În contextul celor doi ani de activitate a actualei guvernări, directorul executiv al CALM, Viorel Furdui a menționat în cadrul emisiunii „Freedom” de la TV 8, că în această perioadă s-au produs anumite schimbări pozitive. „Putem spune că lucrurile s-au schimbat, mai ales dacă o să comparăm ceea ce avem astăzi cu acțiunile guvernărilor anterioare, mai ales atunci când exista o presiune fără precedent asupra primarilor, dar și o presiune politică fără precedent. În acea perioadă eram criticați foarte drastic de Consiliul Europei la capitolul democrație locală, modul de distribuire a fondurilor și nu putem să nu constatăm că avem anumite progrese în această direcție.”

Vorbind despre revenirea la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a dlui Andrei Spânu, directorul executiv al CALM a subliniat faptul că tocmai în perioada când în fruntea acestui minister se afla Andrei Spânu, s-a produs o schimbare importantă în distribuirea fondurilor. „ Un exemplu a fost programul „Satul European”, atunci când CALM a fost auzit și primăriile au primit până la 10 milioane de lei pentru un proiect, criteriile de selectare fiind clare, iar afilierea politică a primarilor nu a contat.” Viorel Furdui a amintit că atunci au fost depuse aproape 700 de proiecte, ceea ce înseamnă că la nivel local există capacitate și dorință de a schimba lucrurile. „Tot în această perioadă, încă 50% din resursele Fondului Rutier au fost redistribuite către bugetele locale conform unor criterii obiective – numărul populației. Acest lucru înseamnă că încă circa 400 milioane de lei care se duc direct către primării. Astfel, APL  au anumite resurse pentru a putea schimba la față localitățile. În afară de aceasta, APL au posibilitatea să utilizeze acești bani ca și contribuție în cazul unor proiecte mai mari.”

 Cu toate acestea, directorul executiv al CALM a menționat că în cazul programului „Satul European Expres”,  există anumite suspiciuni privind corectitudinea distribuirii fondurilor. „Din cele 680 de primării care au depus notele conceptuale, circa 280 au rămas fără finanțare, deși în acest caz resursele necesare sunt semnificativ mai mici decât în prima etapă a programului. Ținând cont de faptul că în cadrul Satului European toți au beneficiat de finanțare și atunci era vorba de resurse mult mai importante, noi am sugerat Guvernului să identifice resurse pentru a finanța toate proiectele depuse de primari, pentru a nu trezi suspiciuni asupra modului în care au fost aleși câștigătorii. Totodată, deoarece proiectele practic nu se deosebeau și era complicat de le diferenția, am propus ca cele circa 400 de primării câștigătoare să fie finanțate acum, restul 280 să obțină finanțare ulterior, pe măsura identificării resurselor.”

În altă ordine de idei, în condițiile în care în scurt timp va începe scrutinul electoral, Viorel Furdui a fost de părere că actualul Guvern a comis câteva greșeli strategice importante în raport cu APL. „Prima este că nu a avut suficientă viziune, tărie de caracter și voință să soluționeze problema raioanelor, deși au avut toate puterea și majoritate confortabilă în Parlament, toate pârghiile necesare din punct de vedere administrativ și toată susținerea APL de nivelul I. Astfel apăreau mai multe resurse pentru a dezvolta APL I și pregăti teren pentru reformele ulterioare.  Un alt aspect greșit este că se intră în campania electorală cu mai multe inițiative discutabile, care generează nervozitate în APL. Este vorba despre amalgamarea voluntară, concept care credem că nu este perfect și nici nu este momentul potrivit pentru acesta. Lipsa de soluții și restanțele la capitolul salarizarea APL este o altă greșeală, în condițiile în care pentru administrația centrală s-au găsit resurse pentru a majora salariile. O altă greșeală strategică este inițiativa legislativă în domeniul construcțiilor în care se pune accentul pe penalizarea primarilor cu până la zece ani privațiune de libertate, în situația în care anume administrația centrală este în mare parte responsabilă de situația care există în domeniul documentației de urbanism, prim lipsa de capacități în elaborarea planurilor urbanistice, lipsa politicilor de personal care să asigure APL cu specialiști, lipsa de descentralizare financiară adecvată care să permită APL să-și angajeze specialiști și experți în construcții și urbanism etc.”

