Alina Semeniuc este primar la al patrulea mandat în satul Crișcăuți, Dondușeni. Afirmă că în satele din Republica Moldova se mai păstrează tradițiile strămoșești de a colinda, a ura și semăna. Alesul local spune că au noroc acele localități care sunt conduse de oameni potriviți.

Pentru o femeie este mai greu să fie primar sau sunt aceleași responsabilități și griji?

Alina Semeniuc: Este un pic mai greu deoarece noi suntem și soții, și mame, și trebuie să avem grijă de familiile noastre.  De fapt, întregul sat e ca o familie.  Nu vreau să spun că bărbații nu sunt responsabili, dar cred că noi suntem mai receptive la durerile fiecărei persoane.

Unele femei primar spun că familia rămâne pe plan secundar sau, totuși, reușiți să fiți la fel de implicată atât la serviciu cât și acasă?

Alina Semeniuc: Noi acordăm mai mult timp lucrului decât familiei. Am noroc de un soț care mă susține și de copii înțelegători.

Nu există o școală unde se învață cum să fii un bun primar…

Alina Semeniuc: Cred că este nevoie de timp pentru a deveni un primar bun. În primul rând trebuie să fim oamenii potriviți la locul potrivit. Dacă am ajuns la al patrulea mandat, iar sătenii de fiecare dată mi-au acordat votul de încredere din primul tur de scrutin, înseamnă că nu le-am dezamăgit așteptările. Vreau să spun că învățăm foarte mult de la Congresul Autorităților Locale din Moldova, toate problemele care apar le discutăm împreună. Cu colectivul de la primărie avem o relație foarte bună, iar cu consilierii nu am avut divergențe niciodată.

Părerea generală este că satele noastre sunt depopulate și nu se dezvoltă. Primarii încearcă să ne spună că totuși se aduc investiții, se repară niște drumuri, instituții publice etc.

Alina Semeniuc: Noi ne străduim să aducem mai multe schimbări în localitățile noastre. De exemplu, chiar dacă școala nu aparține primăriei, dar Direcției de Învățământ, noi le acordăm tot sprijinul necesar, inclusiv cel financiar pentru că e vorba de copiii noștri. De asemenea, chiar dacă nu este în subordinea primăriei, am investit în Oficiul Medicilor de Familie astfel încât să fie condiții bune pentru cetățenii noștri. La grădinița de copii am schimbat acoperișul, am cumpărat mobilier, practic în toate instituțiile sunt condiții bune de activitate, doar să existe dorință de a munci. Reparăm drumurile grație Congresului Autorităților Locale din Moldova care a insistat ca banii din Fondul Rutier să ajungă direct în primării. De asemenea, 100% din impozitele persoanelor fizice vor rămâne în localități, ceea ce e un alt lucru foarte bun. Cred că noi facem față cerințelor.

La Crișcăuți cum se desfășoară sărbătorile de iarnă?

Alina Semeniuc: Începem să sărbătorim pe 25 decembrie, atunci când la grădiniță aducem animatori. De asemenea, gimnaziul din localitate organizează la Casa de Cultură evenimentul dedicat acestor sărbători, iar în seara de Revelion ansamblurile „Vatra și „Tinerețea evoluează pentru toți locuitorii satului. Se merge cu colinda, cu uratul, cu semănatul. De Crăciunul pe stil vechi și de Sfântul Vasile organizăm iar evenimente cu colindele și urături. De Sfântul Andrei încercăm să reanimăm tradițiile de altă dată, fetele își ghicesc ursitul, se fac tot felul de ritualuri cu usturoiul, cu săritul la turtă, cu vrăjitul etc.

Ce obiective aveți pentru acest mandat?

Alina Semeniuc: Vreau să reparăm temeinic Casa de Cultură. Oamenii sărbătoresc acolo zile de naștere, nunți, cumetrii deoarece nu fiecare își permite să facă un asemenea eveniment în altă localitate. Ne dorim să construim sistemul de apeduct și canalizare pentru că fântânile încep a seca iar calitatea apei nu corespunde cerințelor. Avem un izvor de apă minerală care trebuie curățat. Bineînțeles că și drumurile trebuie renovate, dar este nevoie și de a menține ceea ce am făcut.

Vă mulțumim!

Imprimare