Guvernul a aprobat o redistribuire de la bugetul de stat de 350 milioane lei pentru acoperirea parțială a costurilor implementării prevederilor noii Legi privind un sistem unificat de remunerare în sectorul public. Acestea vor fi trimise sub formă de transferuri cu destinație specială către bugetele autorităților locale.
Transferul se va face din creditele aprobate anterior în bugetul de stat pentru anul 2019.
Reamintim că noua lege a intrat în vigoare la 1 decembrie 2018 și a înlocuit vechiul sistem de salarizare. Dezvoltarea și promovarea proiectului de lege au fost realizate de Ministerul Finanțelor în paralel cu pregătirea proiectului de buget de stat pentru anul 2019. Deoarece la acel moment era încă imposibil să se prevadă cu exactitate și să fie determinate cheltuielile autorităților locale pentru a pune în aplicare noile prevederi ale legii, aceste fonduri nu au fost prevăzute în buget. Costurile de personal pentru 2019 au fost evaluate și aprobate în bugetele locale având la bază aceleași condiții salariale.
Creșterea salariilor ca urmare a aplicării legii în grade diferite, în funcție de numărul și categoriile de personal angajat, a afectat unitățile bugetare, deci a fost necesar să se evalueze impactul creșterilor salariale și necesitatea unor cheltuieli suplimentare pentru fiecare instituție separat. În plus, Legea privind sistemul unitar de remunerare a muncii în sfera publică a asigurat o creștere semnificativă a salariilor în instituțiile sociale (educație, cultură, asistență socială).
Instituțiile culturale sunt finanțate din bugetele locale, iar procentul creșterilor salariale în acest domeniu a fost deosebit de ridicat, ceea ce a determinat o presiune suplimentară asupra bugetelor locale. Ministerul a apelat din ce în ce mai mult la autoritățile administrației publice locale, acolo unde se concentrează instituțiile statului, solicitând alocarea de fonduri suplimentare pentru plata salariilor crescute. La începutul acestui an, Ministerul Finanțelor a solicitat informații relevante privind salariile de la primării pentru a analiza și a corecta situația creată.
Deoarece, în prezent, nu este posibilă inițierea unei ajustări bugetare, potrivit prevederilor Legii bugetului de stat, Ministerul Finanțelor explică faptul că s-a propus redistribuirea alocațiilor prevăzute în bugetul de stat pentru a acoperi o parte din cheltuielile necesare. Ministerul intenționează să analizeze impactul Legii privind sistemul unificat de remunerare a muncii în sectorul public la nivelul fiecărei unități bugetare finanțate din bugetele de stat și locale și să vină cu o eventuală ajustare a legii cu privire la bugetul de stat pentru anul 2019, dar și cu propuneri de majorare a bugetelor locale.
Începutul acestui an nu a fost ușor pentru autoritățile locale.
Pe de o parte, reforma fiscală realizată anul trecut a redus veniturile bugetelor locale, deoarece a fost introdus impozitul unic pentru persoanele fizice, și anume acesta, împreună cu impozitul pe bunuri imobiliare servesc drept bază fiscală a bugetelor locale. Pe de altă parte, reforma remunerării forței de muncă în sectorul public a sporit cheltuielile care nu au fost prevăzute în avans. Prin urmare, autoritățile locale s-au aflat în cea mai dificilă poziție, ca rezultat al acestor inovații fundamentale. Salariile primarilor au crescut fie în detrimentul fondurilor din transferuri destinate altor nevoi, fie din soldurile de numerar de anul trecut privind conturile și economiile rezervate pentru dezvoltare.
La începutul anului, Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) a pregătit o analiză a impactului negativ al schimbărilor asupra bugetelor locale și un pachet de propuneri specifice pentru a o depăși. „Am solicitat, în primul rând, compensarea pierderilor veniturilor din primării, în legătură cu creșterea salariilor din sectorul public, deoarece această decizie a fost luată în mod unilateral, fără a discuta cu cei care vor pune în aplicare în mod direct noile prevederi ale legii”, – spune directorul executiv al CALM, Viorel Furdui . În al doilea rând, este nevoie de revizuirea sistemului de distribuire a veniturilor fiscale la bugetele de stat și locale. Mai exact, este nevoie de modificarea procentului în favoarea autorităților locale atunci când este distribuit impozitul pe venit pentru persoane fizice, dar e nevoie de a acorda primăriilor și o parte din impozitul pe venit pentru persoanele juridice. În plus, în viitorul apropiat trebuie de reevaluat bunurile imobile care vor oferi noi surse de venit în bugetele locale.
Congresul Autorităților Locale din Moldova subliniază necesitatea de a discuta aceste probleme în ansamblu, pe măsură ce R. Moldova se îndepărtează din ce în ce mai mult de angajamentele privind descentralizarea financiară, în baza acordului cu UE. Cu referire la executarea bugetului public național, ministerul Finanțelor anunță că în ianuarie-martie 2019, ponderea transferurilor de la bugetul de stat la bugetele locale a fost de 75%.
CALM se teme că cele 350 de milioane de lei alocate de la bugetul de stat vor fi distribuite inegal și, prin urmare, nu toate municipalitățile le vor primi, ci doar cele care nu dispun de fonduri pentru a acoperi creșterea salariilor. Aceasta nu este o abordare sistemică și va acționa împotriva stimulării primăriilor de a-și spori veniturile, consideră Viorel Furdui.
Se pare că acei primari care au lucrat la dezvoltarea satelor și orașelor, au strâns fonduri pentru contribuții, pentru a participa la diverse proiecte vitale pentru ei, vor suferi. Ei vor trebui să plătească aceste fonduri pentru salarii”, a conchis Viorel Furdui.
Articol publicat în Экономическое обозрение, № 16 din 03 mai 2019