Adunarea Generală 2018 Asociației Orașelor din România (AOR) a reunit invitați importanți din toate ministerele României. Au participat reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (viceprim-ministrul Paul Stănescu), Ministerul Finanțelor Publice (ministrul Rovana Plumb), Ministerul Tineretului și Sportului-România (ministrul Ioana Bran), Ministerul Românilor de pretutindeni ( ministrul Natalia Intontero), secretari de stat și directori. În plus, au fost prezenți partenerii ACoR, AMR și UNCJR și cei din CALM- Congresul Autoritatilor Locale din Republica Moldova. La Adunarea Generală AOR a participat și Frederic Vallier, secretar general CEMR- Consiliul Municipalitatilor și Regiunilor Europene.
Codul Administrativ, Codul Finanțelor, continuarea procesului de descentralizare au constituit printre principalele subiectele abordate în cadrul Adunării Generale a AOR.
Președintele AOR Mădălin Ady Teodorescu a subliniat, între altele, faptul că de primari depinde, în mare parte, dezvoltarea localităților lor.
Constantin Cojocaru a mulțumit Guvernului României pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova în diverse proiecte, cum ar fi reparația celor circa 900 de grădinițe, autobuzele școlare donate, restaurarea unor clădiri istorice din țara noastră, ș.a.
În discursul său, vicepreședintele CALM a vorbit despre instituționalizarea relațiilor CALM cu cele patru asociații reprezentative din România: Asociația Comunelor; Asociația Orașelor; Asociația Minicipiilor și cea a Consiliilor Județene.
Potrivit primarului de Edineț, stabilirea parteneriatelor dintre comunitățile de pe cele două maluri ale Prutului și programele de finanțare directă a localităților din Republica Moldova ar spori la creșterea nivelului bunăstării în localitățile noastre.
Pentru bună colaborare în activitatea de elaborare și implementare a politicilor publice în unitățile administrativ-teritoriale cu statut de oraș, vicepreședintele CALM Constantin Cojocaru a primit din partea A.O.R. o Diplomă de Excelență.
Viceprim-ministru al României, Paul Stănescu a salutat membrii CALM prezenți la eveniment și a anunțat că în luna iunie va avea loc o ședință de Guvern comună a celor două state. „Știu că sunt unele probleme, știu că aveți alegeri, dar sperăm să vă fim de ajutor și în următoarea perioadă, a subliniat viceprim-ministrul român.
Totodată, Paul Stănescu a invitat primarii, atunci când vin la București, în cazul în care au probleme, să vină să le discute, în speranța identificării unor soluții.
Directorul executiv al CALM Viorel Furdui a propus ca la nivelul Guvernului României să fie susținută crearea unei platforme comune a APL din ambele țări, în scopul dezvoltării parteneriatelor, unificării legislației, preluării practicilor bune, elaborării și implementării programelor directe pentru APL.
De asemenea, Viorel Furdui a venit cu ideea organizării unei ședințe comune a Guvernelor locale și centrale din România și Republica Moldova.
„Noi am format un Consiliu al APL din Republica Moldova și România – o structură care ar putea prelua în perioada următoare o parte din aceste activități, cum ar fi parteneriatele, dezvoltarea, implementarea programelor directe, a punctat directorul executiv al CALM.
Paul Stănescu a declarat că propunerile sunt salutabile, trebuie doar de găsit formula pentru ca acestea să devină și realizabile.
În luna februarie, curent, Asociaţia Oraşelor din România (A.O.R.) şi Congresul Aleşilor Locali din Republica Moldova (CALM) au semnat un Acord de parteneriat.
Departamentul de Comunicare al CALM