În perioada 2-4 noiembrie, Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) a participat la Conferința internațională „Municipalități rezistente și administrație publică din țările Parteneriatului Estic”. La evenimentul care a avut loc în orașul Liberec, Cehia, CALM a fost reprezentat de primarul municipiului Edineț, vicepreședinte al CALM, Constantin Cojocari; primara comunei Vinogradovca, Taraclia, vicepreședintă a CALM, Tatiana Țurcan; primarul de Botnărești, Anenii Noi, vicepreședinte al CALM, Victor Gore; primarul orașului Ștefan Vodă, vicepreședinte al CALM, Vladislav Cociu; primara de Peresecina, vicepreședintă a CALM, Valentina Buzu, primarul de Cârpești, Cantemir, vicepreședinte al CALM, Ion Bîzu și coordonatoarea de programe din cadrul CALM, Irina Luncașu.
Prima zi a Conferinței i-a reunit pe colegii noștri la Praga, acolo unde delegația R. Moldova a avut o întrevedere cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Cehe.
În cea de-a doua zi a evenimentului, la Liberec a avut loc cea de-a XI-a întâlnire anuală a CORLEAP. Constantin Cojocari a prezentat raportul CORLEAP privind rolul și locul democrației localele și descentralizării în modernizarea și consolidarea proceselor democratice din țările Parteneriatului Estic.
Primarul municipiului Edineț a constatat, cu regret, că eforturile de consolidare a descentralizării în țările Parteneriatului Estic sunt încă slab susținute de asistența internațională. „Acest lucru este cauzat, parțial, de lipsa voinței politice din partea guvernelor centrale ale țărilor noastre și, uneori, de presiuni insuficiente pentru reforme la nivel local din partea administrațiilor locale și a asociațiilor acestora.”Constantin Cojocaru a fost de părere că partenerii noștri internaționali atrag atenția altor reforme, cum ar fi cea a justiției sau lupta împotriva corupției, neglijând descentralizarea. „Cred că a venit timpul să conștientizăm că nicio reformă în domeniul justiției nu poate fi realizată cu succes în condițiile centralizării puterii, a unui sistem imperfect de administrație publică și a lipsei capacităților suficiente la nivel local și central.” În aceeași zi, delegația CALM a avut ocazia să afle mai multe despre cooperarea dintre municipalitățile din Republica Cehă (modele și exemple specifice). Deoarece Republica Cehă are multe municipalități mici, a fost dezvoltat un model de cooperare care permite acestora să pună în comun resurse și să realizeze împreună multimple proiecte. În cadrul vizitei de studiu în orașul
Smržovka, primarul urbei și alți reprezentanți ai Uniunii Municipalităților le-au explicat reprezentanților APL din R. Moldova care sunt metodele de cooperare, fiindu-le prezentate mai multe proiecte de succes în domeniul dezvoltării locale, turismului etc.
Pe parcursul celei de-a treia zi a Conferinței internaționale privind municipalitățile rezistente și administrația publică în țările Parteneriatului Estic au fost abordate subiecte precum: managementul crizelor; reconstrucția Ucrainei, energia regenerabilă și descentralizarea.
Primarul orașului Ștefan Vodă, Vladislav Cociu, a vorbit despre criza energetică fără precedent din R. Moldova care afectează puternic bugetele locale. „Investițiile în infrastructură și, în primul rând, în cea energetică, din punct de vedere economic, sunt vitale. Avem nevoie de o infrastructură eficientă din punct de vedere energetic, inclusiv de izolarea termică a clădirilor publice (spitale, grădinițe și școli), dar fără a uita de fondul de locuințe, care este depășit în cea mai mare parte și necesită o modernizare majoră.” Vicepreședintele CALM a exlicat că deși, în prezent nu există resurse pentru a acoperi aceste necesități, acest obiectiv devine unul esențial în procesul de integrare europeană, dar și pentru supraviețuirea R. Moldova pe termen scurt. Primarul de Cîrpești, Ion Bîzu, a scos în evidență importanța descentralizării pentru a face față tuturor crizelor care ne afectează. „Sarcina noastră este să sprijinim Guvernul, să-l ghidăm pe calea reformelor și facem apel la toți partenerii noștri pentru a susține acest deziderat. „În absența reformelor, apar provocări majore și chiar amenințări pentru însuși procesul de integrare europeană”, a conchis vicepreședintele CALM.
Conferința internațională „Municipalități rezistente și administrație publică dințările Parteneriatului Estic” a fost organizată de Uniunea Orașelor din Cehia, sub auspiciile Președinției Cehe a Consiliului Uniunii Europene.