Aprobată și așa cu întârziere de jumătate de an, Politica bugetar-fiscală pentru anul în curs neglijează în cel mai cras mod problemele APL, astfel că situația financiară a acestora, și așa dezastruoasă, riscă să degenereze într-un colaps extins. Este opinia reprezentanților CALM, făcută în cadrul emisiunii radiofonice de la postul ”Vocea Basarabiei”. Astfel, invitații au remarcat că renunțarea la modificările solicitate insistent de Congresul Autorităților Locale din Moldova, care reprezintă majoritatea APL din țară, vor falimenta în timpul apropiat bugetele locale.
Viorel Furdui, director executiv CALM, a remarcat: ”Tot ce prevedea fortificarea bazei fiscale a primăriilor, modificări pe care CALM a insistat, din păcate nu se regăsesc în Politica bugetar-fiscală actuală. Acestea au fost amânate pentru un termen nedeterminat. Practic, nu putem înțelege de ce nu s-a acceptat evaluarea bunurilor imobile, în situația în care statul nu și-a îndeplinit această datorie de mulți ani? Trebuiau să fie ajustate prețurile la case, la terenuri, să fie în concordanță cu realitatea. Este un aspect foarte important pentru creșterea veniturilor APL. Fără a cunoaște valoarea reală a imobilelor e greu de vorbit despre o dezvoltare economică sustenabilă. Ar fi fost una dintre soluțiile simple, fără bătăi de cap pentru bugetul național, pentru a rezolva problema lipsei de resurse. Noi pierdem timp, nu oferim mecanisme ca APL să se poată descurca pe cont propriu. Nici în prestația Ministerului Finanțelor în timpul prezentării din Legislativ nu s-a venit cu niște soluții alternative. Au amânat implementarea impozitului pe autovehicule, mărirea minimă a impozitului funciar, evaluarea bunurilor imobile, care trebuiau să ajute APL să acumuleze mai multe venituri. Aceste modificări ar fi detensionat situația financiară a APL, lucru foarte important deoarece Fondul de compensare expiră în acest an. Nu există viziune, dar nici voință. Astfel, va crește tensiunea în rândul APL începând cu sfârșitul anului 2016, începutul anului 2017.”
În susținerea acestor idei, Alexandru Morcov, expert CALM, a ilustrat cu un exemplu practic care a adus rezultate bune în anumite localități: ”Exercițiul din orășelul Strășeni a demonstrat că evaluarea imobilelor dă rezultate. Dacă, anterior, primăria colecta 60 de mii de lei, după trecerea la noul sistem încasează din impozitul pe imobile 600 de mii de lei, iar dacă s-ar face o reevaluare, ar obține un venit de 1 milion 200 de mii de lei, bani care ar fi fost direcționați pentru proiectele de dezvoltare, pentru ajutorarea familiilor social vulnerabile. Nu vorbim despre majorarea impozitului pe mobile, vorbim despre ajustarea și aducerea echității fiscale. Nu înțeleg reticența legiuitorilor, în situația în care mai multe primării sunt gata să reevalueze de sine stătător fondul imobil.”
Reprezentanții CALM au mai specificat că organizația este gata să fie un partener al autorităților centrale în promovarea reformei de descentralizare, dar și în dialogul cu partenerii de dezvoltare, inclusiv pe segmentul reluării finanțării. În acest sens, Alexandru Osadci, coordonator programe CALM a specificat: ”Guvernul depune eforturi pentru a restabili dialogul cu FMI și cu partenerii de dezvoltare, dar în lipsa unor reforme reale, concrete, aceste negocieri vor fi grele. Deblocarea finanțării va însemna o oarecare stabilitate în domeniul proiectelor investiționale, însă în ceea ce privește cheltuielile curente, pe care APL și le-ar putea asigura în baza unei politici bugetar-fiscale judicioase, se vor lăsa nori grei. Am propus mai multor reprezentanți ai APC să fim parteneri în promovarea reformei, să-i ajutăm să înțeleagă exact problemele primăriilor, dar, din păcate, nu observăm o deschidere prea mare. ”
Fișier:
Emisiunea radio Vocea Administrației Publice Locale din 18 iunie 2016