În perioada 26 Aprilie 2013 – 25 Aprilie 2014, Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Regională din Transnistria (ARDT) au realizat proiectul „Consolidarea interacțiunii publice pentru dezvoltarea durabilă a localităților rurale din regiunea transnistreană” cu asistenţa Programului „Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană, co-finanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Scopul proiectului constă în consolidarea capacităților autorităţilor locale de a realiza inițiative civice și de dezvoltare socio-economică a comunităților la nivel local și sub-regional, în regiunea transnistreană, pentru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor și promovarea măsurilor de încredere între autorităților locale de pe ambele maluri ale Nistrului.

Obiectivul proiectului fiind consolidarea capacităților privind dezvoltarea durabilă a localităților rurale de pe malul stâng, prin instruirea autorităților locale (primari, funcționari publici, consilieri locali și reprezentanți ai societății civile) în planificarea strategică, strângerea de fonduri, scrierea propunerilor de proiecte, managementul proiectelor, și vizite de studiu în comunitățile de pe malul drept cu scopul împărtășirii experienței și preluării celor mai bune practici în domeniul dezvoltării locale.

Întru atingerea scopului proiectului au fost întreprinse un șir  de activități de consolidare a capacităților  actorilor locali. În iunie 2013 s-a realizat prima activitate “Formare de formatori pentru echipa ARDT în planificare strategică, strângerea de fonduri, scrierea propunerilor de proiect și managementul proiectelor”. Această activitate a prevăzut ca experții CALM de pe malul drept să instruiască echipa partenerilor de pe malul stâng, astfel fiind instruiți 13 experți și formată o echipa comună care ulterior a participat la instruirea reprezentanților autorităților locale în cadrul proiectului dat. Totodată  după finele proiectului experții ARDT sunt capabili sa acorde consultanță calitativă autorităților locale de pe malul stâng în atragerea de fonduri.

În perioada iulie – octombrie 2013 a fost realizată “Instruirea autorităților locale de pe malul stâng  în planificare strategică, strângerea de fonduri, scrierea propunerilor de proiect și managementul proiectelor”. Astfel de aceste 5 instruiri, au beneficiat 104 reprezentanți ai autorităților locale din 11 localități de pe malul stâng al Nistrului și anume: satul Chițcani, Slobozia, satul Speia și Bîcioc, Grigoriopol, orașul Dubăsari, satul Doibani, satul Goiani și satul Dzerjinscoe, Dubăsari, satul Erjevo, Rîbnița, Rașcov, Caterinovca și satul Podoima,Camenca.

Pe parcursul lunilor noiembrie 2013 – martie 2014 au fost organizate 5 vizite de studiu  și schimb de experiență pe malul drept în planificare strategică, strângerea de fonduri, scrierea proiectelor și managementul proiectelor. Vizitele de studiu au avut loc la  Hîncești (comuna Sărata Galbenă și orașul Hîncești), Taraclia (comuna Vinogradovca și orașul Taraclia), orașul Soroca, orașul Rezina și orașul Călărași la care au participat 109 reprezentanți de pe ambele maluri, dintre care 63 fiind reprezentanți ai autorităților locale de pe malul stâng. În cadrul acestor vizite de studiu reprezentanții autorităților locale de pe malul stâng au avut posibilitatea sa-și îmbunătăţească cunoștințele teoretice în planificare strategică, strângerea de fonduri, scrierea propunerilor de proiect și managementul proiectelor cu practicile de succes implementate pe malul drept.

Aceste vizite de studiu  au constituit o platformă de comunicare și interacțiune pentru autoritățile locale de pe ambele maluri ale Nistrului care au găsit repere prin intermediul cărora se pot întreprinde acțiuni comune pentru îmbunătățirea calității vieții locuitorilor satelor și orașelor pe care le reprezintă. Potrivit coordonatorului de proiect „Consolidarea interacțiunii publice pentru dezvoltarea durabilă a localităților rurale din regiunea transnistreană”, Dna Irina Luncașu, CALM, vizitele de studiu a avut loc în scopul sporirii încrederii și intensificării comunicării între reprezentanții administrației publice locale de pe  malul stâng și drept al Nistrului. Este foarte important ca reprezentanții APL de pe ambele maluri ale Nistrului, să facă schimb de experiență, opinii, concluzii, să se ajute reciproc cu sfaturi la realizarea ideilor care vizează dezvoltarea comunităților locale întru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor acestor localități – a spus Irina Luncașu. Reprezentanții autorităților locale de pe ambele maluri și-au exprimat dorința de a conlucra pe viitor, au menționat că aceste vizite le-au permis să facă cunoștință unii cu alții, cu activitatea ce o întreprind, au constituit temelia pe baza căreia se vor crea colaborări fructuoase, astfel va spori încrederea atât dintre  autoritățile locale de pe ambele maluri, cât și dintre cetățenii ambelor maluri care vor beneficia de roadele acestor colaborări. Primarul orașului Soroca, Dna Elena Bodnarenco a menționat: orașul Soroca dorește să semneze un acord de colaborare cu o localitate de pe malul stâng pentru implementarea proiectelor comune de dezvoltare locală. La fel primăria Soroca va oferi o vacantă în tabăra de vara de la Soroca pentru 10 copii de pe malul stâng. La rândul său, primarul orașului Rașcov de pe malul stâng, Dl Alexandr Hlîstal a accentuat: autoritățile locale de pe ambele maluri au o mulțime de idei privind dezvoltarea locală care pot fi traduse în realitate în comun. Obiectele cu care am făcut cunoștință în timpul vizitei ne-au oferit o oportunitate de a extinde domeniul de idei de proiecte noi. Experiența în implementarea  proiectelor a colegilor de pe malul drept este foarte valoroasă și ne bucurăm că avem posibilitate de a face acest schimb, dea ne sfătui și de a colabora.

Acest proiect a fost realizat cu asistenţa Programului „Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană, co-finanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), care are drept scop să contribuie la promovarea încrederii între ambele maluri ale Nistrului prin implicarea autorităţilor locale, societăţii civile, comunităţii de afaceri şi altor părţi interesate în activităţile de dezvoltare economică şi socială a comunităţilor locale.

Serviciul comunicare si relaţii cu publicul al CALM:

tel. 0(22) 22-35-09, tel/fax. 0(22) 22-35-29, 0(22) 21-32-35, e-mail: info@calm.md.

Imprimare