O delegație reprezentată de 17 primari din raionul Cantemir, , în frunte cu primarul de Capaclia, Alexei Busuioc, au întâmpinat ajunul Zilei Naţionale a României la Ciugud.

În prima parte a vizitei, însoţiţi de primarul Gheorghe Damian, membrii CALM au vizitat sediul Primăriei Ciugud, al Şcolii Generale din localitate şi o serie de proiecte realizate în ultimii ani în comuna Ciugud: staţia de epurare a apei, drumurile agricole asfaltate, căminele culturale, precum şi Zona Industrială.

A doua parte a vizitei a constituit-o întâlnirea comună a Consiliilor Locale din Ciugud şi Capaclia şi parafarea acordului de înfrăţire dintre cele două localităţi. Evenimentul a debutat cu intonarea imnurilor de stat a celor două ţări, România şi Republica Moldova. După acest moment primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian a dat citire proiectului de hotărâre privind înfrăţirea celor două localităţi. Iniţiativa a fost votată în unanimitate de către cele două consilii locale.

„Este un moment plin de încărcătură emoţională pentru noi cei din comuna Ciugud prin semnarea acordului de înfrăţire cu cei Capaclia în ajunul Zilei Naţionale a României. Încercăm, prin semnarea acestui act, să întărim legătura cu cei din Republica Moldova pentru că ştim cu toţi că suntem acelaşi neam, avem aceiaşi limbă, istorie şi năzuinţe, însă din nefericire vicisitudinile istoriei şi interesele politice ne-au despărţit. Ne propunem, prin semnarea acestui acord, să colaborăm în primul rând, să realizăm schimburi de experienţă între angajaţii celor două instituţii, urmând ca mai apoi să deschidem canale de colaborare socio-economică publică şi privată. Protocolul de înfrăţire are ca scop final sprijinirea relaţiilor directe între agenţii economici din industrie, agricultură, transport, comerţ şi între instituţiile de învăţământ, sănătate, cultură, sport, turism şi alte domenii”, a declarat primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian.

La rândul său, primarul de Capaclia a menționat:Drumul spre această înfrățire a fost de circa 650 km într-o direcție, dar nu acest lucru contează, ci bucuria de a descoperi oameni excepționali și proiecte care aduc bunăstare comunităților. Colegii primari au fost plăcut surprinși de cele văzute și rezultatele pe care le-a obținut colegul nostru, Gheorghe Damian, datorită fondurilor europene. Pe data de 1 decembrie, colegul nostru ne-a pregătit un program special, cu vizita în cetatea de scaun la Alba Iulia și cu depuneri de flori la monumentul lui Mihai Viteazul. Am vizitat mai multe monumente și muzee și am asistat la parada militară din centrul orașului Alba Iulia. Am avut parte de un concert de excepție, cu cântece și dansuri din toate regiunile României”.





Imprimare