Ziua de luni a început cu un moment deosebit de important pentru raionul Sîngerei. Acesta constă în finalizarea lucrărilor de construcție-montaj a apeductului magistral Bălți-Sîngerei, care va permite,în prezent, asigurarea accesului la apă de calitate din râul Nistru a orașului Sângerei și a satului Bilicenii Vechi.

Lucrările de construcție-montaj au fost executate în cadrul proiectului „Apeduct Bălți-Sângerei, etapa III și stația de tratare”, finanțat din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) și implementat de ADR Nord.

Inițial, Comisia de recepție a lucrărilor, s-a întrunit, în sala pentru ședințe a Consiliului raional, pentru a discuta detaliat cum a derulat procesul și ce trebuie de analizat, în teritoriu. La eveniment au participat dl Grigore Corcodel, președintele raionului Sîngerei, dl Constantin Bîndiu, director –interimar ADR-Nord, dna Ala Guzun, primar com. Bilicenii Vechi, dl Ion Comanac, director SRL “LAIOLA”, cât și alți membri ai Comisiei de recepție.

Menționăm, că cei prezenți s-au deplasat spre s. Sîngereii Noi, unde au avut posibilitatea să cunoască stația de pompare și stația de tratare a apei. Reprezentanții SRL “LAIOLA” au explicat mecanismul de funcționare, stipulînd că tehnologiile utilizate, garantează un nivel înalt al calității apei, ce urmează să ajungă la consumator. Totodată, acestea sunt automatizate, ceea ce va simplifica operațiunile de administrare a sistemului. Ulterior, a fost vizitat și castelul de apă amplasat în s. Bilicenii Vechi, iar în final părțile implicate în procesul de implementare a proiectului, au semnat actele de recepție a sistemului de apeduct.

În viziunea dlui Grigore Corcodel, președintele raionului Sîngerei, investițiile făcute sunt raționale, astfel încât locuitorii vor putea consuma o apă filtrată, dezinfectată și bună pentru sănătate. Dumnealui a mulțumit pentru implicare, tuturor actorilor și a exprimat speranța că astfel de exemple vor continua și în alte localități din raionul Sîngerei.

Reiterăm că la moment, apa din fîntînile arteziene, este de o calitate mai joasă față de apa din conducta Soroca-Bălți-Sîngerei. Conform strategiei naționale de dezvoltare în domeniul asigurării cu apă potabilă, odată ce este disponibilă pentru localitate aprovizionarea cu apă potabilă din surse de suprafață, fîntînile arteziene se tamponează, pentru a păstra rezervele de apă subterane pentru generațiile următoare.

Prin urmare, putem concluziona că efortul autorităților este direcționat în continuu, spre ridicarea nivelului de trai al cetățenilor. Astfel, se dorește ca fiecare persoană să dispună de condiții optime pentru dezvoltare.

Ana Foltea

Secția Administrație Publică

Imprimare