Doleanțele nisporenenilor privind investițiile capitale în localitatea lor au ajuns pe masa de lucru a primarului de Nisporeni, Grigore Robu.

S-a întîmplat pe 1 aprilie, în cadrul unei ședințe de totalizare a consultărilor publice, organizate anterior la Nisporeni de către ziarul ”Expresul” în parteneriat cu Primăria.

În prezența angajaților primăriei, a funcționarilor publici, primarului i-a fost înmînată o fișă cu doleanțele locuitorilor orașului privind investițiile capitale. Sînt doleanțe care se regăsesc în cele peste 50 de chestionare pe care le-au completat nisporenenii pe parcursul lunii martie.

Ce vor oamenii?
Majoritatea respondenților, circa 90 la sută, au menționat că-și doresc cel mai mult să aibă acces la apă potabilă și sistem de canalizare. Astfel, foarte mulți cetățeni au solicitat extinderea proiectului ”Prut-Nisporeni” în zonele unde acesta deocamdată nu a ajuns, dar și un sistem de canalizare pentru întreg orașul.

Oamenii au mai spus că-și doresc și iluminarea străzilor pe timp de noapte, și drumuri mai bune. De asemenea ar vrea ca orașul să fie mult mai amenajat și mai curat. O necesitate ar fi și eficiența energetică a clădirilor publice, care ar duce la economisirea banilor publici. E nevoie și de amenajarea parcurilor și locurilor de agrement, de edificarea unei galerii de artă în parcul orășenesc, de construcția unor veceuri publice, de amenajarea mai multor locuril de joacă pentru copii.

Pe calea cea dreaptă
Primarul Grigore Robu a primit cu bucurie documentul ce i-a fost înmînat și care conține toate aceste doleanțe. Dînsul a menționat că sugestiile cetățenilor sînt binevenite și vor ocupa un loc important în agenda sa de lucru. Mai mult ca atît, întîmplător sau ba, dar primele trei doleanțe ale nisporenenenilor coincid cu planul de activitate al primarului.

”Mă bucură faptul că aceste trei proiecte de investiții capitale, pe care le-au prioritizat cetățenii, coincid cu agenda mea de lucru. Am ajuns la concluzia că noi, autoritățile publice locale, mergem pe calea cea dreaptă, iar acest lucru mă încurajează să continui în același ritm”, a declarat Grigore Robu.

Concluzii
În cadrul aceleiași întîlniri, de la finele săptămînii trecute, au fost făcute și unele concluzii pe marginea celor două runde de consultări publice, care au avut loc, în luna martie, la Nisporeni. În această ordine de idei, atît funcționarii, cît și primarul, au recunoscut că practica respectivă a fost de bun augur atît pentru cetățeni, cît și pentru autorități.

”Pentru mine personal, consultările publice reprezintă o experiență nouă, pe care o consider  foarte bună și utilă, care m-a făcut să înțeleg mai corect ce își doresc, de fapt, oamenii, ce au înțeles ei despre proiectele de investiții capitale în derulare și ce nu le este clar”, a subliniat Grigore Robu, după care a adăugat: ”Consider că aceste dezbateri publice, chiar dacă au fost cu scîntei, totuși au fost constructive, iar în final am reușit să le explicăm oamenilor despre necesitatea implicării lor în proiectele de investiții capitale. Pe de altă parte, locuitorii orașului au avut posibilitatea să obțină o informație veridică din prima sursă despre cum și unde se cheltuie banii publici, dar și banii europeni, pe care am reușit să-i atragem la Nisporeni”.

De aceeași părere a fost și Olga Vacari, specialist responsabil de proiectele investiționale în cadrul primăriei Nisporeni. Dînsa, la fel ca și primarul, și-a exprimat doleanța ca astfel de consultări publice să aibă loc cît mai des la Nisporeni. ”Asistînd la ultimele două runde de dezbateri publice, m-am convins că anume așa se poate produce un dialog constructiv între cetățeni și autorități, iar în rezultat pot fi omise tergiversările nefondate ale proiectelor de investiții capitale”, a punctat specialista.

La final, primarul Grigore Robu a dat asigurări că, de acum încolo, va consulta cu regularitate opiniile cetățenilor. ”Poate mă repet, dar, de pe urma acestor consultări, m-am convins odată în plus că nu întotdeauna ceea ce credem noi că e bine reprezintă exact ceea ce-și doresc și cetățenii”, a subliniat dînsul.

disclaimer

Imprimare