În rezultatul adresărilor membrilor săi, în legătură cu divergențele apărute, în contextul deciziei de a deschide secții de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului, CALM a expediat o NOTĂ informativă Comisiei Electorale și Cancelariei de Stat a Republicii Moldova.

În document, CALM solicită să se ia în considerare faptul că este vorba de unele atribuții delegate APL în domeniul electoral și în asemenea cazuri APL trebuie să beneficieze, pe cât posibil, de libertatea de a adapta acțiunea lor la condițiile locale (situația pandemică, etc).

Totodată, CALM constată că APL respective nu au fost consultate în prealabil privind impactul măsurilor și resurselor necesare, iar delegarea de competențe trebuie să fie însoțită obligatoriu de asigurarea resurselor financiare necesare și suficiente realizării acestora.

În același timp, CALM atrage atenția că APL este în drept să atace decizia în instanța de contencios administrativ în termen de 30 de zile de la data notificării,  înștiințând  de îndată subiectul controlului de oportunitate care a emis decizia, adică APL avea dreptul de a contesta actele CEC pentru a proteja interesele colectivităților locale pe care le reprezintă.

Potrivit CALM, în cazul în care se va alege controlul de legalitate, Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat trebuie să aducă argumente juridice clare, fără implicarea oportunității unor acțiuni (numărul secțiilor, etc.) și să țină cont de principiile și standardele APL în domeniul atribuțiilor delegate.

NOTA CALM expediată Comisiei Electorale Centrale și Cancelariei de Stat este atașată aici:

LoaderLoading...
EAD LogoTaking too long?
Reload Reload document
|Open Open in new tab

Extrage [313.78 KB]

Imprimare