La data de 21 august 2014, în raionul Sîngerei, Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), în colaborare cu Fundația SOROS, au continuat Campania de informare privind Acordul de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. 

Conţinutul şi importanţa Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană a fost discutat cu primarii şi conducătorii serviciilor care se află în subordinea Consiliului raional Sîngerei. 

Scopul campaniei de informare, este de a explica edililor locali esența și miza integrării europene și cum pot folosi aceștia pârghiile oferite de Acordul de Asociere în beneficiul comunităților care le-au oferit votul de încredere!

Seminarul a fost deschis de către, Nicolae Ropot, şeful secţiei APL din cadrul Consiliului raional.

De asemenea cu un cuvînt de salut pentru participanți a venit și doamna Silvia Țurcanu, Președintele Asociației primarilor și aleșilor locali din raionul Sîngerei, primarul comunei Chișcăreni. Aceasta a menționat că această campanie de informare pe care a inițiat-o CALM-ul în parteneriat cu SOROS, este extrem de necesară și binevenită pentru comunitățile locale, accentuînd importanța istorică a semnării Acordului de Asociere. 

În cadrul seminarului, experții dl Igor Boțan, director executiv al Asociaţiei Pentru Democraţie Participativă (ADEPT) și dl Viorel Chivriga, expert economic independent, au prezentat informații concrete privind aspectele de ordin politic și economic ale Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană ce a fost semnat la 27 iunie 2014. S-a vorbit despre UE şi principalele sale structuri, evoluţia relaţiilor între RM ţi UE, despre acordurile de asociere în general, esenţa, scopul şi obiectivele Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător RM-UE (ZLSAC), elementele ZLSAC, priorităţile ZLSAC pentru Republica Moldova, agricultura şi achiziţiile publice, costurile şi beneficiile ZLSAC, asistenţa financiară din partea UE, etc.

Expertul CALM – Ion Beschieru s-a expus privind aspectul descentralizării, locul și rolul Administrației Publice Locale în contextul Acordului de asociere.

În urma discuțiilor cu experții, participanții au primit răspunsuri la toate subiectele ridicate.

Pe parcursul întrunirii, participanți la aceasta sesiune de informare, au fost asigurați cu un set de materiale informative care ii vor ajuta în cunoașterea mai bună și mai profundă a acordului de asociere.

Seminarele se desfășoară în cadrul proiectului ”Campania de informare a Autorităților Publice Locale privind integrarea europeană și Acordul de Asociere al Republicii Moldova la Uniunea Europeană” și face parte dintr-o campanie amplă de informare ”Moldova, Europa”, susținută de Fundațiile pentru o Societate Deschisă și Fundația Soros-Moldova.

 

 

Imprimare