Totodată, directorul executiv al CALM a fost de părere că nu s-a înțeles foarte bine importanța domeniului APL. „În loc de acțiuni concrete, cum ar fi reforma raioanelor, descentralizarea financiară, astfel ca mai multe resurse să se ducă la nivel local, s-a mers pe mâna unor experți străini și pe unele abordări care au mai fost în R. Moldova. În loc de anumite acțiuni concrete menționate, Guvernarea a fost direcționată pe o pista greșită și tradițională: spre noi strategii și planuri, pe termene mari și cu o incertitudine totala privind implementarea lor. De exemplu, strategia de reformă a APL are o perioadă de implementare de șapte ani. Dacă nu s-a rezolvat problema raioanelor, una pe care toți o recunosc, inclusiv cei care lucrează acolo înțeleg că această structură administrativă este ineficientă total, iar această reformă deja în următorii patru ani nu poți să o faci.  Acest lucru înseamnă că perpetuezi această problemă cel puțin încă patru ani, inclusiv din punct de vedere financiar. Și se crede greșit că reforma raioanelor nu este rentabilă din punct de vedere politic, anume reformarea în pripă a  primăriilor va genera costuri politice.”

În altă ordine de idei, Viorel Furdui a recunoscut succesul extraordinar pe care Republica Moldova l-a înregistrat pe plan extern. „Datorită acestei susțineri am avut posibilitatea să depășim mai multe crize și să oferim suport cetățenilor, iar R. Moldova a devenit țară candidată la UE.  Însă, acest lucru se datorează, în mare parte, unei persoane care este în fruntea statului și care a muncit mult pentru aceste rezultate. În același timp, să ai așa o majoritate în Parlament și să te focusezi, în mare parte, doar pe un aspect, cel al justiției, care este foarte important, dar care e de lungă durată, este o scăpare. Ca să duci până la capăt aceste reforme trebuie să te asiguri că politicile pe plan intern evoluează în așa o măsură, astfel încât să existe o continuitate și să-ți asiguri o guvernare pentru mai mult timp, pentru a reuși să implementezi toate reformele pe care ți le propui. Din punctul meu de vedere, nu s-a acordat suficientă atenție altor domeniu, inclusiv cel al administrației publice locale, alegerilor locale care urmează și politicilor care trebuie să fie realizate în raport cu APL, cu colectivitățile locale. O guvernare trebuie să aibă viziune și nu trebuie să-și focuseze toată atenția doar pe un element, cum este justiția în cazul nostru”

Tot în contextul alegerilor locale care vor avea loc la 5 noiembrie curent, Viorel Furdui a specificat că orice partid care este la guvernare trebuie să vină cu o ofertă pozitivă pentru comunitățile locale și cetățeni.  „Nu poți să te duci la cetățeni în campania electorală cu probleme globale cum ar fi reforma justiției sau lupta împotriva corupției. Trebuie să oferi soluții concrete la problemele din APL, să spui ce faci cu resursele financiare, cu proiectele, care sunt posibilitățile de a face drumuri, apeducte, canalizare etc., ce soluții concrete oferi în privința salarizării la nivelul APL, să vezi dacă este sau nu suficientă implementarea proiectelor din cadrul programului Satul European.”

Directorul executiv al CALM a considerat că este nevoie de a regândi abordarea unor inițiative legislative care bulversează APL. Ele trebuie discutate în prealabil cu APL și corelate cu realitățile existente.

Plus, cu referire la folosirea în campanie a banilor murdari, Directorul CALM a menționat rolul și importanțe acțiunilor organelor competente ale statului:  „ În toate aceste cazuri, este nevoie de finalitate a tuturor acțiunilor de încălcări constatate, inclusiv în cazurile utilizării banilor murdari. Am văzut că au fost unii oameni reținuți, confiscați niște bani, dar nu am văzut finalitatea acestor acțiuni. Pentru a stopa această practică de folosire a banilor murdari în campaniile electorale, avem nevoie de constatări clare și  de condamnări a celor vinovați, altfel există un mare risc ca aceste practici să se repete.”

În concluzie, potrivit directorului executiv al CALM, după aceste performanțe pe care le-a înregistrat guvernarea actuală pe plan extern, este nevoie să se focuseze mult mai mult pe problemele de ordin intern, pe cele ale administrației publice locale și ale cetățenilor, ca ei să simtă aceste schimbări în bine despre care se vorbește.

Imprimare