Localitatea Slobozia Mare din raionul Cahul este cunoscută pentru piața transfrontalieră modernă „Poarta belșugului”, inaugurată în octombrie curent, dar și grație mai multor meșteri populari, oameni deosebiți care au ocupații de suflet, diverse, prin intermediul cărora își câștigă banii pentru trai. Una dintre cele mai iscusite și cunoscute bucătărese de la sudul Republicii Moldova este Maria Minciună. Satul îi zice Mașa Minciună. Bucătăreasa este cunoscută și pentru rețetele inedite de dulceață făcută din roșii cherry, ardei, smochine, floare de salcâm și de soc. Maria Minciună face și renumita boia de la sud din ardei grași, folosită de gospodine în bucate.

În octombrie, redacția GAZETEI de Chișinău a mers cu promovarea ziarului la sud, în satele Văleni, Slobozia Mare, Giurgiulești și Câșlița-Prut, raionul Cahul.

Primul sat pe care l-am colindat a fost Slobozia Mare. Era zi de sâmbătă, am intrat în piața „Poarta belșugului”. Este o piață transfrontalieră cu hală modernă, inaugurată în octombrie curent.

Piața este una dintre cele mai mari din sudul Republicii Moldova și singura care este deschisă șapte zile din șapte, ne-a informat lumea din sat. Cei întâlniți la piață ne-au spus că în zilele de joi și duminică piața e plină și e mai multă lume ca în zilele celelalte.

La piața din Slobozia Mare vin locuitorii din regiune, dar și de dincolo de Prut, din România. Aici poți cumpăra lapte și brânzeturi, carne proaspătă, legume și fructe, cereale și nuci, produse din piele și blană, articole de artizanat, acestea fiind produse de circa 1400 de antreprenori și gospodari din Slobozia Mare.

Covid-ul a făcut-o să-și deschidă pensiune în casa ei

O vânzătoare mai iute de limbă, de la piață, ne sugerează să rămânem pentru a doua zi, adică duminică, când piața e plină de lume, iar pentru a înnopta ne sugerează să mergem la casa Mașei Minciună.

Ea are unde vă caza și vă poate oferi și mâncare caldă. În satul nostru, cine vine merge la ea”, ne informează femeia, descriindu-ne, în același timp, drumul spre casa Mariei Minciună, situată în apropiere de un turn de apă, după care trebuie să ne ghidăm.

Ajungem la casa cu pricina, la poartă ne iese o femeie cu chip blajin. E Mașa Minciună, așa-i spune lumea din sat. După ce ne prezentăm, femeia ne invită în ogradă ca să ne arate unde cazează lumea venită la sud și ce dulceață bună are pentru toți vizitatorii regiunii de sud. Se scuză că încă nu a reușit să strângă prin casă, deoarece avusese niște musafiri care tocmai plecaseră.

Lacul Beleu – loc atractiv pentru turiști

Mereu s-a aflat în mijlocul oamenilor. Este cunoscută ca cea mai bună bucătăreasă din regiunea de sud. A lucrat peste patruzeci de ani la diferite ceremonii în satele situate pe malul Prutului. Anul trecut, odată cu pandemia, pentru că lucrurile au stagnat și petrecerile au încetat să mai aibă loc, a început să primească oaspeți în casa sa. Rămași doar ea cu soțul, aveau suficient spațiu disponibil pentru cazarea vizitatorilor, oferindu-le celor care doresc și trei mese pe zi, acestea fiind din mâncare tradițională.

Lunca Prutului de Jos a fost o destinație solicitată de către turiști, aici aflându-se și cel mai mare lac natural din Moldova, Lacul Beleu – unica rezervație protejată de UNESCO.

În discuție, aflăm că pasiunea de a găti este transmisă de la mama sa și de la bunica sa. De la bunica a învățat cum se fac foile pentru plăcinte, iar de la mama, mai multe secrete legate de mâncărurile tradiționale. Mama sa a fost o bucătăreasă arhicunoscută la vremea ei. Ea primea, prin anii ’70 foarte mulți oaspeți de la Chișinău.

La rândul ei, iscusita bucătăreasă Mașa Minciună a fost invitată să pregătească meniul la numeroase nunți, de la Giurgiulești până la Cahul, centrul Moldovei, România. A pregătit bucate și s-a ocupat de amenajarea lor. Maria Minciună ne mărturisește că nu are un carnet de rețete, dar răsfoiește cărți de bucate. Rețetele se păstrează intacte în minte de când era copil, cu tot cu pregătirea necesară, așa ca pe timpuri.

În bucătărie îi place și să experimenteze, o face des, iar verdictul în privința combinațiilor îl primește de la fiul său care este inginer tehnolog în tehnologia alimentară. Gustoșeniile sunt pe placul oaspeților, ne spune doamna Maria, iar solicitările sunt foarte multe. În această vară, de exemplu, a primit delegații din Europa: Polonia și Letonia. Gastronomia locală a fost apreciată de reprezentanți drept cea mai gustoasă din zona de sud.

Piața în stil rustic, dar cu o hală modernă, a fost construită de la zero cu suportul oferit de Elveția în cadrul proiectului PNUD „Migrație și dezvoltare locală” (1,1 milioane lei) și Programul guvernamental „DAR 1+3” (250 de mii de lei), dar și cu contribuția Consiliului raional Cahul (300 de mii de lei), a Primăriei Slobozia Mare (837 de mii de lei) și a celor 150 de moldoveni originari din Slobozia Mare, stabiliți în afară (177 de mii de lei). Costul total al lucrărilor a ajuns la 2,6 milioane de lei.

Autor: Victoria CERNEA, stagiară

Imprimare