La 7 februarie a avut loc al doilea seminar informativ cu genericul „Bugetarea participativă – instrument de bună guvernare”. Evenimentul în format on-line a fost adresat celor 32 de localități beneficiare ale proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, este implementat de PNUD Moldova, cu suportul financiar al poporului american, oferit prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), a Ambasadei Marii Britanii la Chișinău și a Fondului pentru Buna Guvernare, CALM fiind partener de implementare.
Experta CALM, Nadejda Darie a menționat că la seminar participă reprezentanți ai administrației locale și societății civile (inclusiv persoane cu dizabilități). „Alături de funcționarii din APL sunt lucrătorii din domeniul culturii, cadre didactice, lideri locali, reprezentanți ai asociațiilor de băștinași, fețe bisericești, ceea ce denotă interesul Dvs. pentru asigurarea unei bune guvernări în localitățile Dvs.”, a menționat experta.
Facilitatorul Octavii Ivanov a explicat că vor fi organizate evenimente similare și în teritoriu, obiectivul principal fiind integrarea componentei de incluziune în activitatea autorităților locale, inclusiv prin participarea cetățenilor în procesul de bugetare participativă. „La ora actuală sunt circa 100 de APL care planifică resurse pentru a realiza proiecte de bugetare participativă. Ne propunem ca acest exercițiu să devină o normă pentru cât mai multe comunități locale.”
În context, Octavii Ivanov a vorbit despre realizările CALM în domeniul consolidării capacităților APL și ale cooperării descentralizate.
Pe durata evenimentului, participanții au aflat mai multe informații despre tipurile de democrație locală și ce reprezintă acestea, ce înseamnă bugetare participativă, care sunt obiectivele acestui proces și cum poate fi asigurată bugetarea participativă.
Scopul evenimentului este de a asigura incluziunea proceselor democratice, prin susținerea cooperării dintre APL-uri și societatea civilă, astfel încât să fie respectate drepturile omului în procesele de bugetare și consultare la nivel local.