CALM atrage atenția asupra faptului că Guvernul Republicii Moldova și-a asumat obligații exprese în domeniul consolidării autonomiei financiare, prin creșterea surselor de venituri proprii la bugetele locale. Aceste angajamente se conțin în Foaia de parcurs, semnată în iulie 2016 și Strategia descentralizării, care conțin teremene și acțiuni concrete ce urmau a fi realizate.
Viorel Furdui, director executiv al CALM a declarat că realizările pe care și le-au asumat autoritățile centrale în politica bugetar-fiscală pentru anul viitor sunt în întârziere totală, iar angajamentele privind Strategia de decentralizare a autorităților publice locale au fost, practic, ignorate în totalitate.
Directorul executiv al CALM amintește că structura specializată a Consiliului Europei (Congresul Autorităților Locale și Regionale) a decis să realizeze o procedură de POST MONITORIZARE a Republicii Moldova, la capitolul îndeplinirea angajamentelor asumate, în special în domeniul democrației locale și descentralizării. Această post- monitorizare va avea loc în prima jumătate a anului 2018. Potrivit lui Viorel Furdui, este extrem de important pentru Guvern de a veni cu o viziune și măsuri concrete pe domeniul dat. Mai ales, în condițiile în care CALM a venit cu un set de propuneri în acest sens, care urmau a fi discutate. „Constatăm cu regret că nu există nici o reacție, chiar mai mult – acest capitol în relațiile cu Consiliul Europei și alți parteneri este neglijat, fapt ce poate fi cocluzionat din textul politicii bugetar fiscale aprobat de Guvern”, a concluzionat Viorel Furdui. În acest context, CALM amintește că la unele capitole, Republica Moldova se mai află sub monitorizarea Consiliul Europei: lupta anticoruptie, drepturile omului, mass-media, etc. Unul dintre capitolele esențiale este situația în domeniul democrației locale. În anul 2012, în urma vizitelor de monitorizare a Consiliului Europei, a fost adoptată Recomandarea nr. 322 care conține o serie de recomandări concrete către autoritățile RM. Mai mult, în vederea implementării Recomandării 322, în iulie 2016, a fost semnată Foaia de Parcurs între Guvernul Republicii Moldova, Consiliul Europei și CALM. Acest document prevede, de asemenea, angajamente/acțiuni concrete și teremene fixe de realizare a lor.
CALM constată cu îngrijorare că la ora actuală, majoritatea termenelor sunt depășite, iar măsurile neimplementate.