Scopul conferinţei a fost discutarea problemelor cheie comune pentru femeile primari; crearea unei platforme comune de comunicare pentru toate femeile din cadrul APL; adoptarea documentelor privind constituirea Reţelei Femeilor din cadrul Congresului Autorităţilor Locale din Moldova (CALM).
Evenimentul a fost organizat de CALM cu sprijinul Programului Comun Dezvoltare Locală Integrată al Guvernului Republicii Moldova, PNUD şi UN Women, cu suportul financiar al Guvernului Suediei, şi cu concursul Centrului Naţional pentru Dezvoltare Durabilă.
Tatiana Badan, preşedinta CALM, primar al comunei Selemet, raionul Cimişlia a declarat în discursul său, că asigurarea unei guvernări de calitate trebuie sa aibă loc în pas cu emanciparea femeii, abordarea bazată pe drepturile omului şi includerea în procesele participative a tuturor categoriilor de cetăţeni, femei şi bărbaţi.
Participantele la Conferinţă au fost salutate de Liliana Palihovici, vicepreşedinta Parlamentului Republicii Moldova E.S. Ingrid Tersman, Ambasadoarea Regatului Suedia în Republica Moldova Kaarina Immonen, Rezidenta Coordonator ONU în Republica Moldova Victoria Cujba, şefa adjunctă a Direcţiei politici de Descentralizare, Cancelaria de Stat ” Iurie Ţap, vicepreşedintele Comisiei parlamentare „Administrare publică şi dezvoltare regională şi alţi oficiali guvernamentali moldoveni, care au încurajat participarea activă a femeilor în procesul decizional local.
Conferinţa a găzduit o expoziţie de documente şi fotografii care reflectă aspecte importante din activitatea femeilor primari.
Preşedintă a Reţelei Femeilor CALM a fost aleasă Nina Costiuc, primar de Budeşti.
La finele evenimentului, participantele au adoptat Declaraţia Conferinţei de Constituire a Reţelei Femeilor din cadrul CALM, care a subliniat faptul că egalitatea de gen nu trebuie să fie percepută doar ca o „problemă a femeilor”, presupunând un parteneriat autentic, cand femeile şi bărbaţii, umăr la umăr participă la edificarea democraţiei. Membrele Reţelei femeilor CALM sunt decisesă-şi consolideze eforturile pentru a promova o guvernare locală eficientă, în care respectarea drepturilor omului şi promovarea egalităţii de gen reprezintă valori comune, exprimându-şi convingerea că Congresul Autorităţilor Locale din Moldova va continua să promoveze o politică de reprezentare echilibrată a femeilor şi bărbaţilor în luarea deciziilor, ca să devină un model de guvernare pe criterii de paritate şi egalitate.