Despre atribuțiile de bază ale consiliului local, cum se formează un buget local, care este sursa veniturilor bugetelor locale, cum pot fi atrase resurse extrabugetare și care sunt alte modalități de a majora veniturile proprii ale autorităților publice locale – sunt doar câteva dintre subiectele abordate în cadrul seminarului de instruire organizat de Congresul Autorităților Publice Locale din Moldova (CALM) la 2 august curent, pentru primarii și consilierii locali la primul mandat din localitățile raionului Rîșcani.

Potrivit directorului executiv al CALM, Viorel Furdui, mai ales acum, când R. Moldova avansează pe calea integrării europene, autoritățile publice locale au nevoie de suport în consolidarea capacităților. „Indiferent dacă au sau nu experiență în domeniul administrației publice, credem că fiecare dintre participanții la seminarele organizate împreună cu partenerii noștri, PNUD Moldova și Guvernul Franței, vor descoperi sau redescoperi aspecte importante la care trebuie să atragă atenția în activitate. Ne bucură deschiderea colegilor noștri din APL și interesul manifestat pentru a dobândi noi cunoștințe”, a declarat directorul executiv al CALM.

Alte tematici abordate în cadrul seminarului de instruire au vizat aspecte privind autonomia locală și cea financiară, locul și importanța elementului patrimonial în cadrul conceptului autonomiei locale, proprietatea unităților administrativ-teritoriale, modalitățile de dobândire și administrare a proprietății UAT, competențele APL în domeniul funciar și urbanistic, proprietatea de stat și proprietatea unităților administrativ-teritoriale, inclusiv criteriile ce stau la baza  delimitării acestor două tipuri de proprietăți.

Dezvoltarea locală și regională a fost o altă tematică supusă atenției aleșilor locali la început de cale. Primarii și consilierii locali au avut ocazia să cunoască mai multe informații despre politicile de dezvoltare locală și regională, specificul politicilor publice locale, s-au familiarizat cu cadrul normativ și instituțional și au fost informați despre proiectele naționale, transfrontaliere și transnaționale, inclusiv au cunoscut mai multe aspecte ce vizează managementului proiectelor.

Evenimentul a fost organizat în cadrul unui acord încheiat de CALM cu PNUD Moldova și cu suportul financiar al Ministerului pentru Europa și Afaceri Externe al Republicii Franceze.

Raionul Rîșcani are 55 de localități: două orașe, 26 de comune și 27 de sate. 

Imprimare