La 19 și 20 martie curent, în cadrul grupului de lucru format de către ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului  a fost examinat proiectul de Hotărâre a Guvernului „Pentru aprobarea regulamentului privind acordarea subvențiilor pentru îmbunătățirea nivelului de trai și de muncă în mediul rural din Fondul Național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural.” Expertul Viorel Rusu a reprezentat CALM-ul în cadrul acestui grup de lucru.

„Proiectul creează condiții pentru ca autoritățile locale, în parteneriat cu mediul de afaceri local, să participe pentru a obține finanțare din Fondul Național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural. Una dintre condiții este contribuirea cu cofinanțare a nu mai puțin de  20% din sumă. CALM a propus să fie micșorată cota de finanțare, deși această inițiativă nu a fost acceptată, motivul fiind că această cotă de cel puțin 20% este stabilită în Lege”, a explicat Viorel Rusu.

Totuși, unele dintre propunerile CALM-ului au fost luate în considerare, astfel fiind îmbunătățit regulamentul în favoarea autorităților locale. „Am propus ca în Comisia de evaluare și selecție a proiectelor ce vor fi prezentate să fie și reprezentanți ai autorităților locale. În varianta inițială erau doar reprezentanți ai ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Au fost luate în considerare și alte propuneri redacționale ale CALM.” De asemenea, CALM-ul a  propus să fie inițiat un proces de creare a unui fond național de suport a autorităților locale, deoarece sunt multiple proiecte unde se cere cofinanțarea. Ideea nu a fost acceptată, pe motiv că depășește obiectul regulamentului respectiv. Totuși, CALM consideră că tot mai mult și mai mult se impune necesitatea de a avea niște resurse la nivel național care să ajute autoritățile locale să participe în cadrul proiectelor în care este nevoie de contribuția financiară a APL.

Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare