Asociația Comunelor din România este un susținător incontestabil al autorităților locale din Republica Moldova încă din momentul creării în 2010 a Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM). Și Asociația Orașelor din România a devenit un promotor al intereselor APL din Republica Moldova în cadrul instituțiilor europene. Efortul conjugat al asociațiilor autorităților publice locale din cele două state a generat nenumărate înfrățiri, relații de cooperare, prietenii, obiectivul comun fiind schimbul de experiență și de bune practici, dar și avansarea Republicii Moldova în parcursul european. În cadrul unui interviu pentru calm.md, Ambasadorul României în Republica Moldova, Excelența Sa Daniel Ioniță vorbește despre prezentul și viitorul acestor relații, finanțările europene pentru comunitățile locale înfrățite, dar și proiectele implementate în Republica Moldova cu banii contribuabililor români.
România rămâne a fi unul dintre cei mai devotați prieteni ai Republicii Moldova…
Daniel Ioniță: Avem relații speciale, care depășesc Parteneriatul Strategic pentru susținerea parcursului european al Republicii Moldova. Documentul respectiv setează calea Republicii Moldova către occident. Totodată, relațiile noastre sunt speciale pentru că sunt bazate pe o comunitate de limbă, de istorie, de cultură, de tradiții. Aceste relații sunt prezente în absolut toate nivelurile – începând cu cel mai înalt nivel și aici aș aminti de vizita foarte bună a Președintelui României Klaus Werner Iohannis la Chișinău, la invitația Doamnei Președinte Maia Sandu, eveniment ce a avut loc pe data de 27 decembrie 2020. Întotdeauna am avut relații la nivel guvernamental, sigur, cu plusuri și minusuri, cu suișuri și coborâșuri. Am avut ședințe comune de Guvern, alte relații care vizează, mai degrabă, schimburi de note diplomatice în vederea definitivării unor acorduri în interesul ambelor părți. Avem relații și la nivelul autorităților locale, sunt foarte multe localități din România care sunt înfrățite cu localități din Republica Moldova. Principalele rezultate ale acestor înfrățiri sun multe și frumoase proiecte realizate cu bani din România în Republica Moldova, în folosul tuturor cetățenilor Republicii Moldova. România întotdeauna a fost alături de Republica Moldova. Poate că în aceste vremuri grele acest ajutor al nostru este mai vizibil, mai prezent și poate mai așteptat de către toți cetățenii Republicii Moldova.
Poate și mai apreciat…
Daniel Ioniță: Sperăm să fie și mai apreciat. România întotdeauna a dezvoltat diverse proiecte în Republica Moldova cu maximă generozitate, total necondiționat și în folosul tuturor cetățenilor Republicii Moldova. Au fost proiecte realizate în toate raioanele Republicii Moldova. Ne-am dori ca aceste proiecte să fie mai vizibile la nivel local și ne-am dori ca beneficiarii direcți ai acestor proiecte, nu doar locuitorii, dar și autoritățile locale care, practic, se pot lăuda cu o grădiniță renovată, cu o școală reabilitată, o secție de spital construită cu bani românești, să recunoască în mod deschis, fără ca să le fie rușine, de faptul că banii respectivi au venit din România, sunt de la contribuabilii români și proiectele respective au fost posibile doar cu susținerea României. Spun lucrurile acestea în baza unor experiențe și pentru că nu întotdeauna aceste adevăruri sunt recunoscute.
Totuși, în ultimul timp, suportul României pentru Republica Moldova pare a fi mult mai vizibil. Vorbim nu doar despre ajutorul umanitar din această perioadă de când a început pandemia, dar și despre cele aproximativ 1000 de grădinițe renovate cu bani românești, despre construcția unui bloc nou a Liceului „Mihai Eminescu” din Comrat, despre reabilitarea mai multor instituții culturale etc…
Daniel Ioniță: Cred că la Comrat se întâmplă un fenomen. La aproape 30 de ani de la declararea independenței se construiește de la zero un bloc al unei instituții de învățământ, iar majoritatea banilor provin din România. Sigur că și autoritățile locale, dar și Guvernul de la Chișinău au pus o cotă parte, pentru că este un proiect care trebuie să beneficieze și de o asumare din partea beneficiarilor, dar cei mulți banii au venit din România și sperăm că în toamna acestui an să fim în măsură să-l inaugurăm.
Autoritățile locale care sunt înfrățite cu cele din România mizează pe finanțările Uniunii Europene care, deocamdată, sunt greu de accesat…
Daniel Ioniță: Aceste finanțări reprezintă niște bani gratis, oferiți sub formă de granturi pentru niște proiecte de dezvoltare, dar nu înseamnă că pentru a-i obține nu trebuie să-ți faci toate temele necesare. Uniunea Europeană și România finanțează niște proiecte care trebuie să fie foarte bine întocmite, ele trebuie să beneficieze de toată claritatea și de toată transparența pe tot ciclul lor de evoluție, de la faza de proiectare până la cea de definitivare. Cu alte cuvinte, pe aceste proiecte va trebui să avem întotdeauna audituri făcute la modul cel mai serios, doar așa ne vom asigura că banii sunt cheltuiți potrivit scopurilor pentru care au fost alocați.
Cum vedeți de acum încolo relațiile dintre autoritățile locale din Republica Moldova și România?
Daniel Ioniță: Atâta vreme cât Republica Moldova, în ansamblul său, rămâne orientată pe calea sa europeană și atâta vreme cât Republica Moldova își îndeplinește pe deplin angajamentele pe care și le-a luat în raport cu Uniunea Europeană, în general, și cu România, în special, nu văd niciun motiv ca relațiile dintre noi să nu fie unele substanțiale, încununate de proiecte frumoase, în folosul cetățenilor, astfel încât să nu avem numai un trecut glorios, dar și un viitor pe măsură.
Preconizați să investiți în reparația altor instituții preșcolare din Republica Moldova?
Daniel Ioniță: Deocamdată mai avem niște bani care nu au fost finalizați pentru că FISM-ul are în curs de execuție alte proiecte aflate în diverse stadii de evoluție. Acum ne concentrăm pe finalizarea proiectelor deja începute și ele nu au fost puține. Poate nu au fost atât de vizibile, poate nu au fost prezentate public așa cum ar fi meritat, dar sunt peste 1200 de unități preșcolare care au fost sau urmează a fi finalizate, adică ori renovate, ori modernizate, ori dotate cu echipamente, toate cu banii contribuabililor români. Pe viitor vom vedea dacă se va mai pune sau nu problema continuării acestui program. Acum aș folosi prilejul pentru a mulțumi plătitorului de taxe din România pentru faptul că întotdeauna a avut în vedere, indiferent de coloratura guvernelor politice de la Chișinău sau București, să ajute dezinteresat, să ajute generos, să ajute cu inima larg deschisă, cetățenii Republicii Moldova.
Vă mulțumim!