DISTRIBUIREA FONDURILOR PUBLICE DUPĂ CRITERII POLITICE – UN ACT PROFUND NECONSITUȚIONAL ȘI O CRIMĂ ÎMPOTRIVA MAJORITĂȚII COLECTIVITĂȚILOR LOCALE, CU ELEMENTE DE JAF, ABUZ DE PUTERE ȘI DEPĂȘIRE A TUTUROR NORMELOR DE BUN SIMȚ DIN PARTEA AȘA NUMITEI „ELITE” POLITICE!

La 29 iunie au fost prezentate rezultatele studiului „Clientelismul politic și investițiile publice”, elaborat în cadrul proiectului „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova”, implementat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în calitate de partener principal, în consorțiu cu Fundația Konrad Adenauer (KAS, Germania), Centrul pentru Studii Est-Europene (CSEE, Lituania) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE). Proiectul a fost cofinanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer.

Află mai mult >>

AUTORITĂȚILE LOCALE DIN REPUBLICA MOLDOVA ȘI UCRAINA ALEG CALEA EUROPEANĂ!

În perioada 25-27 iunie, la Bălți s-a desfășurat Forumul internațional „Moldova și Ucraina aleg calea europeană”.  La evenimentul organizat de Asociația Localităților Rurale din Ucraina și Asociația Ucrainenilor din Republica Moldova, cu contribuția Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), au participat reprezentanți ai autorităților centrale și locale din cele două state, ai mediului academic, experți, personalități publice etc.

Află mai mult >>

COMUNICAREA EFICIENTĂ CREEAZĂ COMUNITĂȚI PUTERNICE

Circa 130 de reprezentanți ai autorităților publice locale s-au reunit în cadrul unui atelier de lucru cu genericul „Comunicarea eficientă în comunitate – cetățenii informați consolidează comunitatea”. Evenimentul a fost organizat de Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) în colaborare cu Rețeaua Proiectelor Structurale „We Help” din Austria.

Află mai mult >>

CONSILIUL EUROPEI SUSȚINE CALM ÎN PROCESUL DE DEFINITIVARE A CONCEPTULUI PLATFORMEI DE CONSULTARE ȘI DIALOG!

La 18 iunie a avut loc reuniunea de consultare cu Secretariatul Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) pentru a pune în discuție proiectul revizuit al Conceptului și Regulamentului Platformei de consultare și dialog. Este o inițiativă realizată în cadrul proiectului „Consolidarea culturii dialogului și consultării locale din Republica Moldova”, implementat de Congresul Autorităților Locale și Regionale în cadrul Planului de acțiune al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2021-2024.

Află mai mult >>

ASOCIAȚIA COMUNELOR DIN ROMÂNIA A DEMARAT PROCEDURILE PENTRU A OBȚINE PERSONALITATEA JURIDICĂ A CONSILIUL AUTORITĂȚILOR LOCALE DIN ROMÂNIA ȘI REPUBLICA MOLDOVA

Unul dintre cele mai importante obiective ale Asociației Comunelor din România (ACoR) este consolidarea relațiilor de cooperare dintre autoritățile administrației publice locale din România și Republica Moldova. În acest scop, Asociația Comunelor din România și Congresul Autorităților Locale din Moldova au constituit, în anul 2013, Consiliul Autorităților Locale din România și Republica Moldova (CALRRM), entitate fără personalitate juridică.

Află mai mult >>

DELEGAȚIA REPUBLICII MOLDOVA LA CALRE A PARTICIPAT LA SESIUNEA CONGRESULUI!

În perioada 15-17 iunie 2021, delegația Republicii Moldova a participat la cea de-a doua parte a sesiunii Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei (CALRE). În cadrul evenimentului au avut loc dezbateri asupra proiectelor de Rezoluţii şi Recomandări ale Congresului cu privire la solidaritatea teritorială şi rolul regiunilor, desfăşurarea referendumurilor la nivel local, problemele identificate în baza rezultatelor din monitorizarea Cartei europene a autonomiei locale şi a misiunilor de observare a alegerilor. Totodată, un accent particular a fost  pus pe gestionarea patrimoniului cultural pentru dezvoltarea locală şi regională etc.

Află mai mult >>

CALM VA COOPERA CU MINISTERUL SĂNĂTĂȚII, MINISTERUL FINANȚELOR ȘI CANCELARIA DE STAT PENTRU A IDENTIFICA MECANISME DE SUSTENABILITATE FINANCIARĂ A SERVICIILOR SOCIALE!

La inițiativa Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a creat un grup de lucru ce va avea ca obiectiv crearea mecanismului de sustenabilitate financiară a serviciilor sociale.

Află mai mult >>

PREVEDERILE CARTEI EUROPENE CE VIZEAZĂ EGALITATEA DE GEN ÎN ATENȚIA CEMR/PLATFORMA ȘI CALM!

La 16 iunie a avut loc atelierul de formare cu genericul „Carta europeană a egalității între femei și bărbați în viața locală”. Evenimentul a fost organizat de CEMR/PLATFORMA și Academia pentru Guvernare Locală de la Haga, scopul fiind de a furniza informații, instrumente și consultanță semnatarilor Cartei din Georgia și Republica Moldova, pentru o implementare mai eficientă a Cartei egalității pe teritoriile lor și crearea de facilități în procesul de informare cu privire la Carta egalității și la etapele de bază necesare pentru evaluarea priorităților în materie de egalitate de gen, dar și în vederea elaborării planurilor de acțiune în acest domeniu.

Află mai mult >>

APLICAREA TAXELOR SPECIALE DE CĂTRE APL ȘI DOMENIILE ÎN CARE POT FI INSTITUITE ACESTEA!

Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) și Programul Comunitatea Mea, finanțat de USAID, în cooperare cu Ministerul Finanțelor au organizat la 18 iunie o ședință  de prezentare a constatărilor raportului de analiză și discuție a proiectului regulamentului cadru privind taxele speciale. La eveniment au participat peste 130 de primari și alți reprezentanți ai APL, ai Ministerului Finanțelor, Comunitatea Mea și CALM.

Află mai mult >>

PRIMARUL DE CĂRPINENI, HÂNCEȘTI, ION CĂRPINEANU: „SPERĂM CĂ EXEMPLUL BĂȘTINAȘILOR CARE AU REVENIT ACASĂ PENTRU A-ȘI CREA AFACERI VA FI CONTAGIOS”

Atragerea investițiilor și crearea locurilor de muncă în Cărpineni, Hâncești este una dintre preocupările primarului Ion Cărpineanu. Aceste eforturi sunt susținute de mai mulți băștinași care și-au găsit rostul peste hotarele Republicii Moldova, iar pe unii dintre ei i-au determinat să revină și să-și investească banii și experiența acasă.

Află mai mult >>

ALEXEI BURLACU, PRIMAR DE ROGOJENI, ȘOLDĂNEȘTI: „DUPĂ REFORMA ADMINISTRATIV-TERITORIALĂ, SATUL ERA CA DUPĂ RĂZBOI ȘI AM ÎNCEPUT SĂ CONSTRUIM TOTUL DE LA ZERO”

Pentru primarul de Rogojeni, Șoldănești, Alexei Burlacu, Republica Moldova este ca o casă care pentru a fi construită, toți trebuie să-și suflece mâinile, un rol deosebit în acest proces revenindu-le aleșilor locali.

Află mai mult >>

VALENTINA CARASTAN, SLOBOZIA MARE, CAHUL: „RELAȚIA NOASTRĂ CU DIASPORA A DEVENIT UNA FOARTE CONSOLIDATĂ”

În ultimii ani, mai multe autorități publice locale dezvoltă parteneriate cu băștinașii care au plecat peste hotare. Astfel se reușește nu doar implementarea proiectelor sociale și economice, dar și întărirea legăturii dintre oamenii care au fost nevoiți să plece pe alte meleaguri și baștina lor. În afară de aceasta, agenții economici locali au șansa să-și dezvolte afacerile tot datorită acestor parteneriate. Primarul Valentina Carastan ne explică cum a fost posibil acest lucru în Slobozia Mare, Cahul.

