La 11 martie, directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) Viorel Furdui și vicepreședintele CALM Grigore Policinschi au  avut o întrevedere cu președintele Euroregiunii „Nistru Sergii Tatusiak. Principalul subiect al discuției a fost pregătirea vizitei delegației ucrainene care este preconizată să aibă loc în Republica Moldova la începutul lunii aprilie.

Experți și reprezentanți ai APL din țara vecină vor studia experiența statului nostru în consolidarea capacităților autorităților locale, dar  și a CALM, în vederea  creării unei structuri asociative asemănătoare CALM. În Ucraina există mai multe asociații ale autorităților locale, iar în contextul în care în țara vecină se implementează reforma administrației publice locale, inclusiv cea administrativ-teritorială, există o inițiativă de a crea o organizație unică a autorităților locale, asemănătoare CALM, care să reprezinte toate comunitățile locale dar și toate autoritățile locale și care să aibă o voce unită în relația cu Guvernul central. De asemenea, reprezentanții Ucrainei și-au manifestat interesul de a cunoaște mai multe despre reformele din RM realizate în ultimele decenii, despre reușitele și eșecurile acestora.

Un alt subiect al discuției a vizat semnarea mai multor acorduri de cooperare între colectivitățile locale din Ucraina și Republica Moldova. S- a convenit ca un asemenea act să fie semnat în aprilie de către CALM și Euroregiunea „Nistru, astfel vor apărea noi oportunități de cooperare în interesul autorităților locale. De asemenea, va fi elaborată o strategie privind dezvoltarea euroregiunii Nistru care va fi propusă spre finanțare partenerilor din Uniunea Europeană. Aceasta va fi o oportunitate pentru mai multe comunități din RM să soluționeze anumite probleme, dar și posibilitatea de a atrage fonduri și investiții de care să beneficieze ambele părți.

Menționăm că Euroregiunea „Nistru este o organizație neguvernamentală care reprezintă mai multe regiuni din Ucraina, dar și din raioanele RM ce sunt situate de-a lungul fluviului Nistru. Cu susținerea financiară a UE, organizația realizează mai multe proiecte comune pe teritoriile celor două state. Această formă de colaborare între autoritățile locale și regionale din RM și Ucraina presupune și implicarea reprezentanților comunităților locale din stânga Nistrului, intenția fiind de a conecta această regiune la procesele de dezvoltare ce au loc cu suportul UE.

Serviciul de Comunicare al CALM




Imprimare