Asociația Presei Independente (API) prezintă o nouă publicație –  „Cum să desfășurăm o campanie de advocacy pentru soluționarea problemelor locale”, un ghid practic în ajutor activiștilor care promovează iniţiative de îmbunătăţire a condiţiilor de trai ale cetăţenilor prin servicii publice de calitate în regiuni. Ghidul este destinat ONG-urilor locale, grupurilor de iniţiativă cetăţeneşti şi altor instituţii/structuri la nivel local, dar și cetățenilor.

Autoarele Iulia Cozacenco și Vlada Ciobanu reiterează că o comunitate unde toți locuitorii trăiesc bine poate fi dezvoltată doar prin contribuția fiecăruia. Serviciile publice, cum ar fi aprovizionarea cu apă și canalizare, gestionarea deșeurilor, iluminarea și întreținerea drumurilor etc. sunt responsabilitatea administrației publice locale, însă calitatea acestora poate fi îmbunătățită prin implicare, revendicare și monitorizare din partea cetățenilor. Autoarele mai precizează că o provocare a celor care fac advocacy pe aceste subiecte este de a atrage atenția localnicilor și a autorităților și de a-i convinge că acestea trebuie să devină o prioritate: „Gunoiul pe dealuri, apa contaminată, solurile care se deteriorează și risipa de energie ne fac traiul mai scump, mai periculos și devin în curând o povară asupra sistemului medical. Doar prin efort comun, atitudinea noastră poate fi schimbată”.

Publicația se adresează nu doar organizațiilor neguvernamentale sau activiștilor de mediu, dar și altor cetățeni activi care vor să contribuie la un mediu mai bun și la servicii publice de calitate. În lucrare sunt incluse instrumente practice, idei, modele și paşi de urmat pentru desfăşurarea unor campanii de advocacy de succes. În același timp, în ghidul „Cum să desfășurăm o campanie de advocacy pentru soluționarea problemelor locale” se face conexiune dintre inițiativele promovate în domeniul serviciilor publice și conlucrarea cu administrațiile locale, or, soluțiile problemelor locale vin odată cu parteneriatul durabil dintre APL și cetățeni.

Victoria Butuc-Guranda, primara satului Dănceni: „Mobilizarea cetățenilor este esențială, în special atunci când este abordat un subiect important pentru comunitate, dar și în cazurile când riscul adoptării unei decizii care va avea efecte mai puțin dorite de către locuitori. Cele mai bune „arme” sunt mobilizarea și transparența inițiativelor. Asta ar trebui să fie ceva firesc, iar factorii de decizie devin mai responsabili dacă știu că sunt în vizorul oamenilor”.

Doritorii de a obține publicația „Cum să desfășurăm o campanie de advocacy pentru soluționarea problemelor locale” se pot adresa la API (tel.: 022210602, e-mail: rodica.malic@api.md).

Ghidul a fost publicat în cadrul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova”, finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și comunicare și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API). Conținutul publicației aparține autorilor și nu reflectă neapărat viziunea UE sau GIZ.

Imprimare