Aleșii locali din Republica Moldova vor cunoaşte mai bine domeniul administraţiei publice locale datorită cursurilor de instruire organizate de Institutul de Administrație Publică și Congresul Autorităților Locale din Moldova, cu suportul PNUD Moldova și cu finanțare oferită de Ministerul pentru Europa și Afaceri Externe al Republicii Franceze. 

Aleșii locali moldoveni vor face și schimb de experiență cu specialiștii francezi. Un grup de opt aleși locali și funcționari din Franța vizitează Moldova în perioada 3-5 iunie 2024. Agenda include o vizită de studiu la Ungheni și participarea la Chișinău la o sesiune pentru formatori (experți din societatea civilă, din cadrul Congresului Autorităților Locale din Moldova și ai Institutului de Administrație Publică).   

„Franța va continua să sprijine Republica Moldova în efortul său de integrare europeană, inclusiv prin consolidarea capacităților administrației publice și a colectivităților locale. Suntem convinși că schimbarea este mai durabilă atunci când pornește de la firul ierbii, iar colectivitățile teritoriale sunt acest soclu al societății. Iată de ce avem nevoie de colectivități teritoriale puternice și bine dezvoltate, care să fie vectorii progresului”, a menționat Maria Neagu, atașată pe cooperare la Ambasada Franței în Republica Moldova

„PNUD Moldova și Guvernul Franței au inițiat un parteneriat pentru a facilita schimbul de experiență și transferul de cunoștințe între autoritățile publice locale din cele două țări, cu scopul de a contribui la o administrație publică locală mai eficientă, transparentă și responsabilă în Moldova, asigurând o pregătire adecvată în serviciul public a noilor aleși locali. Prin această inițiativă ne propunem să contribuim la dezvoltarea profesională a aleșilor locali din Moldova, oferind instruiri cuprinzătoare de inițiere prin care să-și dezvolte competențele și cunoștințele necesare pentru a-și servi eficient comunitățile”, a notat Andrei Darie, Specialist programe/Lider de portofoliu, PNUD Moldova. 

În cadrul instruirii, experții au analizat împreună cu delegația din Franța sistemul de administrație publică din ambele țări și relațiile între diferite niveluri ale administraţiei publice și cooperarea în spaţiul european comun.

Aleșii locali au discutat despre rolul tehnologiilor și al inovațiilor în rezolvarea problemelor comunităților locale, implicarea oamenilor în procesele de luare a deciziilor, competenţele şi atribuţiile administraţiei publice locale, precum și etica şi integritatea în administraţia publică. 

„Experiența aleșilor locali și a funcționarilor publici din Franța a fost mereu utilă pentru noi, ca administrație publică locală. Avem ce învăța și ce prelua de la ei. În acest sens, vizita delegației franceze la Ungheni, facilitată de PNUD Moldova și de Guvernul Franței, a fost benefică și de bun augur. Am realizat un schimb de opinii, am discutat și ne-am cunoscut mai bine. Astfel am făcut un pas important spre crearea de noi parteneriate cu colegii din Franța, care, cu siguranță, ne vor ajuta în activitatea noastră ulterioară, căci ne dorim o guvernare cât mai eficientă, în folosul oamenilor. Sunt încrezător că vom continua schimburile și transferul de experiență și cunoștințe, vom dezvolta parteneriate la nivel local”, a declarat Vitalie Vrabie, primarul municipiului Ungheni 

„Această vizită este importantă pentru orașul Grenoble, înfrățit cu Chișinăul din 1977. Astfel, pregătim împreună cu Asociația Franceză a Consiliului Municipalităților și Regiunilor Europene și în cooperare cu Ministerul pentru Europa și Afaceri Externe al Republicii Franceze următoarele întâlniri bilaterale. Experiențele democrației participative din  ambele țări pot inspira practicile noastre respective. Această vizită este un pas suplimentar pentru continuarea cooperării efective dintre comunitățile noastre, inclusiv din perspectiva integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană”, a menționat Emmanuel Carroz, viceprimarul orașului Grenoble.

Totodată, oficialii locali din Moldova și Franța au explorat aspecte legate de managementul serviciilor publice, managementul proiectelor, inclusiv mobilizarea de fonduri europene și implementarea proiectelor. 

De-a lungul timpului, PNUD Moldova a susținut eforturile de dezvoltare a capacităților aleșilor locali, în special a celor aflați la primul mandat. În acest context, va fi actualizat ghidul alesului local și distribuit pe parcursul anului curent. De asemenea, noii aleși locali vor avea acces la informații utile pe platforma de e-learning a Institutului de Administrație Publică.

Imprimare