Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) a lansat o serie de întrevederi cu partenerii internaționali, care susțin logistic și financiar reforma de descentralizare în țara noastră, pentru a-i informa despre parcursul implementării angajamentelor autorităților asumate în Strategia de Descentralizare și despre riscurile lipsei de voință în acest sens.

În primă etapă, domnul Viorel Furdui, director executiv CALM și domnul Alexandru Osadci, Expert în cadrul CALM, s-au întâlnit cu directorul de oficiu al Consiliului Europei în RM, domnul Jose Luis Herrero, împreună cu care au discutat despre situația financiară extrem de gravă în care au ajuns autoritățile locale în așteptarea continuă a reformelor, pe fundalul unei deprecieri continue a leului și inflației. Totodată, aceștia s-au referit la pericolul pe care-l reprezintă amânarea mai multor proiecte investiționale și angajamente asumate pe aceasta filieră de administrație publică centrală. Jose Luis Herrero a fost informat despre impasul financiar în care s-au pomenit APL, în lipsa unei voințe a APC de a adopta un cadru legislativ care ar favoriza fortificarea bazei fiscale a localităților, specificând că amânarea aprobării impozitului de autovehicule, evaluării bunurilor imobile și majorarea minimală a impozitului funciar. Toate, în situația în care Guvernul oferă facilități fiscale nenumărate, care sărăcesc și mai mult bugetele locale.

S-a discutat, de asemenea, și despre riscurile financiare și administrative legate de expirarea, în anul 2016, a Fondului de Compensare. Astfel, în lipsa unor măsuri concrete pentru creșterea capacității financiare și administrative a APL, localitățile vor avea un buget auster din care nu vor putea acoperi nici lucrurile elementare.

 

A fost adusă în atenția colegilor de la Consiliul Europei, Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei situația în care mai multe inițiative importante în etapa a doua de implementare a reformei finanțelor publice locale (consolidarea bazei fiscale), care ar schimba starea de lucruri, sunt tărăgănate intenționat, iar guvernarea etalează  o lipsă cronică de interes pentru continuarea reformelor și angajamentelor asumate, care reies din Planul Național de Implementare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, din Raportul și Recomandările Congresului Consiliului Europei din anul 2012, din Strategia Națională de Descentralizare. Mai mult, reprezentanții CALM au menționat că, în loc să recurgă la acțiuni concrete, identificate deja, autoritățile au derulat o altă strategie, cea a  Reformei administrativ-teritoriale, care riscă să devină un fiasco dacă va fi adoptată și implementată în pripă. Astfel, preocupările mai importante rămân într-un con de umbră, ceea ce va aduce autoritățile locale în pragul falimentului și mizeriei.

Imprimare