Reprezentanți ai CALM, alături de autorități publice centrale și parteneri de dezvoltare au participat la  un eveniment dedicat finalizării lucrărilor de recenzare. Potrivit autorităților publice centrale, informațiile obținute prin intermediul recenzării vor ghida autoritățile în procesul de îmbunătățire a vieții cetățenilor.

Printre subiectele abordate au fost și problemele cu care s-au confruntat autoritățile publice locale în procesul de recenzare și cum ar trebui calculat numărul de persoane în cea de-a doua etapă a recensământului. Menționăm că în etapa a doua vor fi procesate și verificate toate datele colectate de recenzori, iar la sfârșitul anului 2024 se va prezenta numărul populației din fiecare unitate administrativ- teritorială.

Primarul comunei Gangura, raionul Ialoveni, vicepreședintele CALM, Marcel Bobeica a menționat că o problemă constatată a fost lipsa recenzorilor în unele unități administrativ teritoriale sau faptul că unii dintre ei nu cunoșteau atât de bine localitatea. „A fost salutabil faptul că în perioada consultărilor publice CALM a venit cu propunerea de a exclude prevederea din lege ce interzicea funcționarilor publici sau lucrătorilor primăriilor să fie recenzori deoarece nu există persoane care să cunoască mai bine oamenii dintr-o localitate. O concluzie a fost că în localitățile unde de recenzare au fost responsabili angajați ai primăriilor, procesul a decurs mai bine”, a declarat Marcel Bobeica.

Vicepreședintele CALM a vorbit și despre mesajele propagandistice distribuite pe rețelele de socializare prin care s-a încercat determinarea cetățenilor să nu participe la recensământ și, în rezultat, mulți oameni au refuzat să ofere informații cu caracter personal.

„O propunere a fost ca pentru cetățenii care au plecat peste hotare să fie organizat un mecanism de recenzare online, fie să fie identificată altă soluție deoarece și ei sunt locuitori ai satelor și orașelor noastre, contribuie la dezvoltarea țării noastre și atunci când revin în R. Moldova își doresc să aibă acces la servicii și infrastructură dezvoltată.  „O altă propunere a fost ca în etapa a doua a recensământului să se facă o distincție între termenii „populație de facto” și „populație de jure”. În anumite cazuri trebuie să operăm cu populația de facto și în alte cazuri, cum ar fi atragerea de fonduri, ar trebui să operăm cu termenul populația de jure”, a constatat Marcel Bobeica.

În perioada 8 aprilie – 7 iulie curent, au fost recenzate peste 2,4 milioane de persoane și peste 1,6 milioane de locuințe. În continuare, de pe 15 iulie până pe 11 august, va fi realizată ancheta postrecenzare, pentru a estima gradul de acoperire, erorile de conținut și evaluarea procedurilor recensământului. Datele preliminare vor fi diseminate la sfârșitul acestui an, iar cele detaliate – în decembrie 2025. 

 Desfășurarea Recensământului populației și locuințelor este realizată cu suportul Uniunii Europene și al Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA).

Imprimare