Emisiunea audio

Congresul Autorităților Locale își exprimă îngrijorarea privind ultimele rețineri, dar și controale excesive la care sunt supuși aleșii locali. Opinia a fost exprimată în cadrul întâlnirilor cu Secretarul general al Consiliului Europei (CoE) Thorbjorn Jagland, la care au participat și reprezentanții CALM. Despre aceste aspect, dar și cum trebuie privită reforma administrației publice s-a discutat în cadrul emisiunii ”Vocea APL” de la Vocea Basarabiei. Invitații emisiunii au fost: Corina Andronic, specialist în cadrul proiectului ”Apă și Sanitație” al Guvernului Elveției, Viorel Furdui, director executiv CALM, Alexandru Osadci, expert CALM, Alexandru Morcov, coordonator de proiecte CALM.

Directorul executiv CALM, Viorel Furdui s-a referit la rolul Consiliului Europei și reperele vizitei Secretarului General al CoE: ”Consiliul Europei are un rol foarte important în RM, deoarece țara noastră, atunci când a devenit membru a aceste familii europene, și-a asumat și o serie de angajamente pe mai multe direcții, iar un capitol separat a fost acel al democrației locale. În contextul activității CoE, RM a semnat un document extrem de important pentru toate autoritățile publice locale precum este Carta Europeană a Autonomiei Locale. Ea a intrat în vigoare pentru RM integral la 1 februarie 1998. Este un document fundamental în ceea ce privește principiile și valorile autonomiei locale. La capitolul statutului alesului local și reținerile din ultima perioadă, la întâlnirea cu domnul Secretar General al CoE am menționat că suntem foarte mult îngrijorați de tratarea aleșilor locali în mare parte, de modalitatea cum se procedează cu aleșii locali și efectele nefaste ale acestor acțiuni care duc la blocarea autorităților locale și ridică foarte mari semne de întrebare și posibilitate de interpretare a caracterului obiectiv al acțiunilor organelor judiciare. Noi am primit asigurări din partea CoE că aceste cazuri sunt atent monitorizate, mai ales că sunt vizați și membrii Congresului Puterilor Locale și Regionale a Consiliului Europei, membrii care întotdeauna aveau un cuvânt de spus și astfel de acțiuni pot fi interpretate ca o încercare de a-i penaliza pentru poziția lor pro-activă în mai multe chestiuni legate de democrația locală, descentralizare ș.a. Sperăm foarte mult că se va face o anumită claritate în acest domeniu, iar statutul alesului local și interesele comunităților locale vor fi luate în considerație atunci când se întâmplă astfel de cazuri, în așa fel ca comunitățile locale să nu sufere în urma acțiunilor organelor de anchetă”.

Invitații emisiunii s-au referit la reforma administrației publice lansată de autoritățile centrale, dar și la modelele de organizare administrativ-teritorială propuse. În acest context, expertul CALM, Alexandru Osadci, a subliniat că, deși planul de acțiuni CE-RM conține această prevedere, în acest domeniu graba și lipsa de viziune ar putea aduce doar eșecuri: ”Problema NU constă în faptul că CALM sau în mare parte reprezentanții autorităților locale nu înțeleg necesitatea unor schimbări, îmbunătățiri pe planul optimizării/organizării teritoriale. Esența disensiunii rezidă în felul în care este interpretată și înțeleasă această reformă a administrației publice, pentru că, de obicei, se folosește termenul de reformă administrativ-teritorială și din păcate unii din reprezentanții autorităților centrale, cei care încearcă să promoveze această reformă, o folosesc în sens foarte îngust, având în vedere doar niște măsuri foarte radicale în condițiile în care sunt o sumedenie de aspecte neelucidate. De aceea, scopul nostru este de a veni cu o propunere/model pe direcția aceasta de optimizare/organizare teritorială în așa fel încât să corespundă realităților existente în teritoriu. Pentru aceasta efectuăm vizite și discuții în toate raioanele țării”.

În cadrul emisiunii s-a vorbit și despre proiectele care sunt desfășurate în localitățile din țară, cu suportul partenerilor de dezvoltare, în special cele de apă și sanitație: Inițial, Agenția Elvețiană pentru dezvoltare și cooperare a venit în Moldova ca răspuns la necesitățile din țară. Primele intervenții au fost ca urmare a unor secete și ulterior s-a intervenit și ca urmare a  inundațiilor din localitatea Cotul Morii. Necesitatea văzută atunci în centru țării a presupus că se lucrează doar la nivel rural, deci s-a lucrat doar în sate și nicidecum în centrele raionale unde existau niște centre de alimentare cu apă. 35 de sate au beneficiat de suportul agenției elvețiene și austriece ulterior pentru a construi sistemele de alimentare cu apă din surse sigure. În toate aceste cazuri vorbim despre apă potabilă, ca ulterior să înțelegem că este foarte important să punem accentul și pe elementul de ”serviciu”. Este importantă infrastructura însă aceasta trebuie întreținută, trebuie operată corect, facturile trebuie plătite la timp, lucru care de multe ori autoritățile nu se isprăveau. Aveam acel trecut glorios care presupunea că cineva are grija de sistem și toată intervenția Agenția Elvețiene și Austriece s-a transformat dea lungul timpului și ceea ce facem acum este să susținem Congresul Autorităților Locale în a ajuta operatorii mici din mediul rural indiferent de forma lor de organizare și administrația publică locală să aibă un serviciu de calitate pe partea de apă și sanitație. Ne propunem să îi asistăm în procesul de îmbunătățire serviciului, a structurii organizaționale, astfel încât cetățenii din mediul rural acolo unde s-au investit bani străini sau din fondurile naționale, acolo unde s-a construit infrastructură să poată avea un serviciu calitativ. Serviciu care presupune oameni instruiți, reparații făcute la timp, supravegherea calității apei, instalații de tratare acolo unde ele sunt absolut necesare, să ajutăm acești operatori care l-a moment sunt în grija nimănui să poată să se descurce”, a menționat Corina Andronic, specialist în cadrul proiectului ”Apă și Sanitație” al Guvernului Elveției.

În context, expertul CALM, Alexandru Morcov, a menționat: ”Pe noi ne bucură foarte mult faptul că proiectul ”Apă San” ne-a găsit pe noi ca punct focal/central care să asigure durabilitatea acestui serviciu, pentru că multe proiecte în Republica Moldova au fost și sunt bune, dar proiectele vin și pleacă. Dar CALM rămâne. Noi chiar am avut acum mai multe întâlniri în teritoriu și am explicat reprezentanților APL cu ce se va ocupa serviciul, care vor fi serviciile prestate anume pe domeniul apei și sanitației. Vreau să vă spun că a fost o deschidere totală din partea autorităților locale. Domenii de bază de activitate vor fi serviciile de asistență, instruire și expertiză pe domeniile de bază cum ar fi domeniul juridic, economic, tehnic, de administrare și management a infrastructurii de apă și sanitație”.  

Imprimare