Află mai mult >>

EXPERTUL CALM IRINA LUNCAȘU: „IMPLEMENTAREA PROIECTELOR ÎN LOCALITĂȚILE NOASTRE CU IMPLICAREA DIASPOREI ESTE UN EXEMPLU PENTRU ALTE ȚĂRI”

Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) susține autoritățile publice locale care își doresc să creeze asociații de băștinași, să consolideze relația cu băștinașii care reprezintă diaspora, dar și să dezvolte proiecte în parteneriat cu aceștia. În acest sens, cu suportul Proiectului Migrație și Dezvoltare Locală (MiDL), realizat cu suportul Guvernului Elveției, în cadrul CALM a fost creat Serviciul Migrație și Dezvoltare Locală. Despre obiectivele CALM în cadrul acestui Serviciu, dar și despre unele rezultate ale cooperării cu MiDL aflăm de la coordonatorul Serviciului CALM Irina Luncașu.

Află mai mult >>

PRIMARUL DE SELEMET, PREȘEDINTELE CALM TATIANA BADAN: „ÎNCET-ÎNCET A REÎNVIAT ÎNCREDEREA RECIPROCĂ DINTRE AUTORITATEA PUBLICĂ LOCALĂ ȘI COMUNITATE”

Localitatea Selemet are mai multe proiecte în curs de realizare, unul dintre acestea are ca obiectiv revitalizarea traseului Valul lui Traian și a tradițiilor din regiunea de Sud prin diversificarea ofertei turistice locale. Totodată, festivalul „iProsop” a contribuit la creșterea interesului turiștilor pentru Selemet. Toate realizările au devenit posibile grație dedicației autorităților publice locale, susținerii partenerilor de dezvoltare și implicării cetățenilor din comunitate.

Află mai mult >>

PRIMĂRIA COMUNEI BOȘCANA MIZEAZĂ PE IMPLICAREA CETĂȚENILOR

Primăria comunei Boșcana din raionul Criuleni este una dintre cele 21 de câștigătoare ale  Programului „Diaspora Acasă Reușește” – „DAR 1+3″. Primarul Svetlana Racul susține că localitatea sa are nevoie de modernizarea serviciilor, iar pentru aceasta este nevoie de procurarea unui tractor multifuncțional. „Este necesar procurarea tractorului cu remorcă, freză, căuș, lopată, perie, etc, valoarea acestuia fiind de 650 mii lei. Suma grantului nerambursabil oferit de Guvernul Republicii Moldova constituie 250 mii lei, PNUD  oferă 170 mii lei, restul surselor financiare urmează să fie colectate de la băștinașii comunei plecați peste hotare și cei rămași în comună.”

Află mai mult >>

DIASPORA – UN PARTENER DE NĂDEJDE PENTRU APL ÎN PROCESUL DE DEZVOLTARE A REPUBLICII MOLDOVA!

Mai multe autorități publice locale dezvoltă parteneriate cu băștinașii care au plecat peste hotare. Fiind susținuți de partenerii de dezvoltare, în rezultatul acestei cooperări sunt create condiții mai bune de viață pentru cetățenii din comunitățile noastre, se restabilește legătura dintre diaspora și localitatea lor de baștină, iar agenții economici locali au șansa să-și dezvolte afacerile. Asemenea exemple vă prezentăm în cadrul emisiunii „La Înălțime cu CALM” împreună cu președintele CALM, primarul de Selemet, Cimișlia Tatiana Badan; primarul de Cărpineni, Hâncești Ion Cărpineanu; primarul de Slobozia Mare, Cahul Valentina Carastan și primarul de Boșcana, Criuleni Svetlana Racul. Despre suportul oferit de CALM autorităților publice locale care își doresc să consolideze relația cu băștinașii care reprezintă diaspora aflăm de la coordonatorul Serviciului CALM Migrație și Dezvoltare Locală Irina Luncașu.

Emisiunea „La Înălțime cu CALM” poate fi ascultată pe site-ul calm.md

Vă mulțumim că alegeți să fiți alături de noi! Oamenii informați sunt puternici!

Află mai mult >>

 

Imprimare