Vineri, 8 august, membrii echipei Programului Bunelor Practici ale Autorităților Publice Locale au vizitat trei localităţi din regiunea de sud a ţării şi anume, comuna Vinogradovca din raionul Taraclia, comuna Javgur şi satul Selemet din raionul Cimişlia pentru a vedea cum autorităţile publice din aceste comunităţi investesc în viitorul copiilor.

Dacă aveți nevoie de colectoare solare la voi acasă, atunci mergeți în comuna Vinogradovca. Locuitorii de aici vă vor arăta pas cu pas cum se confecționează un colector solar. Același lucru l-au aflat și 22 de locuitori ai comunei prin intermediul unui training desfășurat în luna iulie 2013 timp de 5 zile. Training-ul, moderat de instructori din Moldova și Ucraina a avut drept obiectiv informarea populației cu privire la disponibilitatea și eficacitatea utilizării resurselor solare. Până la sfârșitul sesiunii de instruire, participanții au reușit să confecționeze cu materialele proprii primul colector solar care este astăzi instalat la grădinița de copii din satul Ciumai, comuna Vinogradovca. Colectorul de 2 m.p. oferă apă caldă de până la 80 grade, copiilor din 2 grupe, 43 la număr. Pe lângă acesta, alte 20 de colectoare au ajuns în casele locuitorilor din cele patru sate ale comunei. Pentru confecționarea lor, gospodarii au primit câte 200 euro de la donatori, iar restul i-au investit din sursele proprii. Astfel, în satul Ciumai, 12 gospodării au apă caldă datorită sistemului inovativ de încălzire, în timp ce în celelalte trei sate, numărul colectoarelor este de două per localitate.

“Implementând proiectul „Aprinde soarele – trăiește confortabil” am reușit să avem 21 de colectoare solare. Astfel, 20 de familii și copiii de la grădiniță beneficiază de apă caldă datorită energiei solare”, a declarat primarul comunei, Tatiana Țurcan. Potrivit acesteia, economiile pentru electricitate s-au redus cu aproximativ 18%. Proiectul a fost realizabil cu suportul Gutta Club, a Asociației Femeilor din Europa pentru un Viitor Comun (WECF) și a primăriei comunei Vinogradovca, costul total al proiectului constituind 11 000 euro.

Condiții mai bune de studiu au și elevii gimnaziului Constantin Stere din comuna Javgur, raionul Cimișlia. Clădirea instituţiei arată acum mult mai bine, după ce au fost realizate aici lucrări de reparaţie a fațadei, a curţii şcolii, a blocului sanitar şi nu doar. Totodată, atât gimnaziul, cât şi grădiniţa „Princhindel”, amplasată în cadrul aceluiaşi bloc de studiu, au fost conectate la sursele energetice de biomasă, cazangeria instalată având o capacitate de 320 cwt. În rezultat, au fost îmbunătăţite condiţiile de educaţie a 163 de elevi din gimnaziu şi 50 de copii de la grădiniţă şi economisite până la 50% cheltuielile pentru încălzirea clădirii. „Asigurarea bunei funcţionări a gimnaziului şi grădiniţei, cât şi oferirea condiţiilor calitative de instruire elevilor şi copiilor a fost şi rămân priorităţi pentru administraţia publică locală”, a precizat Gheorghe Vacarciuc, primarul comunei. Proiectul, în valoare de 2 milioane lei, a fost susţinut de PNUD, FISM, Guvernul Republicii Moldova, Consiliul Raional şi adminsitraţia publică locală.

În anul 2012, la iniţiativa primăriei satului Selemet, în parteneriat cu Organizaţia Umanitară „Norge Moldova” şi Asociaţia Obştească ”Baştina”, a fost semnat un acord de implementare a unui proiect social, şi anume a unei instituţii publice la nivel local. Pentru aceasta a fost alocat un bloc conservat al grădiniţei din localitate, care a fost renovat complet pentru necesităţile unui Centru de tip social. Astfel, a fost creat Centrul social pentru copiii cu dizabilităţi şi cei din familiile social-vulnerabile, care şi-a început activitatea la 20 februarie 2013. Centrul este frecventat de 30 de copii din familiile social vulnerabile şi 15 copii cu dizabilităţi, numărul lunar al acestora ajungând la aproape 800 de copii. „Vin aici pentru că îmi place, pentru că activităţile petrecute aici m-au ajutat să-mi depăşesc emoţiile şi pentru că mi-am făcut o sumedenie de prieteni”, afirmă Daniela, una din beneficiarele centrului, căreia îi place în special să recite poezii. Printre activităţile pe care le desfăşoară copiii se numără pregătirea temelor pentru acasă, lecţii de desen, croşetat, jocuri de dame, lecţii IT şi diverse activităţi distractiv – educative. Serviciile din cadrul centrului social sunt oferite de către un psiholog, un asistent social, asistenta medicală şi câţiva voluntari. Copiii găsesc aici adăpost, o masă caldă şi îngrijirea de care au nevoie, iar cantina socială şi sala de reabilitare recent inaugurate întregesc serviciile de care beneficiază aceşti copii. „Această practică poate fi preluată de fiecare administraţie publică locală din Moldova, deoarece de aceste servicii au nevoie o bună parte din cetăţeni, iar pentru a avea un viitor luminos avem nevoie de o societate sănătoasă şi încurajată de autorităţi”, a declarat Tatiana Badan, primarul satului Selemet. „Rezultatele proiectului le simţim prin fericirea copiilor şi nu este nimic mai important decât să facem fericit un copil”, a mai adăugat doamna primar. Bugetul total al proiectului constituie 790 500 lei.

Satul Selemet, comunele Vinogradova şi Javgur fac parte din cele 27 de localităţi din Republica Moldova selectate pentru a fi vizitate de către echipa Programului Bunelor Practici.

După ce vor fi vizitate, autorităţi publice locale vor fi invitate să prezinte bunele lor practici în cadrul unei mese rotunde desfăşurate în luna septembrie 2014. În urma acestor prezentări şi a vizitelor anterioare, membrii Grupului Coordonator vor selecta autorităţile publice locale cărora le va fi acordat Statutul „Autoritatea cu Cea mai Bună Practică” în domeniul în care a fost implementată practica.

Programul Bunelor Practici ale Autorităţilor Publice Locale din Moldova a fost lansat în anul 2005 de către Consiliul Europei în cooperare cu Guvernul Republicii Moldova, asociaţiile de primari, proiectul USAID „Reforma Autorităţilor Publice Locale” şi implementat de către IDIS “Viitorul”, având scopul de a identifica, valorifica şi disemina bunele practici printre autorităţile publice locale din Republica Moldova, contribuind astfel la eficientizarea guvernării locale.

Pentru mai multe detalii, contactaţi coordonatorul programului, Ana – Maria Veveriţa la numărul de telefon 0 22 221844 sau ana.veverita@viitorul.org

Imprimare