Vorbind despre rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din Republica Moldova și ce ar trebui să întreprindă echipa câștigătoare pentru a valorifica această victorie, analistul politic ucrainean Vitali Portnikov a menționat în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă că pentru toate țările din spațiul post-sovietic, alături de demonopolizarea economiei, este absolut necesar să înceapă să funcționeze autoguvernarea locală.
„Cunoașteți că una dintre cele mai de succes reforme din Ucraina, care s-a produs între 2014 și 2019 și care continuă și acum, este reforma administrării locale. Noi am dat banii în teritoriu. Acum la noi încep să apară și foarte multe posibilități pentru puterea locală și posibilitatea de a face politică locală. Știți că legislația moldovenească nu acordă puterii locale astfel de posibilități.”
Analistul politic ucrainean a menționat că a vizitat primăria Strășeni atunci când a fost ultima dată în Republica Moldova. „Primarul Valentina Casian mi-a povestit ce impozite rămân în localitate și cu ce fond bugetar operează ea. I-am spus că este un conducător eroic. Înțelegeți? Eroic, deoarece de facto, în loc ca oamenii să poată gestiona sumele pe care le câștigă pe loc, ei trebuie să dea acești bani Centrului. Și Centrul, așa cum era în vremurile sovietice, decide cui și câți bani să dea. Iată acesta și este lucrul cu care trebuie de început, pentru că țara începe de jos. Și începe din momentul în care fiecare cetățean poate participa la soarta regiunii sale, a orașului său, a localității sale. Este lucrul care atrage oamenii către activitatea social-politică, îi face mult mai responsabili, iată de ce cu acest aspect trebuie de început.”
Potrivit analistului politic, o asemenea lipsă de drepturi la nivelul administrației locale, așa cum există în Republica Moldova, este de-a dreptul uimitoare. „Chiar și pentru noi este ciudată. Noi chiar dacă nu am mers prea departe, am schimbat, totuși, multe în ultimii ani. Și cred că acesta este un lucru foarte important.”
Serviciul de Comunicare al CALM