180 de localității din Republica Moldova au beneficiat de proiecte de dezvoltare a afacerilor locale și a infrastructurii din zonele rurale. Datorită unui proiect finanțat de SUA, timp de trei ani, au fost create peste 380 de locuri de muncă și peste 220 de afaceri au fost finanțate. Ambasada Statelor Unite ale Americii la Chișinău a anunțat că proiectul este extins pentru o perioadă de trei ani.

În raionul Drochia au fost implementate proiecte de modernizare a infrastructurii și de dezvoltare a afacerilor în 10 localități. În cadrul acestora, cinci antreprenori au început să utilizeze centrale bio cu compost.

„Se construiește un cilindru din plasă și, cu o bază de beton, se încarcă cu resturi de grajd, resturi lemnoase, biomasă tocată și masă verde tocată, sunt anumite proporții, în această grămadă de compost se introduc țevi care au capacitatea de a transporta căldura, și ne dă în sistem apă de 60 de grade”, afirmă directorul GAL Drochia, Angela Croitor.

În zona de sud, mai multe sate din „Lunca Prutul de Jos” s-au concentrat în special pe proiecte de dezvoltare a turismului.

„Ne putem bucura cu peste 30 de destinații bine dotate și echipate, au fost susținute afaceri mici de familie, mici producători de vinuri, producători de dulcețuri. La fel avem finanțate proiecte ce țin de case rurale”, relevă Eugenia Negru-Stoica, directorul GAL „Lunca Prutului de Jos”.

În satele Micleși, Boșcana, Ișnovăț, Izbiște și Hârtopul Mare din raionul Criuleni, opt antreprenori au beneficiat de granturi pentru extinderea afacerilor și crearea de noi locuri de muncă.

„Proiectele au fost pe diferite segmente, începând de la susținerea start-up-urilor tinerilor agricultori, fie că au cumpărat o semănătoare, avem și antreprenori care au inițiat afaceri”, Anastaia Furnica, directorul GAL „Vatra Morilor”.

Proiectul este implementat de către Solidarity Fund PL în Moldova, iar sprijinul financiar este oferit de către Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională.

„Ambasada SUA, alături de toți parteneri noștri, a anunțat despre extinderea proiectului și în continuare pentru următorii trei ani de zile vom munci la fel pentru a contribui la dezvoltarea rurală prin intermediul abordării LEADER”, a declarat Cristina Gonța, șefă de departament la Solidarity Fund PL.

„Statele Unite susțin prin USAID abordarea LEADER în Moldova. Începând din anul 2018, ajută cetățenii să identifice și să acorde prioritate necesităților proprii și să vizualizeze viziunile noastre comune”, a declarat ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent Logsdon.

Valoarea proiectului pentru perioada 2020-2023 a constituit trei milioane de dolari. USAID a decis să-și extindă suportul pentru acest proiect pentru perioada 2023-2026 cu un buget de 1,5 milioane de dolari.

Solidarity Fund PL în Moldova este reprezentanța Solidarity Fund PL – fundație de stat din Polonia, înființată de către Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone. În Republica Moldova activează din anul 2012, în baza Memorandumului de Înțelegere semnat între Republica Polonă și Republica Moldova.

Solidarity Fund PL are o activitate orientată spre crearea sinergiei pentru a sprijini dezvoltarea comunitară, funcționând în baza principiilor de solidaritate și subsidiaritate. Creează parteneriate locale durabile și dezvoltă soluții sistemice împreună cu comunitățile rurale și urbane din Moldova.

Imprimare