Elaborarea cadrului normativ necesar atribuirii întovărășirilor pomicole statutului de localitate și includerea acestora în intravilanul unităților administrativ-teritoriale a fost subiectul întrevederii membrilor grupului de lucru instituit la indicația premierului Pavel Filip, prin Decizia nr 18 din 11 februarie 2019. Din partea Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) au fost desemnați să participe primarul orașului Cimișlia, vicepreședintele CALM Gheorghe Răileanu și expertul CALM Alexandru Morcov. CALM a insistat asupra includerii întovărășirilor pomicole în intravilanul unităților administrativ-teritoriale cu respectarea unor condiții clare, deoarece conform cadrului normativ existent, la edificarea celor mai multe construcții, clădiri de pe aceste terenuri nu au fost respectate normele urbanistice, de proiectare ș.a.m.d. Ședința a fost prezidată de secretarul de stat Anatol Usatâi care a susținut majoritatea propunerilor CALM și a apreciat contribuția reprezentanților delegați ai CALM în cadrul acestui grup de lucru.
„Ne dorim să fie respectată legislația în domeniul urbanismului și amenajare a teritoriului. Totodată, trebuie să ne asigurăm de calitatea acestor construcții, deoarece odată incluse în intravilanul localităților și acordării statutului de terenuri pentru construcția locuințelor, APL își asumă niște responsabilități foarte mari. Cunoaștem cu toții că în cele mai multe cazuri, la edificarea acestor construcții nu au fost examinate condițiile geologice, nu au fost elaborate planuri de urbanism și amenajare a teritoriului etc, a menționat expertul CALM Alexandru Morcov. Potrivit reprezentanților CALM, nu este de ajuns doar cererea întovărășirii pomicole, fiind necesare și alte seturi de acte care să confirme că aceste construcții corespund normelor de urbanism, arhitectură și amenajare a teritoriului.
Aceasta a fost prima ședință a grupului de lucru. Ministerul Economiei și Infrastructurii s-a angajat să elaboreze draftul propunerilor de modificări care vor fi transmise tuturor membrilor grupului de lucru în vederea examinării acestora în cadrul următoarelor ședințe.
Precizăm că întovărăşirile pomicole au fost organizate pentru administrarea terenurilor repartizate în folosinţă cetăţenilor Republicii Moldova în baza unei hotărâri de Guvern din 1991.
Serviciul de Comunicare al CALM