiunile necesare. Deoarce, conform legii descentralizării administrative, autoritățile publice locale de nivelul I (primarii) NU dețin careva competențe proprii, în domeniul protecției/asistenței sociale, sunt lipsite de resurse și de instrumente efective de a se implica efectiv în soluționarea unor astfel de cazuri, nu dispun nici de finanțări necesare, iar asistenții sociali și/sau poliția, NU sunt în subordinea primarului și in genere a APL. !
În cadrul unei conferințe de presă, conducerea CALM a dat citirii unei declarației oficiale care se exprimă indignarea și îngrijorarea profundă în legătură cu acțiunile disproporționale, umilitoare și fără precedent ale organelor judiciare în cazul primarului de Basarabeasca. În opinia CALM, folosirea masivă și demonstrativă a forțelor speciale și de poliție, reținerea, precum și aplicarea măsurii arestului, față de un primar, care nu prezintă pericol social, este un bun familist, fără antecedente administrative și penale, este total disproporțională și nejustificat care poate fi calificate drept EXCES DE PUTERE și ABUZ din partea organelor judiciare.
Motivele care i se incriminează primarului de Basarabeasca sunt cel puțin discutabile și țin mai mult de interpretarea legii nr. 140 privind protecția specială a copiilor aflați în situații de risc și a copiilor separați de părinți: „Este vorba despre motive bazate pe interpretări foarte discutabile și necorelate cu realitățile din teritoriu, precum și care în mare parte depășesc competențele și posibilitățile reale ale unui primar, în condițiile legii actuale”, se arată în Declarația CALM, organizație reprezentativă a APL din Republica Moldova.
În context, președintele CALM, Tatiana Badan, a menționat că, în urma acestui caz extrem de simptomatic pentru condițiile în care sunt nevoiți să activeze edilii, practic fiecare primar, de azi înainte, se va simți amenințat: ” Primarii din Republica Moldova nu dispun de garanții și nu sunt apărați sau mai mult, li se poate atribui o cauză de care nu se fac vinovați, dar trebuie să răspundă cu propria viață. Situația creată în cazul colegului nostru, primarul din Basarabeasca, ne îngrijorează foarte mult şi toți cei din administrația publică locală ne punem întrebarea – cum în țara noastră este apărat un primar, de ce garanții dispune un primar în RM? Cum un primar din Moldova poate să activeze în așa condiții, atunci când i se impută învinuiri, este arestat pentru anumit caz care, în opinia noastră, nu merită așa măsuri restrictive”.
Primarul de Puhoi, Ialoveni, Petru Frunze, a specificat că reținerea primarului de Basarabeasca este un semnal negativ, care îi pune în gardă pe edilii locali: ”Ne îngrijorează pe toţi primarii, deoarece dorim să nu fim influențați pentru a lua diferite decizii la nivel local sau pentru a ne implica să luăm decizii la nivel regional sau național”.
Congresul Autorităților Locale a făcut un apel către conducerea țării să ia atitudine, amintind despre faptul că controlul administrativ excesiv din partea organelor de stat, ancheta și presiunile politice asupra primarilor și aleșilor locali, constituie un domeniu de monitorizare și cu restanțe grave în raport cu angajamentele Republicii Moldova față de partenerii de dezvoltare, în special Consiliul Europei. „ Intimidările au devenit, la moment, ca o sabie a lui Damocles deasupra primarilor. Încălcarea prezumpției nevinovăției, folosirea masivă și demonstrativă a forțelor speciale, reținerea precum și aplicarea unei măsuri excepționale a arestului față de un primar care nu prezintă pericol social, este un bun familist, fără antecedente administrative și penale este, în opinia noastră, nejustificată și trebuie calificată drept exces de putere și abuz. Credem că astfel de acțiuni pot afecta imaginea Republicii Moldova pe plan internațional și reduce efectul rezultatelor pozitive obținute în ultima perioadă de timp în domeniul descentralizării, precum și diminua esențial efortul enorm depus de Guvern în vederea restabilirii credibilității față de partenerii de dezvoltare, dar și pe plan intern.”, a menționat Viorel Furdui, director executiv CALM.
În Declarația CALM este menționat și cazul similar al primarului de Taraclia, care a avut un efect extrem de negativ asupra imaginii Republicii Moldova și a necesitat un efort enorm de a reveni la normalitate. In acest sens, CALM i-și exprimă speranța că instanțele de judecată, se vor documenta atent privind statutul unui primar și vor analiza profund și obiectiv acest caz, asigurând corectarea greșelilor organelor de anchetă, restabilirea adevărului și dominația spiritului și literei legii.
Totodată, Congresul Autorităților Locale a anunțat că își rezervă dreptul de a protesta în cazul în care presiunile asupra primarilor și altor aleși locali vor continua. „Cerem eliberarea primarului orașului Basarabeasca, Valentin Cimpoieș, și respectarea persoanelor alese cu votul a mii de cetățeni, precum și o anchetă obiectivă vizavi de acest caz”, au menționat membrii CALM.
In acest context, CALM a anunțat pe vineri, 24 martie 2017, organizarea unei ședinței lărgite a Consiliului de Administrare cu participarea a sute de primari și alți reprezentanți ai APL, in cadrul căreia vor fi discutat subiectul relației APL a organelor judiciare si de control cu APL, precum și va fi luată decizia privind organizarea unui protest pașnic, in cazul in care vocea autorităților locale nu va fi auzita.
Notă:
Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) este o organizație neafiliată politic si reprezentativă a tuturor autorităților locale din Republica Moldova, care întrunește majoritatea covârșitoare a unităților administrative-teritoriale și care este recunoscută pe plan național si internațional în calitate de partener de dialog și promotor fidel al reformelor democratice, descentralizării și consolidării autonomiei locale.
Fișier: