Participanți la acest eveniment au fost femei–primar și ex-primar din 9 raioane ale Republicii Moldova (Ungheni, Nisporeni, Hîncești, Sîngerei, Orhei, Criuleni, Cimișlia, Dubăsari, Călărași), femei- consilier, femei-secretar, Vicepreședintele raionului Ungheni, reprezentanți mass-media Ungheni ( ziarul “Unghiul” și televiziunea locală), consultanți și experți ai Ministerului Muncii Protecției Sociale și Familiei, ai CALM și Centrul Contact.
Secretatul coordonator al Rețelei Femeilor din cadrul CALM, Dna Nadejda Darie a făcut o trecere în revistă a evenimentelor și activităților la care au participat femeile din Administrația Publică Locală cu genericul „Rețeaua Femeilor din cadrul CALM: realități și perspective”. În prezentare s-a accentuat că unul din aspectele principale ale activității CALM este promovarea femeii și dezvoltarea liderismului feminin fapt adeverit prin crearea în cadrul Congresului Autorităților Locale din Moldova a Rețelei Femeilor, care reprezintă o platformă a tuturor femeilor din Administrația Publică Locală – primari, președinți de raioane, consilieri, secretari, lucrători ai APL. A fost elaborat obiectivul gender din cadrul strategiei CALM, s-a elaborat platforma femeilor CALM, precum și planului de acțiuni care stabilește fundamentul teoretic și direcțiile de activitate în domeniul promovării liderismului și creșterii rolului femeilor în procesul decizional la nivel local și național.
Expertul Centrului Contact, Dna Sofia Ursul, în cadrul prezentării „Liderismul femeilor şi consolidarea capacităţilor comunităţilor” a vorbit despre locul femeii în societate, cum pot fi implicate femeile în procesul decizional, despre creșterea eficienței aduse de implicarea femeilor în organizație/comunitate, cum pot fi dezvoltate abilitățile de lider și susţinute tinerele lidere, despre combaterea stereotipurilor, etc.
Expertul CALM, Dna Olga Gherman a desfășurat tema “Implementarea proiectelor de dezvoltare comunitara si rolul lor in diversificarea serviciilor publice locale”, care a scos în evidență cele mai arzătoare probleme din procesul de activitate al autorităților locale, cum ar fi: insuficienta propriilor economii locale pentru soluţionarea problemelor comunitare; lipsa experientei de cooperare intercomunitară si de asociere a APL privind eficientizarea prestării serviciilor comunitare; lipsa informaţiei relevante pentru potenţialii investitori, etc. S-a atenționat importanța existentei premiselor, cum ar fi: capacitatea APL si funcţionarea optima a aparatului administrativ; planul strategic al localităţii aprobat, planul urbanistic actualizat, sectorul asociativ dezvoltat, portofoliul de proiecte elaborate, etc.
Reprezentatul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, consultant în direcția de politici de protecție socială a persoanelor cu dizabilități Dl Roman Banari a vorbit despre sistemul de protecţie socială prin prisma politicilor de descentralizare, implicând participanții în discuții referitor la protecţia socială a persoanelor cu dizabilităţi în Republica Moldova: situaţia actuală, provocări, evoluţii recente, despre drepturile persoanelor cu dizabilităţi, prestaţiile de asigurări şi asistenţă socială cum ar fi: pensiile, alocaţiile sociale, alocaţiile pentru îngrijire, compensaţii pentru transport, compensaţie anuală pentru deservire cu transport, ajutor social pentru perioada rece a anului, ajutor material, etc.
Prezentarea localităţii gazdă a fost făcută de către primarul satului Cetireni, Dna Ana Dicusar, care activează în această funcție din anul 2003, decorată cu CRUCEA „PENTRU MERIT” Clasa 2 la 16 martie 2009 în conformitate cu ordinul Ministerului Afacerilor Interne nr.125.
Un capitol aparte în cadrul evenimentului a fost vizitarea instituțiilor din localitate, schimbul de experiență între participanții la seminar, expunerea opiniilor privitor la desfășurarea programului preconizat, cât și realizarea așteptărilor.
Participantele la seminar au apreciat înalt lucrul organizatoric al experților, al primarului și echipei din Cetireni. Și-au expus dorința ca asemenea seminare-vizite să fie organizate în toate raioanele Republicii Moldova. Acest fapt le va mobiliza, le va oferi posibilitatea de a crea o imagine pozitivă a localității, de a se cunoaște mai bine, de a stabili relații de colaborare între localități și în interiorul țării. Ca exemplu servesc Primăria Cetireni, r-l Ungheni și primăria Grozești din r-l Nisporeni care au declarat în fața participanților la eveniment că își propun să semneze un Contract de parteneriat între localitățile respective.
Acesta a fost primul seminar din cadrul proiectului în cauză din totalul de șase, pe parcursul lunilor septembrie – noiembrie fiind preconizate incă cinci seminare – vizită în cadrul următoarelor primării: primăria or. Strășeni, primăria Băhrinești, r-l Florești, primăria Mereșeuca, r-l Ocnița, Primăria Chișcăreni, r-l Sîngerei și Primăria Crihana Veche, r-l Cahul.
Serviciul relaţii și comunicare cu publicul al CALM.